05 / 05 / 2024

Akdamar Kilisesi Dünya Miras Listesi'ne giriyor!

Akdamar Kilisesi Dünya Miras Listesi'ne giriyor!

Akdamar Adası'nda bulunan Akdamar Kilisesi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için başvuru yapıldı. Listeye kabul için gerekli 10 kriterden 6'sını barındıran Ermeni mirası kilisenin, listeye girmesine kesin gözüyle bakılıyor.




Akdamar Adası'nda bulunan Akdamar Kilisesi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için başvuru yapıldı. Listeye kabul için gerekli 10 kriterden 6'sını barındıran Ermeni mirası kilisenin, listeye girmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Van'ın Gevaş ilçesi sınırlarındaki Akdamar Adası'nda bulunan 915-921 yıllarında Kutsal Haç adına Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından Keşiş Manuel'e yaptırılan Akdamar Kilisesi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için Müzeler Genel Müdürlüğüne resmi başvuruda bulundu. Adanın güney doğusuna kurulan ve mimari açıdan Ortaçağ Ermeni sanatının en parlak eserleri arasında sayılan kilise, kızıl andezit taşından inşa edilmiş, alçak rölyef şeklinde işlenmiş zengin bitki ve hayvan motifleriyle ve İncil'den alınma sahnelerle işlenmesi ile adeta görsel bir güzellik abidesi. 

95 yılık tarih Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Akdamar Kilisesi, 95 yıl aradan sonra 19 Eylül 2010 tarihinde ayine açıldı. UNESCO Dünya Miras Listesi için yapılan başvuruyu değerlendiren Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Akdamar Kilisesi'nin dünya miras listesine alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nm Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü ile daha önce hazırlık yaptıklarını söyleyerek, "Bir tarihi eserin Dünya Miras listesine girebilmesi için 10 kriteri olması gerektiğini öğrendik. Ve bu hususlar üzerine çalışmalar yürüttük ve Akdamar Kilisesi'nin bu kriterleri taşıması ile başvuru yaptık" dedi. 

Akdamar listeye girmek için çok sayıda özelliği taşıyor Akdamar Kilisesi'nin Dünya Miras Listesi'ne alınması için gerekli 10 kriterden 6'sına sahip olduğunu dile getiren Aktuğ, kilisenin UNESCO kriterlerinin çoğuna sahip olması nedeniyle Haziran ayında başvuru yaptıklarını aktardı. 

175 ülkenin üye olduğu UNESCO'nun, 21 ülke temsilcisi tarafından yapılan inceleme ile listeye alımların gerçekleştirildiğini belirten Aktuğ, "Türkiye'de Dünya Miras Listesi'nde 13 tarihi eserimiz yer alıyor. Listeye alınan eserlerimiz arasında Edirne'de bulunan Selimiye Camisi ve Pamukkale'de bulunan Kapadokya da yer alıyor. 

Biz, bu eserlerimiz arasında Akdamar Kilisesi'nin de yer alması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. 

Herhangi bir eserin listeye alınması için 10 kriterden bir tanesine sahip olmasının yeterli olduğunu belirten Aktuğ, Akdamar Kilisesi'nin hem planının hem de bütün cephelerinin alçak kabartma tekniğinde işlenilen desenleri ile güzel bir sanat şaheseri olduğunu, mimari özellikleri göz önüne alındığında çok sayıda kültürel özellikleri kendi içinde barındıran kutsal yapı olduğunu dile getirdi. 


Güneydoğu Ekspres




Geri Dön