Yeni Şirketler

Akfen Holding arsa arıyor!

Türkiye'yi makul fiyatlı, markalı  şehir otelciliğiyle tanıştırdı. Yatırımları sürecek. Problemi arsa bulmak

Bazılarının Başarısı seçtikleri yoldan gelir, yani kimsenin gitmediği yoldan gitmelerinden. 2007 yılını Türkiye'yi makul fiyatlı, markalı şehir otelciliği konseptiyle tanıştıran Akfen'in başarısı da buradan geliyor; dahil sisteminin kar marjlarını erittiği bir alanda hayatta kalmaya çalışmaktansa, kendisine yeni bir yol çizmesinden. Bir milyar dolarlık yatırımla Türkiye'yi on yıl içerisinde 60 adet Novotel ve İbis oteliyle tanıştıracak olan Akfen'in yönetim kurulu başkan vekili Mustafa Keten, tek problemlerinin arsa bulmak olduğunu anlatıyor.

TURKISHTIME: Akfen, Fransız Accor ile birlikte makul fiyatlı ve markalı şehir oteli konseptini Türkiye ile tanıştırdı. Bundan sondaki yatırım koleksiyonunuz nedir?

MUSTAFA KETEN: Dünyanın en büyük üçüncü turizm grubu Accor ile birlikte ilk markalı şehir otelimizi 2007 yılında hizmete açtık. Amacımız Anadolu'da projelerimizi yaygınlaştırmak. İstanbul Zeytinburnu'nda bulunan Novotel ve İbis'ten sonra geçtiğimiz Eskişehir ve Trabzon ile birlikte zincirimizi büyüttük. Bu sene ise Gaziantep ve Kayseri'de toplam dört oteli hizmete açtık. Gündemimizde bu yılın sonunda açmayı planladığımız Bursa ve İstanbul Esenyurt İbis otellerimiz bulunuyor. 2012 yılında ise İzmir, Ankara, Adana, Samsun, Şanlıurfa ve Denizli'ye İbis ve Novotel markalarını götüreceğiz, Şu anda bu illerde arsa imarı ve proje sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Öte yandan İstanbul'da 4, 5 tane daha şehir eli açmayı hedefliyoruz. Özellikle Anadolu yakasında otel açmak hedefi içerisindeyiz. Amacımız on yıl içerisinde 60 oteli hizmete açmak.

Ne kadarlık bir yatırım olacak bu?

Bir otelin yatırım maliyeti 15-20 milyon euro. Tüm Türkiye'de kuracağımız otellerin toplam yatırım tutarının bir milyar dolar olacağını söyleyebilirim. Bunun tüm Türkiye sathına yayılmış olması da ayrıca anlamlı. Bütün ülkeyi hedefleyen bir yatırım bu.

Kriz yatırımları sekteye uğrattı mı?

Evet, araya kriz olmasaydı, yani bankalar bu tarz projeleri kredilendirmede tereddüt etmeselerdi hedefimizi daha erken yakalayacaktık. Çünkü biz her yıl en azından on oteli hayata geçirmeliyiz ki, yatırım hedeflerimizi tutturalım. Kriz ise tüm programı iki yıl geriye götürdü. Bu kredilendirme ile doğrudan ilgili bir iş. Finansman piyasası rahatlayınca bunlara hız verilecek.

İbis ve Novotel, Anadolu'da hangi eksikliği gideriyor?

Türkiye yalnızca İstanbul, İzmir, Ankara değil, Anadolu'nun diğer şehirleri de uluslararası işletme yapabilen, marka pazarlayabilen otel zincirlerine ihtiyaç duyuyor. Hatta bu yüzden bizim dışımızda başka gruplar da başka projeleri hayata geçiriyor. Artık klasik usullerle bir konaklama tesisi yerine modern, bütün donatıları olan, uluslararası irtibatları sağlayabilen otellere ihtiyaç var. Bizce 2023 yılma kadar Türkiye'de çok önemli bir otel profili ortaya çıkacak.

İstanbul planlarınız nedir?

Anadolu yakasında, şehre çok kolay ulaşılabilecek, iş merkezleri ile bağlantıları olabilecek her lokasyonda otel yapmak için arayış içerisindeyiz. Kolay bir süreç değil. Çünkü otel arazisi bulabilmek çok zorlaştı. Önümdeki periyotta, gerek büyükşehir belediyelerimiz gerekse de ilçe belediyelerimiz turizm projelerine ağırlık verecek. Çünkü hem dokuya uyan hem de oraların taşıma kapasitelerine uyum sağlayabilecek; yani trafiği rahat olan, çevreye duyarlı olan, eko turizm projelerine destek verebilen otellere ihtiyacımız var.
Türkan Doğan / Turkishtime