Akıllı bina teknolojilerinde fonksiyonelliğin sınırı yok!
Akıllı bina teknolojileri lüks değil, ihtiyaç.” diyen Hager I Berker Türkiye Genel Müdürü Medeni Kahraman, sektörle ilgili merak edilenlere yanıt verdi.
Forbes dergisinde yer alan habere göre, “Akıllı bina teknolojileri lüks değil, ihtiyaç.” diyen Hager I Berker Türkiye Genel Müdürü Medeni Kahraman, inşaat sektöründe teknoloji ve Türkiye'nin bina otomasyon ivmesine dair soruları yanıtladı.
-Hager I Berker, akıllı bina teknolojileri alanında neler yapıyor?
Hager I Berker, binaları ve yaşam alanlarını gelecek nesilllerin ihtiyaçlanna cevap verecek şekilde, global standartlarda tasarlıyor, 136 ülkede premium segmentte rezidans, konut, otel ve kurumsal projelerine imzasını atan Hager I Berker’in Türkiye ayağı olarak kısa sürede KNX otomasyon satışında dünyada ilk 5’te yer almayı başardık. Özellikle KNX sistem satışı ve otomasyon çözümleri ile büyüme hızında 95 ülke arasında Türkiye ofisiyle iki yıl üst üste grup içi liderliği yakaladık. Güçlü servis altyapımız, lokal yapılanmamız, zengin ürün gamımız ve projeye özel geliştirdiğimiz sistemlerle büyümemizi sürdürüyoruz.
Hızlı bir büyüme grafiği gösteren Türkiye inşaat sektöründe teknoloji ile entegre, sürdürülebilir, enerji tasarrufuna önem veren nitelikli projeler ön plana çıkıyor. Rekabette önemli bir artı değer yaratan akıllı ev otomasyonu, kullanıcıların da aradığı bir özellik olarak öne çıkmaya başladı. Türkiye’de önemli bir pazar payına sahibiz. Geçtiğimiz yıllarda lüks olarak görülen akıllı bina teknolojilerinin bugün gereklilik haline gelmesi, sektör açısından önemli bir noktada olduğumuzu gösteriyor. KNX olarak adlandırdığımız akıllı bina sistemleri AVM, otel gibi ticari segmentin ya¬nı sıra konut pazarında da günlük yaşamın içinde daha çok yer buluyor. Kişiselleştirilebilen bu sistemle birey kendi senaryolarını oluşturarak ihtiyaçları doğrultusunda yaşam kurgusunu şekillendirebiliyor. Ucu açık olarak sürekli geliştirilebilen sistemin enerji yönetiminden zaman tasarrufuna, uzaktan kontrol ile sağlanan güvenlik çözümlerinden eğlence sistemlerine kadar konforlu bir yaşam sunan birçok avantajı var. Çözümlerimizle projelerde geliştirici paydaş oluyor, çözüm ortağı olduğumuz birçok projenin ikinci, üçüncü projesinde de tercih ediliyoruz. Burada bizi ayrıcalıklı kılan, uzman mühendis ekibimizle know-how desteği vererek projeye özel şartnameler oluşturmamız. Sistem dahilinde geliştirdiğimiz ara yüzler ile elektrik üzerine her şeyi tek bir cihaz üzerinde toplayarak konfor, kontrol ve enerji yönetimini en üst düzeyde kullanıyoruz.
