25 / 12 / 2024

Akfen GYO sermayesini 900 milyon TL'ye çıkardı!

Akfen GYO sermayesini 900 milyon TL'ye çıkardı!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar bugünkü köşesinde Akfen GYO'daki son durumu kaleme aldı. İşte Vahap Munyar'ın '8 ayda özkaynağı 2.1 milyar, sermayeyi 900 milyon liraya çıkardık' başlıklı yazısı...



Dünya Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar bugünkü köşesinde Akfen GYO'daki son durumu kaleme aldı. İşte Vahap Munyar'ın '8 ayda özkaynağı 2.1 milyar, sermayeyi 900 milyon liraya çıkardık' başlıklı yazısı...

Yönetim Kurulu Başkanlığını Hamdi Akın’ın üstlendiği Akfen Holding bünyesindeki Akfen GYO, 2007-2017 sürecinde 15’i Türkiye’de, 4’ü Rusya’da 1’i de KKTC’de olacak şekilde 20 otelin sahibi oldu.

GYO’ların işletmeci olamaması sebebiyle 19 otel Accor Grubu’na, KKTC’deki otel de Net Holding’e işletme amacıyla kiralandı.

Akfen GYO, söz konusu 20 otel için toplam 300 milyon Euro’luk yatırım gerçekleştirdi. Bunun 200 milyon Euro’su 10 sene vadeli banka kredisi şeklinde yapıldı. Kredinin vadesi 2025 yılında sona eriyordu.

Akfen GYO sermayesini 900 milyon TL ye çıkardı!

2015 yılında meydana gelen terör olayları, 2016 yılındaki darbe girişimi Türkiye’deki turizmi olumsuz etkiledi. Bu durum şehir otellerinde çok etkiye neden oldu. Akfen GYO’nun Türkiye’deki 15 otelinde de aynı etki görüldü. 

Akfen GYO, 20 otelden toplam kira gelirinde 2015'te 17 milyon Euro ile en yüksek düzeyine ulaşmıştı. 2018-2019 yılında yeniden 17 milyon Euro senelik kira geliri olsa da Akfen GYO için gereken toparlanma yakalanamadı.

Hamdi Akın, Akfen GYO Genel Müdürü Sertac Karaağaoğlu ve ekibiyle duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

- "Yumurtaların hepsini aynı sepete koyarcasına bir hata yaptık."

Önce vadesi 2025 yılında bitecek krediye ilişkin kredilerin yeniden yapılandırılması görüşmelerinin başlatılmasına karar verildi. Akfen GYO, 2015 itibariyle 205 milyon dolara ulaşan kredileri Credit Europe Bank NV Holanda, Credit Europe Bank Ltd Rusya ve Fibabank’tan almıştı. 

2020'de yeniden yapılandırma görüşmesi yapıldığında kredi borcu 177.5 milyon dolara düştü. Görüşmeler olumlu sonuçlandı, 10sene vadeli yapılandırma yapıldı. 

Akın ve Karaağaoğlu, kredi yeniden yapılandırmasına kira kontratında Akfen GYO lehine bir iyileştirmenin gerekli olduğunu düşündü. Accor Grubu ile şunlar konuşuldu:

- "Gelire bağlı kira ödemesini kâra bağlayalım. Biliyoruz, başka gelirleriniz var. O nedenle kârın yüzde 95’ini bize kira olarak ödeyin."

Accor Grubu’yla 19 otel için yenilenen kira anlaşması 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren devreye alındı. 

Karaağaoğlu, bu adımlar atılırken 2018 yılında Hamdi Akın’ın ortaya çıkardığı formülü hatırladı:

- "Paya dönüştürülebilen tahvil çıkar. Başka alıcı çıkmazsa ben hepsini alacağım."

Akfen GYO, 170 milyon Türk Lirası tutarında paya dönüştürülebilen tahvil hazırladı. O tarihte 36 milyon Euro’ya denkti.

