05 / 11 / 2024

Amasya, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeyi hedefliyor!

Amasya, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeyi hedefliyor!

Tarihi eserleri ve kültürel zenginlikleriyle Orta Karadeniz’in parlayan yıldızı Amasya, Unesco’nun Dünya Miras Listesi’ne girmeyi bekliyor. Amasya, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçilerini adeta çağlar arası yolculuğa çıkarıyor.




8 bin 500 yıllık tarihiyle 14 medeniyetin tamamına ev sahipliği yapmış, tarih, kültür, sanat, doğa ve huzurun buluştuğu Amasya, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçilerini adeta çağlar arası yolculuğa çıkarıyor. Asmasya Belediyesi, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası ile Orta Kadareniz Kalkınma Ajansı‘nın davetiyle gittiğimiz şehirde bizi karşılayan Yeşilırmak nehri kıyısında, asırlık konaklar, kral mezarları, Selçuklu ve Osmanlı’nın izlerini taşıyan cami, medrese ve butik oteller şehri tam bir cazibe merkezi haline getiriyor. Belediye Başkanı Cafer Özdemir ve Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin öncülüğünde ve birçok resmi kurumun iş birliğiyle hayata geçirilen 105 projeden 47’si bile şehrin çehresini değiştirmeye yetmiş. Geriye kalan 14 proje ise yapım aşamısında. 

 

Müzeleri mutlaka görmelisiniz

 

Var olan projelerden 44’ü ise kısa sürede tamamlanmak için gün sayıyor. Turistlerin ve yerel halkın hizmetine sunulan ve şehre gittiğinizde ilk görülmesi gereken yerlerin başında, Şehzadeler Müzesi, Minyatür Amasya Müzesi, Aşıklar Müzesi, Kale restorasyonu ve aydınlatılması, Bimarhane Sabuncuoğlu Şerafeddin Cerrahi Tıp Tarihi Müzesi, Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi geliyor. Şu an yapımı devam eden Yeşilırmak şişirilme projesiyle nehirde yüzdürülecek saltanat kayıkları ise şehrin mistik yapısına kısa süre sonra romantizm ve nostalji eklemeye hazırlanıyor. Sahip olduğu kültürel zenginliklerle Unesco’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Amasya halkının arzusu ise asıl Dünya Mirası Lisetesi’ne girebilmek...

 

Turizm için 100 milyon lira harcandı

 

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir ile Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin’in öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Ticaret ve Sanayi Odası ile Orta Kadareniz Kalkınma Ajansı‘nın iş birliğiyle 2023 yılına kadar Amasya’ya gelecek turist sayısında hedeflenen rakam 1 milyon kişi. Hedefler doğrultusunda Amasya’ya tüm kamu kurum ve kuruluşlarından şu ana kadar kültür turizmi için toplam 100 milyon liralık bir yatırım yapılmış. Geri kalan projelerin hayata geçirilmesi içinse yaklaşık 150 milyonluk daha yatırım yapmak gerekiyor. Ancak bölgede beş yıldızılı bir oteller zincirine ihtiyaç var...

 

Koreliler Amasya’yı keşfetti

 

Türkiye’de bulunan turistik yerlere yoğun ilgi gösteren Koreli turistler son olarak Amasya’yı keşfetti. Kore’nin ulusal kanallarında Amasya’nın kültürel zenginliklerinin tanıtılması ve Koreli’lerin yoğun ilgi göstermesi üzerine, Kore Hava Yolları nisan ayında itibaren 21 uçak, Türk Hava Yolları ise 11 uçak olmak üzere Amasya’ya için özel sefer düzenleyerek Koreli turistleri Amasya’ya taşıyacak. Yıl sonuna kadar şehre gelecek Koreli turist sayısının 20 bin üzerinde olması bekleniyor. Aynı zamanda Arap turistlerin de yoğun ilgi göstermeye başladığı şehre Katar, BAE ve Suudi Arabistan’dan doğrudan uçuşlar düzenlendiği takdirde Karadeniz turizmi uluslararası arenada bambaşka bir ivme kazanacak. Bunun için Amasya halkı hava yollarının bölgeye doğrudan uçuş seferleri başlatmasını dört gözle bekliyorlar.

 

Gezi rotası

 

Amasya’ya adım attığınızda sizi karşılayan şehrin simgesi Yeşilırmak kıyısında bulunan Yalı boyu evleriyle geziye ilk buradan başlayabilirsiniz. Sonrasında birbirine yürüme mesafesinde olan ve bünyesinde birçok tarihi eseri ve hikayeleri barındıran Şehzadeler Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Aşıklar Müzesi ile Sultan II. Bayezid külliyesi, Şerafeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi, Amasya Milli Mücadele Müzesi’ni sırayla gezebilirsiniz.


Vatan


Geri Dön