03 / 01 / 2025

Akıllı şehirler artıyor!

Akıllı şehirler artıyor!

Geçen hafta İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleşen Dijital Şehircilik Zirvesi'de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Ülkemizde 30 büyükşehir belediyemiz dijital şehirciliğe tam olarak geçtiği zaman yüzde 20 enerji tasarrufu sağlıyor olacağız." dedi...



TURKUVAZ Medya Grubu yayınlarından Para ve Forbes dergileri ile Takvim Gazetesi'nin Türk Telekom ana sponsorluğunda düzenlediği Dijital Şehircilik Zirvesi geçen hafta İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.

Dev bir buluşmaya sahne olan zirvede beş büyük kentin büyükşehir belediye başkanları ile teknoloji ve konut sektöründen çok önemli isimler katıldı.

Akıllı şehirler artıyor!

Para'da yer alan habere göre gün boyu devam eden Dijital Şehirler Zirvesi'nde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan da önemli açıklamalarda bulundular.

Zirvenin açılışını yapan Turkuvaz Dergi Grubu Genel Müdürü Yasemin Gebeş, "Bu zirvenin amacı şehirlerdeki dijital dönüşüm politikalarını mercek altına almak, konuyla ilgili farkındalığı artırmak ve doğru stratejilerin oluşturulmasına katkıda bulunmak. Grup olarak bu tür geniş kapsamlı toplumsal değişim ve dönüşümlerdeki öncü rolümüzün bilincindeyiz. Yenilikçi bir vizyonla, ekonomimizin geleceği için önem taşıyan bütün konularda olduğu gibi dijital şehircilikte de düzenlediğimiz bu etkinlikle ülkemizin yarınlarına katkıda bulunmayı hedefliyoruz" dedi. Gebeş, konuşmasında zirvenin ana sponsoru Türk Telekom başta olmak üzere diğer sponsorlar; Akfen, Emlak Konut, Toplu Konut idaresi, istelkom, istikbal, Kuzu Grup, Sur Yapı, Master Card, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Simit Sarayı ve Karacay'la, tüm panelist ve konuklara teşekkür etti.

Akıllı şehirler artıyor!

Bakan Kurum, yapılan bir araştırmaya değinerek, "Ülkemizde 30 büyükşehir belediyemiz dijital şehirciliğe tam olarak geçtiği zaman yüzde 20 enerji tasarrufu sağlıyor olacağız. Bugün 40-50 milyar dolar cari açığımız var. Şehirlerin akıllanması cari açığın kapanmasına da katkı sağlıyor" dedi. Kurum, "81 ilde, ikinci 100 günlük hedeflerimiz çerçevesinde millet bahçelerinin sayısını artırıyoruz. Artık bir ilde bir değil, birkaç tane olmaya başladı" bilgisini verdi.

VERİNİN ÖNEMİ

Akıllı şehirler artıyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ise öğleden sonraki oturumlarda Para Dergisi Yazarı Musa Savaş ve Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem'in sorularını cevaplandırdı. Sayan, günümüzde veri saklamanın ne kadar önemli olduğunu ve bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sayan şunları söyledi: "Günümüzde bilgi tarihte hiç olmadığı kadar güçlü bir hale geldi. Bilgiyi saklama maliyeti sıfıra yaklaştı. Artık önemli olan veri analizi.

Hem kişi olarak hem de ülke olarak verimize sahip çıkmalıyız. Verimiz, kontrol edemediğimiz yurtdışındaki merkezlerde bulunmamalı. İstanbul'u bölgesel bir data merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Veri sizin elinizde değilse, yarın öbür gün bir saldırı yaşandığında ne yapabilirsiniz ki? Server'ların Türkiye'ye getirilmesi konusunda da çabalarımız var. 2023 hedeflerimizden biri de tüm evlere fiber altyapı ulaştırmak. Ankara'daki 5G Vadisi'ni şimdi İstanbul'a da getiriyoruz. 5G İstanbul Vadisi'nin açılışını da kısa bir zaman içinde yapacağız."


AKILLI ŞEHİRLER ARTIYOR

Akıllı şehirler artıyor!

Türk Telekom Satış ve Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ümit Önal da, firmanın dijital şehirlere dönük hizmetleri hakkında bilgi verdi. Önal, "Akıllı şehirler projelerimizin ana vizyonu, bilgi iletişim teknolojilerini kullanarak vatandaşlarımızın ve kamu otoritelerinin hayatını kalıcı şekilde kolaylaştırmak için uçtan uca çözümler geliştirmek. Türk Telekom'un Karaman ile başlayan akıllı şehir yolculuğu Kars ve Antalya ile devam etti. 2018'de bunların yanına, Kırşehir ve Mersin'i de ekiiyoruz. Keşif ve çözüm oluşturma aşamasında olduğumuz ve çalışmalarımızın devam ettiği birçok farklı il ve ilçemiz var. Dijital Şehircilik zirvesi'ne destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

BELEDİYELER DE AKILLANDI

Akıllı şehirler artıyor!