Faiziyle beraber 238 milyon Türk Lirası'na ulaşan söz konusu tahvilin döviz bazında yükü kur yükselişleriyl beraber 26 milyon Euro’yadüştü. Fakat, Akfen GYO onu da geri ödeyebilecek gibi görünmüyordu:

- "Hamdi Bey’in aldığı tahvilleri hisse senedi ile değiştirdik. Hamdi Bey, bu adımla da Akfen GYO’ya önemli destek vermiş oldu."

Hamdi Akın, Sertac Karaağaoğlu’na Akfen GYO'nun çıtasını yükseltemesi amacıyla bir teklif daha götürdü:

- "Akfen GYO’ya 53 milyon Euro daha veriyorum. Kütahya ve Isparta’daki öğrenci yurtlarımız ile Bodrum Loft’u da Akfen GYO portföyüne al."

Akfen GYO söz konusu varlıkları yüzde 11 iskontolu şekilde satın aldı. Böylece Akfen GYO'nun varlıkları arasına 62 milyon Euro’luk önemli bir ilave yapıldı. 

Karaağaoğlu, son varlık operasyonundan sonra durumu değerlendirdi:

- "Akfen GYO bünyesine geçen yeni varlıklar yıllık 4.5 milyon Euro dolayında kâr üretiyor. Bu yıl toplam kira gelirinde 16 milyon Euro’ya ulaşmayı bekliyoruz."

Akfen GYO sermayesini 900 milyon TL ye çıkardı!

Sertac Karaağaoğlu, koronavirüs salgınının olumsuz etklerini 7-8 ayda sildiklerine dikkat çekip, şunu söyledi:

- "Pandemi öncesi rakamları yakalıyoruz. Elde ettiğimiz olumlu finansal tablolar ile temettü dağıtımı ve yeni yatırımlara odaklanacağız."

Akfen GYO’nun 10 senelik öyküsü, özellikle GYO kurucularına önemli dersler aktarıyor. 

Bedelli sermaye artırdı, 44 milyon Euro borç ödedi

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Akfen GYO Genel Müdürü Sertac Karaağaoğlu’na borçlarını azaltmak amacıyla bir teklif daha götürdü:

- "Bedelli sermaye artırımı yapın. Ben katılırım. Oradan sağlanacak kaynakla borcunuzu azaltmaya çalışın."

Akın, bu önerisini rakamlarla somut hale getirdi:

- "Ben 40 milyon Euro koyarım. 8 milyon Euro da bana borcunuz var. Onu da ekleyin."

Akfen GYO, bedelli sermaye artırımı gerçekleştirdi:

- "3 bini aşkın küçük yatırımcımızdan 7 milyon Euro’luk katılım gerçekleşti. Böylece 55 milyon Euro’luk bedelli sermaye artırımı gerçekleştirdik."

Karaağaoğlu, bedelli sermaye artırımının ardından borçlarının 44 milyon Euro’luk kısmını ödediklerini dile getirdi:

- "2021 yılı sonunda borcumuz 132 milyon Euro’ya inmiş olacak."

Akfen GYO sermayesini 900 milyon TL ye çıkardı!

GYO’larda yabancı payı yüzde 8.5’e indi

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Akfen GYO Genel Müdürü Sertac Karaağaoğlu, şunlara dikkat çekti:

- "Türkiye’de 35 GYO var. 2016’da GYO’larda yabancı payı yüzde 43 idi. Şu anda yüzde 8.5’e inmiş durumda. Sermaye piyasalarında yabancı payı çok azaldı."

Yerli yatırımcıların hisse senedi yatırımlarının çok kısa süreli olduğuna vurgu yaptı ve şunları kaydetti:

- "Yabancı yatırımcılar aldıkları hisseleri ortalama 1 yıl ellerinde tutuyor."

Yabancıların Türkiye’den gayrimenkul ve konut alımının iyiden iyiye vatandaşlığa endekslendiğini dile getirdi:

- "Bu yılın ilk 6 ayında yabancılar ülkemizden 20 bin konut aldı. Alıcıların ülke sıralaması şöyle şekillendi: İran, Irak, Rusya, Afganistan, Almanya."

Akfen GYO, iflas eden otellerin radarında!


Geri Dön