29 / 04 / 2024

Akıllı televizyon seçmenin püf noktaları!

Akıllı televizyon seçmenin püf noktaları!

Akıllı televizyonlar, internet ve bilgisayar teknolojisini bir araya getirerek yepyeni bir televizyon deneyimi sunuyor. Peki bu televizyonları seçerken nelere dikkat edilmeli?



Uzun yıllar kimilerince 'aptal kutusu' olarak nitelenen televizyonlar artık giderek akıllanıyor. Teknoloji markalarının son yıllarda ardı ardına çıkardığı modeller alıştığımız televizyon anlayışını hızla değiştirmekte. Plazma, LCD, LED derken şimdi de yepyeni bir teknoloji hayatımıza girdi: Akıllı Televizyonlar


Bu cihazların hem ekran çözünürlükleri yüksek, hem internet bağlantısı yapabiliyorlar, hem de bir bilgisayar gibi kullanılabiliyorlar. Üstelik bazı akıllı televizyon modelleri, ses ve hareket komutlarını algılama özelliğine de sahip, bu özellik sayesinde artık televizyon kumandasına ihtiyaç bile kalmayabilir.


Akıllı televizyon bilgisayar ve internet özelliği olan televizyonlara verilen addır. Bu televizyonların wi-fi ile internete bağlanma, akıllı uygulamalar çalıştırma, sosyal medya hesaplarınıza erişme, ev bilgisayarlarınızdaki resim ve video dosyalarını oynatma, USB bellek veya SD kartlardan film ve müzik yükleyebilme, ses ve hareket komutlarınızı algılayıp kanal değiştirme gibi oldukça farklı özellikleri vardır.


Samsung, Sony, LG, Panasonic, Philips, Sharp, Vestel gibi birçok firmanın ürettiği farklı tür ve modelde akıllı televizyonlar mevcuttur. Apple'ın da yepyeni bir akıllı televizyon modeli üzerinde çalıştığı bir süredir teknoloji dünyasında konuşulmakta. Ama bu henüz sadece bir iddia.


Sesinizi tanıyor, el hareketlerinizi algılıyor


Akıllı televizyonlar kişisel bilgisayar gibi kullanılabilirler. PC'lerde olduğu gibi sabit diskleri, işlemcileri ve bellekleri vardır. Özel uygulamalar sayesinde çok zengin bir kullanım imkanı sunarlar. Bu uygulamalar markaların kullanıcıları için geliştirdikleri online uygulama mağazalarından indirilebilir. Modelden modele değişen bu uygulamalar sayesinde akıllı televizyonlarda oyun oynamak, gazete okumak, alışveriş yapmak mümkün hale gelir. Skype gibi uygulamalar sayesinde video konferans yapılabilir. Akıllı televizyonların görüntü kaliteleri yüksektir. HD ekran kalitesine sahip olan bu televizyonların birçoğu 3 boyutlu görüntü özelliğine de sahiptir.


Akıllı televizyonlar için geliştirilen bazı online uygulama mağazalarından HD görüntü kalitesinde film-dizi satın alınabilir veya kiralanabilir. Sosyal medya uygulamaları yardımıyla televizyon programları hakkında anında güncellemeler yapılabilir.


iPad, iPhone veya Android cihazlarla akıllı televizyonu kumanda etmek mümkündür. Ayrıca bu cihazlardaki ses ve görüntü dosyaları kolayca televizyon ekranına aktarılabilir. Son zamanlarda çıkan bazı akıllı televizyon modellerinde ses komutlarını anlama, el hareketlerini algılama ve yüz tanıma özellikleri vardır.


Eğer bir akıllı televizyon almak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken dört önemli nokta var: Bütçe, teknik özellikler, marka ve uygulama mağazası. Akıllı televizyonların fiyatları 1500 TL'den başlayıp 10 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bu fiyat değişikliğinin sebebi televizyon modelinin ne kadar yeni olduğu, ekran çözünürlüğü, genişliği ve inceliği gibi özelliklerdir. Akıllı televizyon seçerken en iyide sınır olmadığını hatırda tutmakta fayda var. Bugün alınan bir teknoloji birkaç ay sonra yenileniyor. O yüzden bütçe dahilinde hareket etmek çok önemli. İkinci nokta hangi teknik özellikleri istediğinizi belirlemek. Özellikle ekran büyüklüğü, ekran çözünürlüğü ve yenileme hızı (refresh rate) önemli. Bu özellikler ne kadar yüksek olursa ürünün fiyatı da onunla birlikte artıyor. Bir diğer önemli nokta ise televizyonun markası. Bazı markalar ürünlerinin dizaynına önem verirken bazı markalar ürünün teknik özelliklerine daha çok önem vermektedirler. Bunun yanında ayrıca, ev içindeki DVD, BluRay, ses sistemi gibi cihazlarla uyumlu bir akıllı televizyon markası seçmek hiç de mantıksız olmayacaktır. Dördüncü nokta ise akıllı televizyonların sahip olduğu online uygulama mağazalarının zenginliği. Uygulama mağazası ne kadar zenginse akıllı televizyonlar için geliştirilmiş o kadar çok uygulamaya ulaşmak mümkün.


Haftanın iPad ve iPhone uygulaması: Chrome


Google'ın internet tarayıcısı Chrome artık App Store'da. Uygulamanın en ilgi çekici yanı diğer cihazlarla senkronize olma özelliği. Böylece laptopunuzda göz attığınız web sayfalarına, iPad'inizde veya iPhone'unuzda göz atmaya devam edebiliyorsunuz. Diğer özellikler arasında ise tarayıcı penceresinde sınırsız sekme açma, sekmeler arasında hızlı geçiş yapabilme, ses komutu ile arama yapma, tek tuşla internet geçmişinizi gizleme uygulamaları var. Uygulamayı iPad veya iPhone'unuza indirmek için http://bit.ly/CHROMEAPP adresini ziyaret edebilirsiniz.


Deniz Ergürel / ZAMAN 


Geri Dön