16 / 05 / 2024

Akıllı evlerle maliyetleri yüzde 50 düşürmek mümkün!

Akıllı evlerle maliyetleri yüzde 50 düşürmek mümkün!

Konut sektörü çevreci önlemlerle enerji faturalarına da çözümler sunuyor. Yeşil projeler, elektriğini kendi üretiyor, ısınmasını güneşten sağlıyor



Her gün yeni projelerin hayata geçirildiği konut sektöründe doğayla dost, enerji tasarruflu projeler yaygınlaşıyor. Türkiye'de de Varyap Meridian, Dumankaya Flex, Plus Flats gibi kimi markalı konut projeleri aldıkları çevreci önlemlerle hem tüketicinin tasarruf etmesini sağlıyor hem marka değerlerini artırıyor.

Isı kayıplarını azaltıyor

* Ataşehir'deki Varyap Meridian'da binalar güneş ve rüzgara göre konumlanarak ısı kayıplarını minimize ediliyor. Az enerji tüketen A sınıfı elektrikli ekipmanlar kullanılıyor ve doğal aydınlatmadan yararlanılıyor, az elektrik tüketen lambalar kullanılıyor, yağmur sularını topluyor ve peyzajda az su tüketen bitkilere yer veriliyor. Suyun geri dönüşümüyle sağlanan yüzde 50 tasarrufla aidatların içindeki sulama payı yüzde 75 azalacak.

* Dumankaya Flex'de ısı ve ses yalıtımıyla maliyetler düşürülüyor, daha az karbon salınımını yapılıyor. Yeşil çatı uygulamasıyla yağmur suyundan yararlanılıyor, atık sisteminin yükü hafifletiliyor.

Özel aydınlatma yaptı

* Plus Flats'da su ve elektrik sarfiyatını azaltmak için tasarruflu rezervuar ve armatürler, düşük güçlü ve florasan ampül aydınlatma armatürleri kullanılıyor. Yerden ısıtma ve yoğuşmalı kombi sistemleriyle yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayan asansörlere kadar akıllı çözümler bir arada sunuluyor.

* Ağaoğlu'nun Ataşehir'deki 2 bin 500 konutluk My Towerland projesinde ise tüm konutların enerji ihtiyacı yenilenebilir enerjiden karşılanacak ve yaşayanların enerji faturası yüzde 20 ucuzlayacak.

2284 kilowatsaat tasarruf ediliyor

Ezinç Metal'in 'Yeşil Ev' projesi, güneş enerjisinden elektrik üretmenin dışında, ısınma ve soğutma da sağlıyor. Genel Müdür Hakan Alaş, şunları söyledi: 'Fotovoltaik teknolojisi ile elde edilen elektrik birçok cihazı çalıştırıyor. Böylece bir güneş kolektöründen yılda 2 bin 284 kilovatsaat enerji tasarruf ediliyor.'

Yeşil anlayış   TOKİ'ye de girdi

TOKİ de artık yeşil konutlar üretiyor. Dr. Yüksek Mimar Özgür Bingöl'ün projesi, İstanbul Kayabaşı'nda 840 konutta uygulanıyor. 2009'da düzenlenen tasarım yarışmasında dereceye giren eserlerden olan projenin en önemli özelliği, çevre dostu öğelerin öne çıkarılması. çatılara güneş pilleri yerleştiriliyor.
Bugün/Selma şžENOL


Geri Dön