27 / 04 / 2024

Akdeniz ve Ege bölgesindeki asfalt erimeye başladı!

Akdeniz ve Ege bölgesindeki asfalt erimeye başladı!

Hava sıcaklığının artmasıyla, Akdeniz ve Ege bölgesindeki karayollarında asfalt erimeye başladı. Uzmanlar Karayolları'nca şehirlerarası yollara döşenen asfaltın erimesine neden olarak, kalitesiz malzeme ve uygulama hatasını gösteriyor



Öğle saatlerinde tamamen eriyen asfalt, sürücülerin adeta kabusu oldu

Yaz aylarının kendisini iyice hissetirdiği şu günlerde Akdeniz ve Ege bölgelerindeki karayollarında seyahat edenleri bekleyen kabusun nedeni ise asfalt erimesi. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından şehirlerarası yollara döşenen asfalttaki erime oranı, geçtiğimiz yıllara göre bu yıl artış gösterdi. Türkiye'den daha sıcak olan ülkelerde asfaltın erimemesi, ülkemizde kullanılan malzemenin kalitesinin düşük olması ve uygulama hatasını gündeme getirdi. En fazla erimeler Gaziantep - Kilis Karayolu'nda yaşanıyor. Türkiye'yi Suriye'ye bağlayan karayolunun 10'uncu kilometresinden itibaren yaklaşık 3-4 kilometrelik bölüm, tamamen eridi. Yine Muğla-Aydın karayolunda asfaltın erimesi, sürücülerin güçlükle seyretmelerine neden oldu. Antalya-Burdur karayolunda da öğle saatlerinde 40 dereceyi bulan sıcaklar sebebiyle karayollarındaki asfaltlar eridi. Karayolları ekipleri asfaltın eridiği noktalara kum ve mucur dökerek yollara uyarı levhaları koydı. Aşırı sıcaktan bunalan ve eriyen asfalt nedeniyle yollarda güçlükle ilerleyen sürücüler ise yetkililerin bu soruna çözüm üretmesini istedi.

YAPAN DA YAPTIRANLAR DA SORUMLU

İTÜ İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Murat Ergün, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kullandığı malzemenin kalitesiz olması nedeniyle, yolların yaz mevsiminde artan hava sıcaklıklarına dayanamadığını söyledi. Yol yapım malzemesinin yumuşama noktasının 60 derecenin altında olmaması gerektiğine dikkat çeken Ergün, 'Kalitesiz malzeme kullanıldığında yaşanan sorunda yaptığınız müdahale geçici bir çözüm olur. Bu yolları yapanlar da yaptıranlar da sorumludur' dedi.


Ciddi bir problem

İTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı Yollar ve Trafik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Faik İyinam ise yaptığı açıklamada, karayollarında asfalt erime sorununun sıcaklığın yanısıra başka nedenlere de dayandığını söyledi. İyinam, 'Asfaltta erime görülüyorsa ortada bir problem var demektir. çünkü erime genelde kullanılan malzemeden, kıvamından ve uygulamadaki hatalardan kaynaklanabilir. Ortada böyle bir problem varsa Karayolları teknik donanım olarak, arızayı tespit etmeli ve buna en kısa sürede çözüm üretmeli' şeklinde konuştu.
Yeni şžafak


Geri Dön