27 / 12 / 2024

Akıllı ev sistemleri her yıl iki katı büyüyor!

Akıllı ev sistemleri her yıl iki katı büyüyor!

Akıllı ev teknolojileri, artık çok daha ulaşılabilir bir seviyeye geldi. Daha çok güvenlik kaygıları olan kişiler tarafından tercih edilen sistemler, hırsızlık yada yangın durumlarında otomatik olarak önlemler alabiliyor



Bundan yaklaşık 5 yıl önce adını duymaya başladığımız akıllı ev teknolojileri, artık çok daha ulaşılabilir bir seviyeye geldi. Daha çok güvenlik kaygıları olan kişiler tarafından tercih edilen sistemler, hırsızlık yada yangın durumlarında otomatik olarak önlemler alabiliyor.

Akıllı ev sistemleri, genellikle ortak özelliklere sahip oluyor. Evin aydınlatılması, ısısı (ısıtılması veya soğutulması), perdelerin kontrol edilmesi gibi hizmetler, hemen her firmanın sunduğu özellikler arasında. Bununla beraber açık eczane bilgilerinden güvenlik sistemlerine, sistemin enerji tasarrufu sağlayacak önlemleri kendi kendine almasına kadar pek çok farklı özellik de sunuluyor. Firmalar akıllı ev sistemlerinin Türkiye'de yeterince bilinmediğini ve yavaş yayıldığını söylese de, inşaat firmaları akıllı ev sistemlerini projelerinde kullanmaya başladı bile.

Albatros Yapı San ve Elektronik Direktörü Gökhan Çekiç, "Akıllı ev sistemlerinde 3 yıl öncesine kadar pazardan ve pazar payında bahsetmek mümkün değildi. Akıllı ev sistemlerinin tanınmasıyla birlikte pazar çok ciddi bir ivme ile büyümeye başladı. Neredeyse her yıl ikiye katlıyor, bizim tahminimiz 4-5 yıl sonrasına kadar bu ivme devam edecek ve pazar tam anlamıyla oluşacaktır" diyor.

Sanal mağazadan uygulama indiriliyor
Control4 isimli şirket, iPhone'dakine benzer bir sanal mağaza sistemi kullanıyor. Bu mağazada yüzlerce uygulama bulunduğunu belirten Control4 Otomasyon Teknolojileri Genel Müdürü Serkan Yılmaz, "Bu uygulamaları evinizi yönettiğiniz ara yüzlerimiz üzerine yüklediğinizde evin ışıkları, iklimlendirmesi, güvenliği vb sistemlerini yöneten akıllı ev sistemi, birden bir internet radyosuna, bir alışveriş portalına, nöbetçi eczane ya da hava durumu gibi bilgilerinin alındığı platforma dönüşebiliyor" diyor.

Sıradan güvenlik sistemlerinden farklı
Gökhan Çekiç, sistemlerin müteahhitler ve son kullanıcılar tarafından tercih edildiğini belirtiyor. Firmasına prestij katmak, evlerini satarken rekabette öne geçmek isteyen müteahhitler bu sistemleri tercih ediyor. Ayrıca bu tür sistemlerin faydalarını benimsemiş veya çevrelerinde görmüş son kullanıcılar da sistemleri yaptırıyor. Son kullanıcıların özellikle güvenlik ve konfor için satınaldığını belirten Çekiç, "Sistemlerimizin sıradan güvenlik sistemlerinden ciddi farkları var. Örneğin küçük çocuğunuzun sizden önce eve gelmesi durumunda isterseniz sistem gazı ve daha önceden belirlediğiniz prizleri kapatır. Temizlikçiye vereceğiniz giriş kartı, sizin belirlediğiniz günler dışında geçersiz olur. Problem durumunda otomatik olarak gaz ve su vanalarını kapatarak ilk önlemi kendisi alır. Ayrıca tehlike doğurabilecek prizler, cihazlar (ütü, fırın vb.) evden çıkarken otomatik olarak kapanabilir. Evden çıkarken unutulsa dahi, telefon edilerek ocağın gazı dahil her şey kapatılabilir" diyor.

İstenmeyen durumlara otomatik müdahele ediyor
Bir Legrand Grup şirketi olan BTicino tarafından geliştirilen 'My Home' akıllı ev sistemi, iPhone, Android ve iPad uygulamalarıyla da kontrol edilebiliyor. Telefon veya tabletinize indirebileceğiniz bu uygulamalarla evinizden çok uzakta olsanız bile evinizi kontrol edebiliyorsunuz.

Legrand Pazarlama Direktörü Özgür Sarıoğlu, akıllı yaşam alanlarının tüm dünyada çok gelişmekte olduğunu ve lüksten ziyade önemli bir ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Sarıoğlu, Herkes kendi bütçe sınırları içinde ihtiyaç önceliklerini belirleyerek akıllı bir yaşam alanı yaratabilir. Bu sistemlerin en büyük avantajlarından biri de geliştirilebilir olması. Örneğin sistem ilk etapta salona uygulanabilir, daha sonra zamanla evin diğer bölümleri sisteme dahil edilebilir. Bu şekilde maliyetler, son derece uygun oluyor" diyor.

