22 / 11 / 2024
fuzul

Gaziantep, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne aday olacak!

Gaziantep, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne aday olacak!

Tarihten günümüze pek çok medeniyetin izlerini taşıyan Gaziantep, "UNESCO Dünya Miras Listesi"ne girmek için başvuruda bulunacak




Anadolu’nun ilk yerleşim alanlarından birisi olan ve tarihten günümüze pek çok medeniyetin izlerini taşıyan Gaziantep, "UNESCO Dünya Miras Listesi"ne girmek için başvuruda bulunacak.

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan, yaptığı açıklamada, Gaziantep’in tarihi ve kültürel açıdan birçok arkeolojik ve kentsel sit alanına sahip olduğunu, bunların hepsinin özgün ve dünyaya örnek olabilecek nitelikte olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Karkamış Antik Kenti, Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi, Zeugma Antik Kenti, dünyada eşi benzeri olmayan Zeugma mozaikleri ve Zeugma Müzesi, binlerce yıllık geçmişe sahip Dülük Antik Kenti, Rumkalemiz var. Şehir içinde Kale ve kalenin etrafından tarihi hanlar, hamamlar, camiler, kiliseler, anıt mezarlar, havra ve birçok sivil mimari örneği yapılarımız var. Tarihi Kentler Birliğince,  5,5 kilometrelik Tarih ve Kültür Yolu Projemize ’Prof. Dr. Metin Sözen Büyük Ödülü’ verildi. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girebilecek zenginliğe fazlasıyla sahibiz."

Geleneksel sivil mimarinin korunduğu Bey Mahallesi’nde 200 evi tarihi dokuya uygun olarak restore ettiklerine işaret eden Cihan, şunları anlattı:

"Birçok şehirde bu şekilde nitelikli yapılar görebiliriz ama mahalle ölçeğinde kurulmuş sokaklar ve yapıları bir arada görmek pek kolay değil. Bey Mahallesi sadece üstündeki sivil mimari örneği yapılarıyla değil altında da birçok hazineyi barındırıyor. Gaziantep’in altında birçok mağaralar var. Mağaraların fotoğraflanması ve arşivlenmesi çalışmalarını başlattık. Dünya Miras Listesi’ne alınması için 5-6 ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurduk. Ancak şöyle bir öneri geldi; Gaziantep’in bütün zenginlikleri ile şehir olarak Dünya Miras Listesi’ne teklif edilmesinin daha uygun olacağı ve şansının çok yüksek olduğu bize söylendi."

"Başvurumuzu yapacağız"

Bununla ilgili hazırlıklarını ve raporlarını tamamladıklarını bildiren Sezer Cihan, "Yakında Kültür ve Turizm Bakanlığının UNESCO kısmıyla ilgilenen arkadaşlarımızı da kentimizde misafir edeceğiz. Onlarla birlikte değerlendirme yapacağız. Onların görüşleri doğrultusunda nihai raporumuzu, Kültür ve Turizm Bakanlığı UNESCO yönetimine sunarak, başvurumuzu yapacağız" dedi.

Gaziantep’in tarihi ve kültürel kimliğiyle bir marka şehir olduğunu vurgulayan Cihan, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in yaptığı tarihi ve kültürel mirasın korunmasıyla ilgili projelerin Türkiye’de çok ses getirdiğini ve uluslar arası arenada Gaziantep isminin çok konuşulduğunu kaydetti.

Cihan, "Sahip olduğumuz zenginliklerin dünyaca daha iyi tanınabilmesinin yolu, dünyada kabul görmüş UNESCO Miras Listesi’ne girmesidir. Gaziantep dünya ölçeğinde daha çok tanınır hale gelecektir. Bunun da şehre turizm, ekonomik kalkınma, istihdam olarak dönüşü olacak" diye konuştu.

"Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı 936 kültürel ve doğal varlık var"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bilgilerine göre,  bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğa varlıkları dünyaya tanıtmak, toplumda söz konusu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gerekli iş birliğini sağlamak amacıyla UNESCO 16 Kasım 1972 tarihinde "Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme"yi kabul etti.

Uluslararası önem taşıyan ve bu nedenle takdire ve korunmaya değer doğal oluşumlara, anıtlara ve sitlere "Dünya Mirası" statüsü tanınıyor. Sözleşmeyi kabul eden üye devletlerin UNESCO’ya başvurusuyla başlayan ve Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ve Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) uzmanlarının başvurularıdeğerlendirmesi sonunda tamamlanan bir işlem dizisinden sonra aday varlıklar Dünya Miras Komitesinin kararı
 doğrultusunda bu statüyü kazanıyor.

2011 yılı sonu itibariyle Dünya genelinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı 936 kültürel ve doğal varlık bulunuyor, bunların 725 tanesi kültürel, 183 tanesi doğal, 28 tanesi ise karma (kültürel/doğal) varlıktan oluşuyor.

Türkiye’nin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün sorumluluğu altında yürüttüğü çalışmalar neticesinde bugüne kadar UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 10 adet varlığımızın alınması sağlandı. Bu varlıklardan; İstanbul’un tarihi alanları, Safranbolu (Karabük),  Hattuşaş (Boğazköy)-Hitit Başkenti (Çorum), Nemrut Dağı (Adıyaman-Kahta), Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla), Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas), Truva Antik Kenti (Çanakkale), Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne)" kültürel, Pamukkale-Hierapolis (Denizli), Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) ise hem kültürel hem doğal miras olarak
 listeye alındı.

AA


Geri Dön