Para Yayın Yönetmeni Özlem Doğaner'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Dijital Şehircilikte Başarı ve Dönüşüm Hikayeleri" Paneli'ne İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlut Uysal, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı zekai Kafaoğlu ve Konya Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Haşan Kılca Katıldı.

Mevlut Uysal, İstanbul'un ulaşımının akıllanması için yaptıkları yatırımlarla şehir trafiğindeki yoğunluğun yüzde 17 azaldığını belirtti, Mustafa Çelik ise, Kayseri'de akıllı uygulamaları kullandıklarını belirterek caddelerde akıllı aydınlatma sistemi kurarak yüzde 40 oranında tasarruf ettiklerini vurguladı. Zekai Kafaoğlu, Balıkesir'de akıllı durak uygulamasının yanı sıra akıllı sulama sistemleri, akıllı bisikleti hayata geçirmek için çalıştıklarını belirtirken Haşan Kılca ise, Konya'da başlattıkları akıllı kavşak uygulamaları sayesinde 70 bin litre akaryakıt tasarrufu sağladıklarını söyledi. Kılca, sinyalizasyon ve kavşak düzenlemeleri sayesinde de bekleme sürelerinin yüzde 16 oranında azaldığını belirtti.

"MEGA PROJELER TURİST ÇEKEBİLİR"

Akıllı şehirler artıyor!

Forbes Genel Yayın Yönetmeni Burçak Güven'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Mega Projeler ve Kentler için Yaratacağı Katma Değer" konulu panelde ise iş dünyasının önemli isimleri söz aldı. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Mega projeler denilince aklıma ölçek ve çekicilik ifadeleri geliyor. Şehircilik anlamında baktığımızda mega projeler, dünyada hem yatırımcıların hem de turistlerin ilgisini çekmeli. Örneğin,

Eyfel Kulesi zamanına göre mega bir proje sayılabilir" dedi. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Selim Akın ise, son dönemde insanların hayatı kolaylaştırıcı inşaat projelerine ilgisinin arttığına dikkati çekerek, gerçekleştirdikleri konut ve şehir hastanesi projelerinde akıllı mobil uygulamalarını kullandıklarını aktardı. Servotel Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Ömer isvan, mega projelerin öncesinde yapılması gerekenlerin, sonrasında yapılması gerekenlerden çok daha fazla olduğunu belirtti, isvan, bu nedenle bir projenin entelektüel tarafına en az yüzde 20 harcama yapılması gerektiğini söyledi. Bugün dünyanın en önemii bir sorununun enerji olduğunu belirten Tabaniıoğiu Mimarlık'tan Melkan Gürsel ise, "Mega projenin anlamı bana göre sadece metrekare ile değil o bölgenin ihtiyaçlarının doğru kurgulanması, insanların sosyoekonomik taleplerine cevap verip vermediği ile karşılık bulur" dedi.

"AKILLI ŞEHİRLERİN ÖNÜ ÇOK AÇIK"

Akıllı şehirler artıyor!

Zirvenin son paneli Para dergisi yazarı Volkan Akı'nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Ulaştırma, Mobilite ve Altyapıda Yeni Paradigmalar Neler?" konulu panel oldu. Panelde Cisco Türkiye CEO'su Cenk Kıvılcım, "Dünyada temiz suya ulaşabilenlerin sayısı mobil telefona ulaşanların sayısından daha az. Bu da dijitalin hayatımıza neredeyse sudan bile daha hızlı bir şekilde tesir ettiğini gösteriyor. Bunun önünde durmak mümkün değil" dedi. Türk Telekom Stratejik Müşteriler Satış Direktörü Ahmet Çalık ise, "Bilgi hiç olmadığı kadar hızlandı. 100 yıllık çağ değişimleri 20 yıla düştü. Hatta beş yılda bile bir devir kapanıp bir devir açılabiliyor. Akıllı cihaz penetrasyonuna baktığımızda dünya ortalamasında yüzde 50'lerde. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 90'larda. 2008'den sonra teknoloji demokratikleşti ve her kesim kullanabilir hale geldi. Bu da akıllı şehirlerin önünü açtı" dedi. MasterCard Türkiye CEO'su Yiğit Çağlayan ise, ödeme sistemlerinin dijitalleştiğine dikkat çekerek "Çok yakında bütün Türkiye'de cebinizdeki MasterCard'la bütün toplu taşıma araçlarına binebileceksiniz" dedi. MileStone Bölge Direktörü Özgür Uygur ise, teknolojinin insana faydalı olmak için üretildiğini belirterek yeni ürünlerin insanlar tarafından benimsendiği takdirde başarılı olacağını söyledi.

Frost & Sullivan Araştırma ve Danışmanlık şirketi Kıdemli Danışmanı Hikmet çakmak "Akıllı ulaşımda Öne Çıkanlar, 100 Dünya Şehri Karşılaştırması" raporunda öne çıkanlarla ilgili bir sunum yaptı. Zirvenin son konuşmacısı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı İstanbul'daki akıllı çözümlerle ilgili kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.


 


Geri Dön