My Home ile interkom sistemi bir arada kullanıldığında avantajların arttığını vurgulayan Sarıoğlu, "İnterkom telesekreter modunda ayarlandığında, kapıya gelen misafirleri sesli telesekreter karşılıyor. Karşı tarafın mesajı kaydediliyor ve 16 adet fotoğrafı çekiliyor. Kullanıcı internet üzerinden eve bağlandığında, sistem bildiriyor. Bir başka avantaj ise uzaktan evinizdeki kameralarla hem evin içini görebiliyorsunuz hem de teknik alarmlar sayesinde su baskını, gaz kaçağı gibi olaylar olduğunda sistem telefon üzerinden bildiriyor ve otomatik olarak müdahele ediliyor. Bu tip uyarılar; zaman, maliyet, enerji tasarrufu ve güvenlik sağlıyor" eliyor.
Bu sistemler, müşterilerin ihtiyacına göre farklı şekilde uyarlandırılıyor. Bu sistemler, müşterilerin ihtiyacına göre farklı şekilde fiyatlandırılıyor. Örneğin Control4 şirketinde fiyatlar 1.000 dolardan (1.820 TL) başlarken, BTicino sisteminde standart bir evde aydınlatma otomasyonuyla sınırlı bir şekilde gerçekleştirilmek istenen sistem 700-1000 avro (1.764-2.520 TL) arasında değişiyor. Albatros şirketinin fiyatlandırması ise 1.500 avro ile 10 bin avro (3.780-25.200 TL) arasında değişebiliyor.

Akıllı ev sistemlerinde neler yapılabiliyor
Dijital anahtarlar, sabit telefon, cep telefonu, uzaktan kumanda, kişisel bilgisayar yoluyla ev ve ofisinizin güvenliğini, aydınlatmasını, ısıtma ve soğutmasını, ses ve görüntü sistemlerini, panjur ve perde ve güneşliklerini, bahçe sulamasını, giriş kapışım, beyaz eşya ve prizlerini kontrol edebiliyor, kumanda edebiliyor ve programlayabiliyorsunuz.

Tüm cihaz ve sistemleri tek tek programlayarak, farklı senaryolar yoluyla da bunların belirlenen zamanda sistem tarafından yapılmasını sağlayabiliyorsunuz. Örneğin "sinema modu" isimli senaryoda sistem tek bir komutla perdeleri indiriyor, ışıkları kısıyor, telefon sessize alıyor, DVD oynatıcısını ve televizyonu açıyor.

Sistemler hırsız, yangın, gaz kaçağı, tıbbi problemler, su taşkını ve deprem durumlarım kendisi fark ediyor. Bu durumlarda gazı, suyu, gerekirse elektriği kendiliğinden kesiyor. Aynı zamanda da size ve gerekli yerlere haber vererek uyarıda bulunuyor.
Siz evde yokken evde birileri varmış izlenimi uyandırmak için, rastgele ışıkları açıp kapıyor.
Tüm aydınlatmalar, cihazlar ve sistemler, gerektiği kadar kullanılıyor. Bu sayede önemli ölçüde tasarruf sağlanıyor. Kullanılan evlerde ortalama yüzde 20-yüzde 30 arasında enerji tasarrufu sağlanabiliyor.
Kullanılmayan odaların ısıtması otomatik olarak kapatılıyor.
Video kontrolü ile evinizin iç ve dış cephesindeki kameralar herhangi bir alarm anında görüntüleri kaydediyor ve interkom sistemi ile kombine çalışıyor.

Gece uyanan çocuklar için bir takım hareket dedektörleriyle onların uykularını bozmayacak şekilde aydınlatma yapılabiliyor.
Yangın durumunda kullanıcı evdeyse iç sirenle, dışarıdaysa telefonla arayarak uyarıyor. İtfaiyeyi arıyor, gaz vanalarım ve havalandırma sistemini kapatıyor.

Sabah kullanıcı evden çıkarken tek tuşla bütün cihazları ve ışıkları kapatıyor, ısıtıcıyı ekonomik konuma alıyor.
Ev sahipleri tatildeyken veya eve yaklaşan biri olduğun-da, belirli aralıklarla evin dolu olduğu izlenimini veriyor.
Bunların dışında, çok yakında akıllı telefonlarınızı evinizin kumandası olarak kullanabileceksiniz. Evinizde tükettiğiniz enerjiyi dokunmatik ekranınızdan görebilecek ve günlük, haftalık, aylık rapor alabileceksiniz. Siz evde olmadığınız zaman kapınıza gelen kişi zile bastığında cep telefonunuz çalacak ve kapınızdaki kişi ile canlı görüşme yapabileceksiniz.

Eda Utku / Hürriyet


Geri Dön