Dış Piyasalar

Akaryakıt sektöründe gergin bekleyiş! 4 Haziran’da dananın kuyruğu kopacak!

OPEC+ grubu, akaryakıt üretimine yönelik 4 Haziran'da bir toplantı yapacak. Piyasalar bu toplantıyı yakından takip edecek. Benzin fiyatı ve motorin fiyatları üzerinde etkili olan petrol fiyatları konusunda paylaşılan raporda dikkat çeken öngörüde bulunuldu

Akaryakıt fiyatları petrol ve dolar kuruyla yurt içinde farklılık gösterirken indirime yönelik bir açıklama yapıldı. Benzin fiyatı ve motorin fiyatları üzerinde etkili olan petrol fiyatları konusunda paylaşılan raporda dikkat çeken öngörüde bulunuldu. Barclays Plc, brent petrol için bu yıl ve gelecek yıla ilişkin fiyat tahminlerini aşağı yönlü olacak şekilde güncelledi. Brent petrolü için 2023 tahminini 5 dolar indirerek 87 dolar/varile düşüren Barclays, gelecek yıl için öngörüsünü de 8 dolar düşürerek 89 dolar/varil olarak paylaştı.

“OPEC’İN ÜRETİM KESİNTİSİ PETROLDE ARZ AÇIĞI YARATACAK”

Barclays paylaştığı yatırımcı notunda, OPEC+'nın küresel petrol piyasasında devamlı bir arz fazlası meydana gelmesinden kaçınma amacıyla proaktif davranmayı sürdürmesinin muhtemel olduğunu da belirtti. Notta, "2023’ün ikinci 6 ayında, mevsimsel olarak talebin yükselmesinin, OPEC dışı üreticilerin arzında büyümenin hızının düşmesi ve OPEC+ üyelerinin üretimi frenlemeyi sürdürmelerinin etkisiyle bir arz açığı meydana geleceğini tahmin ediyoruz" denildi.

İşte detaylar...

UBS’DEN PETROL TAHMİNİ

İsviçreli UBS de bu sene sonu için brent petrol fiyat tahminini varil başına 10 dolar indirerek 95 dolar olarak paylaşmıştı. UBS stratejistleri konuya yönelik paylaştıkları araştırmada, tahminlerini indirmedeki sebebi, “Pek çok piyasa katılımcısı 2023’ün başında olumlu bir fiyat görünümüne sahipti. Fakat yatırımcılar Amerika’daki durgunluk endişeleri ve son dönemlerde Çin'den gelen zayıf ekonomik verilerden kaçındı” ifadeleriyle açıkladı.

PETROL FİYATLARI İÇİN 4 HAZİRAN ÖNEMLİ

Piyasalar OPEC+ grubunun 4 Haziran tarihinde yapılacak toplantısını yakından izleyecek. OPEC+ üyeleri Suudi Arabistan ve Rusya'dan grubun üretim kesintilerini yükseltip yükseltmeyeceğine yönelik karışık sinyaller verilse de uzmanlar söz konusu toplantıda üretime ilişkin bir politika değişikliği olacağını tahmin etmiyor.

Tüm bu gelişmelerle önceki gün 73,94 dolara kadar artar Brent petrolün varil fiyatı, günü 72,60 dolar seviyesinde kapattı. Brent petrolün varil fiyatı, dün 73, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 68 doların üzerinden satılıyor. Fiyatlardaki artışta, Amerika’da faiz oranlarında artışlarda duraklama beklentileri ve borç limiti kanun tasarısına onay verilmesiyle beraber yakıt talebi büyümesine yönelik iyimserlik etkili oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu! Öğrencilere vergisiz telefon satışı başladı mı? İşte vergisiz telefon fiyatları!

SGK’dan son çağrı! Bu parayı hemen almanız istendi!

TAGEM Genel Müdürü Türker: ‘Milli güvenlikten daha önemli bir konu varsa o da gıda konusu!’