-Türkiye’deki bina otomasyonu iş kolunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de bina otomasyonu ikiye ayrılıyor: Yaşam segmenti ve ticari segment. Ticari segmentin içerisine hasteneleri, otelleri, iş merkezlerini, AVM’leri koyabiliriz. Yaşam segmentinin içinde villalar, konutlar, rezidanslar var. Bunların aplikasyonları birbirlerinden tamamen farklıdır. Rezidanslarda “concierge” hizmeti geliştirdik, yaşam kalitesini artırmayı amaçladık. Burada yeni modüller oluşturduk ve bu modüller, rezidanslarda bu çok hızlı bir şekilde kabul gördü. Türkiye'deki rezidans segmentinde %80’lere varan pazar payımız var. Ticari segmentte ise Hager devreye girdi. Hager’in endüstriyel yönü çok daha ağır olduğu için sensör ve pano içi dağıtım sistemlerini de projeye dahil ettik ve çok güzel çözümler geliştirdik. Özellikle ticari segmentte Berker ile Hager’i güzel bir şekilde buluşturduk. Göz önünde olan 1500’ün üzerinde proje yaptık. Tepe kurumsal projelerde %70'e yakın müşteri veri tabanımız var. Biz Türkiye’de şu ana kadar sadece akıllı bina sistemleriyle ilgilendik ve çok odaklı gittik. Bütün ekipleri, bütün servisleri buna göre organize ettik. Adana’da, İzmir’de, Bursa gibi bütün büyük illerde 7/24 servis verecek şekilde bir yapı geliştirdik. Dolayısıyla hem pazarlama tarafını hem de servis ağını çok iyi oturtturduk. Sunduğumuz servis hizmetlerinin her daim optimize edilmesine önem veriyoruz. Geleneksel ve güçlü Alman teknolojisini, Türkiye’de oluşturduğumuz mühendislik bilgi ve birikimimiz ile buluşturarak müşterilerimizin yıllar boyunca tasarruf edebilecekleri, daha keyifli ve güvenli mekânlar inşa ediyoruz.
-KNX ile neler yapılabiliyor?
Hager I Berker, hayatı kolaylaştırmasının yanı sıra enerji tasarrufu sağlayabilen KNX sisteminin ilk temsilcilerinden biri. Bugün tüm firmalarda uluslararası standart haline gelen KNX sistemi, kullanıcıların ihtiyaç duydukları modüllere göre sürekli geliştirilebiliyor. Sağladığı konfor ve fonksiyonelliğin sınırı yok. İklimlendirmeden aydınlatmaya kadar tüm fonksiyonları akıllı telefonlar ve tabletlerle entegre hâle getiren sistemden bahsediyoruz. Sistem aynı zamanda su baskını, gaz kaçağı ve yangına karşı dedektörlerle denetim yaparak olası bir olumsuzlukta site yönetimine ve daire sahibine bilgi verip hızlıca teknik müdahale yönlendirebiliyor. Yatak başlarında ve banyolarda bulunan panik butonları olumsuz bir durum olduğunda site yönetimi ile iletişime geçilmesine olanak sağlıyor. Tüm kontroller ve değişiklikler, QR kod sayesinde çok kısa sürede akıllı telefon ve tabletlere entegre edilebiliyor. Sistem; daireler arası görüntülü ve sesli görüşme, yö¬netim duyurularını anında takip, teknik, taksi, vale, kuaför, temizlikçi gibi hizmetlere hızlı ulaşım, aydınlatma, dim, perde-panjur, iklim lendirme ve müzik sistemi kontrolü, önceden ayarlanan ‘hoş geldin’ ve ‘güle güle' senaryoları gibi hizmetleri barındırabiliyor. Müşteri talebine göre farklı senaryolar geliştirilebiliyor; sinema, tatil, misafir, uyku modu gibi özel durum senaryoları eklenebiliyor. Tüm bu hizmetler evden uzaktayken de akıllı telefon ve bilgisayarlardan takip edilebiliyor.
-2018 hedeflerinizden bahseder misiniz?
Türkiye’nin lokomotifi inşaat sektörüdür ve inşaat sektörünün mutlaka iyi olması gereklidir ki Türkiye güçlü bir şekilde yoluna devam edebilsin. O yüzden inşaat sektörünün farklı paketlerle, farklı mortgage sistemleriyle ayakta tutulacağını düşünüyorum, inşaat sektörü olmadan ekonominin iyi olacağını düşünmek mümkün değil. Biz yurt dışına da bağlı olduğumuz için yeni projelere devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemlerde üniversitelerle ilgili projelerimiz var. Özellikle bina otomasyonları konusunda, bilinirliği artırma konusunda bazı faaliyetlerimiz olacak. Üniversitelerde ilgili bölümlerde paneller düzenleyerek öğrencilerin bu konuyla ilgili farkındalıklarını artırmak adına çalışmalar yapacağız. İnsanlar artık telefonlarından yaşam alanlarının tüm fonksiyonlarını kontrol edebilecekler. O yüzden özellikle elektrikçilerin bu işi çok iyi anlamaları ve yorumlamaları gerekiyor. Bu konuda da bize çok iş düşüyor, ileride hem akademik anlamda hem sahada buna yönelik çeşitli eğitimlerimiz, uygulamalarımız olacak.