Emlak Konut

Aile konutu ile ilgili eşlerin hakları neler?

Aile konutuna dair eşlerin hakları bulunmaktadır. Bu noktada Aile konutu ile ilgili eşlerin hakları neler? sorusu sorulmaktadır. İşte detaylar!

Aile konutu üzerinde eşlerin hangi hakları vardır ya da Aile konutu üzerinde eşlerin hakları var mıdır, Aile konutu üzerinde eşlerin haklarının ne olduğu araştırılan konular arasında yer almaktadır.

İşte Aile konutu üzerinde eşlerin hangi haklarının olduğuna dair detaylar…

Aile konutu, evli çiftin düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları orada yaşadığı, barınmak nedeni ile ikamet ettiği, oturdukları yere verilen isimdir. “Aile konutu” tanımı, Medeni Kanun’un 194. Maddesinde yer alır bu madde de geçmektedir. Aile konutu olma şartı, söz konusu ikamette, yerleşim yerinde aile yaşamının evlilik birliği içinde yürüyor olmasına dayanır. Yazlık, bağ evi, dağ evi gibi sürekli oturulmayan konutlar aile konutunun kapsamına girmemektedir.

EŞLERİN AİLE KONUTUNDA HAKLARI VAR MI? EŞLERİN AİLE KONUTUNDAKİ HAKLARI NELERDİR?

• Eşlerden biri, aile konutunun kira sözleşmesini tek başına iptal edemez, devredemez ya da tapuda üzerindeki haklarını sınırlayamaz, sonlandıramaz.

• Aile konutuyla ilgili yapılabilecek her işlem için eşlerden diğerinin de imzasının, yani açık bir  onayının bulunması gerekir. Örneğin, kira sözleşmesi evli çiftin ortak açık imzası olmadan geçerli değildir.

AİLE KONUTU KAYDI NASIL YAPTIRILIR?

Aile konutu kaydı nasıl yaptırılır? Sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor. İşte sorulan sorunun yanıtları…

- Malik olmayan eş kayıtlı oldukları muhtarlıktan oturdukları evin ikametgâh, yerleşim yeri belgesi olduğuna dair bir belgeyi alarak, evlenme cüzdanı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü’ne müracaat etme hakkına sahiptir.

- Bu müracaat ile birlikte tapu sicil müdürü gerekli işlemleri yaparak taşınmazın tapu kaydından şerhler hanesine “aile konutudur” kaydını düşürmektedir.

- Bu kaydın düşülmesi ile birlikte bazı haklardan yararlanmak mümkün değildir. Örnek verirsek, tapu kütüğüne yani kaydına şerh konulduktan sonra malik olan eş, eşinin haberi olmadan aile konutunu satılamaz, satışa çıkaramaz.

-  Üzerinde eşinin muvafakatı olmadan mülkiyeti sınırlayan işlemler yapılamaz. Yani örneğin, bir kredi alınacaksa var olan evi bankaya ipotek ettirilemez.

Gerçek tapu nasıl olur? Ev alırken tapuda ne yazmalı?

Eski tapu kayıtları nasıl bulunur?

Hisseli tapu nedir? Hisseli tapu başkasına satılır mı?