Ekonomi

Aile ve Gençlik Fonu kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’na geldi!

Meclis Genel Kurulu’nda, Aile ve Gençlik Fonu Kurulmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde görüşmeler sona erdi.

Genel Kurulda teklifin hepsinde Saadet Partisi Grubu adına konuşan Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, AK Parti'nin seçim beyannamesinde "gençlik bankası" kurulmasına ilişkin ifade bulunurken, teklifle bir fon kurulmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı, gençleri kapsayan tüm başlıkları içeren, kriterleri şeffaf, kaynağı ekonomik disipline uygun, bütün çıktıları denetlenebilir bir "gençlik bankası" kurulmasını önerdiklerine de vurgu yapan Ün, "Bankacılık mevzuatına tabi işlemlerden kurtulmak istiyorsunuz. Alıştığınız keyfi sistemin sorgulanmasını istemiyorsunuz. 'Fon' diyerek serveti belli bir zümrede dolaştırmak istiyorsunuz. Dilediğinizde, istediğiniz kişiye, istediğiniz kuruma keyfiyetle beytülmalden ulufe dağıtmak istiyorsunuz” dedi.

 

Teklif çerçevesinde evlenecek çiftlere tanınacak ekonomik olanaklara değinen Ün, "29 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla evlenmiş olan tüm gençlere bu ödemeyi gerçekleştirme borcunuz var” şeklinde konuştu

İYİ Parti Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Yüksel Arslan, teklifin ne aile kurumunu kuvvetlendirebilecek ne de gençliğin problemlerini çözebilecek yeterlilikte olduğunu aktararak, "Teklifin içeriği belirlilikten uzak. Fon kaynaklarının nasıl kullanılacağı konusunda belirgin bir kapsam, yaş aralığı, destek tutarı yok” değerlendirmelerinde bulundu.

Fon'un çalışma prensiplerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenmesini öneren Arslan, "Medyaya yansıyan açıklamalardan öğrendiğimiz kadarıyla evlenen gençlere destek verileceği belirtilirken, 18-27 yaş sınırı getiriliyor. Fakat hâlihazırda ortalama evlilik yaşı zaten yüksek. Bu sınırlama yüzünden pek çok genç bu destekten yararlanamayacak” ifadelerini kullandı.

 

"FON, SAYIŞTAY DENETİMİNE TABİ OLACAK"

MHP Grubu adına açıklama yapan Çankırı Milletvekili Pelin Yılık ise, ailenin toplumun en önemli birimi olduğuna vurgu yaparak, "Evliliğe ilişkin TÜİK verilerine bakıldığı zaman 2021’de evlenen çift sayısı 561 bin 710’ken 2020’de bu sayı 488 bin 355” diye konuştu.

Kanun teklifi çerçevesinde kurulması öngörülen Fon aracılığıyla aile kurumunun güçlendirilmesine katkı verilmesi, destek programlarının etkinliğinin artırılması, hizmetlerin farklılaştırılmasının planlandığını paylaşan Yılık, "Fon kaynaklarının aile kurumunun muhafaza edilmesi ve güçlendirilmesi, gençlerin evliliklerinin daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesi, gençlerin ve ailelerin toplumsal risklere karşı korunması, gençlere gelişim ve girişimlerinin desteklenmesi için kullanılması planlanmaktadır” dedi.

Türkiye'de 120 yılda depremlerden hayatını kaybedenlerin sayısıyla 6 Şubat'ta hayatını kaybedenlerin sayısı aynı!

Emlak sektöründe yeni dönem! Resmen başladı!

Tapu sahiplerine müjde! Geriye dönük para iadesi yapılacak!