Sektörel

Aile konutunda şok detay! Vefat durumunda 4'te 1 miras diğer eşin olur! 

Eşlerin vefat durumunda aile konutu hükmünün sona erip ermeyeceği ve diğer eşin ne gibi hakları olacağı merak ediliyor. İşte aile konutu ile ilgili merak edilenler...

Aile konutu ile ilgili detaylar merakla araştırılıyor. Eşlerin vefat durumunda aile konutu hükmünün son bulup bulmayacağı merak ediliyor.

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde aile konutu ile ilgili gelen bir soruyu yanıtladı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, eşinin ilk evliliğinden bir çocuğu, kendilerinin ise iki çocuğu olduğunu belirtti. 

Eşiyle arasında yaş farkı olduğunu ve aile konutu olarak kayıtlı olan eşine ait evde yaşadıklarını aktaran okuyucu, "Eşimin önce vefat etmesi durumunda, hakkımın korunması bakımından eşimin ilk evliliğinden olan çocuğuna karşı aile konutu şerhi geçerli mi?" sorusunu yöneltti. 

AİLE KONUTU İÇİN KANUN NE DİYOR?

Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıtta, aile konutu kavramının hep beraber oturulan ev anlamından farklı bir anlama sahip olduğunun altını çizdi. 

Türk Medeni Kanunu madde 194 Aile Konutu kavramını şu şekilde açıklıyor:

"Eşlerden biri diğer eşin açık rızası olmadıkça aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki haklarını sınırlayamaz… Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz mülkün maliki olmayan eş tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini talep edebilir."

AİLE KONUTU HÜKMÜ EVLİLİK BİRLİĞİ SÜRDÜKÇE VARDIR

Tamer Heper, bu açıklamanın bir tarif olmadığına, ancak şartlarının açıklanması ile tarifine ilişkin bir izlenim elde edildiğine dikkat çekti. 

Yerleşen görüşlere göre, eşin vefat etmesi durumunda aile konutu hükmünün kalktığını, çünkü aile konutu özelliğinin evlilik birliği devam ettikçe var olduğunu aktaran Heper, "Dolayısıyla okuyucumun sorusuna cevap da bu çerçevede olacak. Eşinin önce vefatı halinde aile konutu özelliği kalkacak, miras sebebiyle ve edinilmiş mallara katılma rejimi nedeni ile doğacak sistem devreye girecektir" açıklamasında bulundu. 

DÖRTTE BİR MİRAS HAKKI DİĞER EŞİN

Heper, okuyucusunun, vefat eden eşe ait gayrimenkulde dörtte bir miras payına sahip olacağının altını çizdi. 

Heper, konutun bu evlilik birliği içinde alınmış olması durumunda, okuyucunun parasal değerinin yarısını isteyebileceğini de söyledi. 

Moody's açıkladı! Küresel bankalarda 2024'te emlak stresi ve negatif görünüm riski...

Ev kredisi peşinatı nasıl hesaplanır 2023?

Çankırı'da parasını alamayan inşaat işçileri eylem yaptı: Müteahhit paramızı ödesin!