Aile konutu haczedilir mi?
Aile konutu şerhi, bir ailenin ikamet ettiği evin tapusuna koyulabiliyor. Peki, malikin borcunun olması durumunda aile konutu haczedilir mi?Bu konut malik olan eşin tasarruf haklarını ancak malik olmayan eşin rızasını alarak gerçekleştirebiliyor
Aile konutu şerhi koydurulan konut hukuken koruma altına girmiş oluyor. Bu konut malik olan eşin tasarruf haklarını ancak malik olmayan eşin rızasını alarak gerçekleştirebiliyor. Aksi halde aile konutu diğer eşten izin alınmadan kiralanamadığı gibi satışa da konu olamıyor.
Aile konutunun tapuya şerh edilmesi için malik olmayan eş tek başına giderek bir dilekçe ile müracaatta bulunabiliyor. Dilekçenin yanında aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge, nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kaydı, evlilik cüzdanının da ibraz edilmesi gerekiyor.
Tapuda yapılan her işlem için harç alınmasına karşın aile konutu şerhi için tapu harcı ve döner sermaye ücreti ödenmiyor. Tapuya aile konutu şerhi koymak isteyenler ödemelerden muaf tutuluyor. Böylece bir bedel ödenmeden aile konutu malik olmayan eş adına koruma altına alınmış oluyor. Ancak malik eşin borçları nedeni ile haciz gelmesi durumunda ne olacağı merak ediliyor. Peki, aile konutu haczedilir mi? İşte detaylar...
KİRALIK EVE AİLE KONUTU ŞERHİ KONULUR MU?
Kiralık eve aile konutu şerhi konulabiliyor. Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.
Tapuya aile konutu şerhi konulması halinde eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça kira sözleşmesini feshedemez. Ancak rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa kiracı, hâkimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilir.
AİLE KONUTU ŞERHİ YOKSA NE OLUR?
Aile konutu şerhinin olmaması, malik olmayan eşin söz hakkını kullanamamasına neden olabiliyor.
Tapuya aile konutu şerhi konulmamış ve aile konutu üçüncü şahıslara satılmış ise; Üçüncü şahıs satın aldığı meskenin aile konutu olduğunu bilerek almış ise iyi niyetli sayılamayacağından bu satış geçersiz kabul ediliyor.
Diğer eş sonradan onay vermezse ve dava açarsa, üçüncü şahıs üzerinde bulunan tapu kaydı iptal edilecek ve aile konutu aileye geri dönecektir.
Ancak aile konutu olduğunu bilmeden, tapu kaydına güvenerek, iyi niyetle yapılan satışlar geçerli oluyor.
AİLE KONUTU HACZEDİLİR Mİ?
Aile konutunun haczedilmezliği borçlunun haline münasip evinin haczedilmezliğine dayanmaktadır. Haline münasip ev, borçlunun yaşamını sürdürmesi, barınma ihtiyacını karşılaması için ihtiyaç duyduğu yere deniyor.
Aile konutunun aynı zamanda borçlunun eşi ve ailesiyle yaşadığı haline münasip evi olması halinde, İcra ve İflas Kanunu madde 82 gereğince aile konutu haczedilmeyecektir.
Tapu harcını başkası yatırabilir mi?
Tapu hissedarları nasıl öğrenilir?
Tapuya alıcı mı satıcı mı başvurur?