Emlak Terimleri

Aile konutunun tapuya şerhi!

Ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan aile konutunun tapuya şerhi nasıl yapılıyor? Aile konutunun tapuya şerhi için gerekli belgeler neler? sorularının cevapları için haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..

Aile konutunun tapuya şerhi!


Aile konutu; bir ailenin sürekli kalmak niyetiyle oturduğu yer olarak literatürde yer alıyor. Aile konutu aile yerleşim yerleri olarak belirlenmiş yerlerde konutlardan oluşuyor. Aile sadece şartlara uygun tek meskeni ile aile konutu sahip olabiliyor. Yılın belli zamanlarında gidilen yazlık evler, dağ evleri ya da ailenin yerleşim yeri dışındaki diğer konutları aile konutu olamıyor.


Mülkiyet şekli ne olursa olsunMedeni kanun, eşlerin birlikte yaşadıkları konuta ilişkin tasarruflarda , tek başına tasarruf yapma şeklini yasaklamıştır. Ancak malik olmayan eşin rızası da bu şerhin verilmesi halinde aranıyor. Bu nedenle aile konutu olarak kullanılan bir taşınmazda, böyle bir şerh yok ise, malikin yapacağı tasarruflar kısıtlanmamış oluyor. Tapuda ismi geçmeyen eş, tapuda ismi geçen eşin rızası olmasa dahi böyle bir şerhi tapu kayıtlarına şerh ettirebiliyor. Böyle durumlarda malik olan eşe tapu müdürlüğü tarafından tebligat yapılarak sadece bilgi veriliyor.



Aile konutunun tapuya şerhi için gerekli belgeler


-Konutun, aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlık ve varsa apartman yönetiminden alınmış belge,


- Gerektiğinde taşınmaz malın şerhi talep edilen taşınmaz mal ile aynı olduğunun kadastro müdürlüğünce tespit edilmesi,


- İstemde bulunan eşin, tapudaki malikin eşi olduğuna dair nüfus kayıt örneği veya evlenme cüzdanı.  


- Şerhi tesis edecek kişinin, fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik numarası,


- İşleme temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

 

İşlemin Mali Yönü


Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne yazımı ve şerhin terkini için her hangi bir harç veya ücret talep edilmiyor.



Aile konutu kavramı nedir?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com