25 / 12 / 2024

AKBB Antalya'da imar mevzuatı bilgilendirme semineri verdi!

AKBB Antalya'da imar mevzuatı bilgilendirme semineri verdi!

Akdeniz Belediyeler Birliği (AKBB), hizmet kalitesini artırmak için 19 ilçe belediyesinin imardan sorumlu bürokratlarına, yeni Büyükşehir Yasası ile ilgili ‘imar mevzuatı’ bilgilendirme semineri verdi.



Belconti Resort Hotel’deki konaklamalı ve 2 gün süren seminere Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin imarla ilgili daire başkanı ve Antalya ilinin 19 İlçe belediyesinin imardan sorumlu başkan yardımcıları, imar müdürleri ve Yardımcıları ile kentsel tasarım müdürleri katıldı.


Seminerde, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Elban, 6360 Sayılı Yasa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Uzmanı Keziban Kutlu, mekansal planlar yapım yönetmeliği ve ilgili mevzuat, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Uzmanı Hilal Tatar ise imar kanunu, imar yönetmeliği ve ilgili mevzuat hakkında katılımcıları bilgilendirdi.


Tecrübe paylaşımı hizmet kalitesini artırıyor


Seminerin açılışında bir konuşma yapan Kepez Belediye Başkanı ve AKBB Başkanı Hakan Tütüncü, “Daha önce de önemli seminerler gerçekleştiren birliğimiz, yeni Büyükşehir yasası ile oluşan sorunlara çeşitli hizmet alanları içerisinde çareler aramak, tecrübe paylaşımında bulunmak ve karşılaşılan sorunları uzmanlar eşliğinde değerlendirerek hizmet kalitesini artırmak amacıyla, bu semineri düzenledi.” diye konuştu. 


Büyükşehir Yasası olumlu 


Türkiye’nin idari yapısında son yıllarda çok önemli yenilikler yapıldığına değinen Başkan Hakan Tütüncü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özellikle küçük yerleşim birimlerinin daha büyük yerleşim yerlerine dönüştürülmesi ve şehir planlamalarının merkezi bir anlayışla yapılması ya da ilçeler arasında uygulama farklılıklarının olmaması ve bir şehir bütünlüğü arz etmesi bakımından, yeni Büyükşehir Yasasının önemli olduğunu düşünüyorum. Her yenilikle birlikte bir takım zorluklar ve uyum sorunlarıyla karşılaşması bilinen bir gerçektir. Bu uyum sorununu ortadan kaldırmaya dönük tecrübe paylaşımları ya da belli konular üzerinde pratik hayatta karşılaşılan bir takım problemler üzerinde, müzakereler son derece önemli oluyor ve işlerimizi kolaylaştırıyor.”


Düzgün bir şehirleşme nasıl olur


Başkan Tütüncü, Avrupa ülkelerinde düzgün bir şehirleşme, planlı bir yapılaşma ve muhteşem bir mimarinin olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti: “Bizim şehirlere baktığımız zaman her tarafından istismar akan bir kentsel görüntü gözümüze çarpıyor. Kolan altı kapatmaları, kaçak yapılaşmalar vs bütün bunlara çözüm bulabilmek için iki şeyi eş zamanlı yapmamız lazım. Bir, yasal olarak mevzuat bakımından yapılması gerekenler var. İki, şehrin inşa edilmesi sürecinde o kültürel alt yapıyı, yani insan unsurunu çok iyi ele almamız gerekir.Bu iki unsuru birlikte ele alamadığımız zaman bu tip problemlerin yaşandığını görüyoruz. Düzgün bir şehirleşme geleceğe dair yapılan işlerin başında geliyor. Merkezi idareye ilişkin yapılan hatalar yanlış uygulamalar, kimi zaman 5, kimi zaman 10 yıl zaman zarfında ortadan kaldırılabiliyor. İmara ve şehirciliğe ilişkin yapılan hatalar, yüzlerce yıl değiştirilmiyor.  İstanbul’daki ana arter yolların 1400 yıllık tarihi olduğunu düşünürsek, bu hakikatin ne kadar önemli olduğunu görmüş oluyoruz.”


Antalya Gazetesi


Geri Dön