27 / 04 / 2024

Akkuyu NGS'de inşaatın ilk reaktörünün devreye alınması için geri sayım başladı.... 

Akkuyu NGS'de inşaatın ilk reaktörünün devreye alınması için geri sayım başladı.... 

Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, ilk reaktörün işletmeye alınması için Nükleer Düzenleme Kurumunca (NDK) gerekli iznin alındığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) tam kapsamlı olarak ayarlama ve çalıştırma aşamalarına geçeceklerini kaydetti.



Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralinde yürütülen çalışmaları açıkladı. Bu süreçte de  NDK'nin, santralin ilk reaktörünün işletmeye alınması için gerekli izni vermesi kapsamında da  Sezemin, "Bu durum 'Hem Türkiye hem de uluslararası mevzuat açısından her şeyi doğru yaptık'  anlamına gelmektedir.

Sezemin, bu konuda önemli bir aşamadan geçildiğini kaydederek "Bu izin, bize tam kapsamlı ayarlama ve çalıştırma aşamalarına başlama imkanı sağlıyor.  Bu da üniteyi devreye almadan önce çok önemli bir işlem olmaktadır. Teknolojik ekipmanların denenmesi ile bu çalışmalar sonucunda da santralin devreye alma işlemine hazır oluşu tespit edilmiş olacak." dedi.

Akkuyu NGS de inşaatın ilk reaktörünün devreye alınması için geri sayım başladı.... 

DENEMELERE BAŞLIYORUZ

İlk ünitenin inşaatında sona yaklaşıldığını belirten Sezemin; "İşletmeye alma izniyle beraber tam teşekküllü denemelere başlıyoruz. Türbin binasında 300 tonluk köprülü vinç monte edildi. Şu an turbo jeneratör ekipmanının kurulumu yapılıyor. Reaktör binasında kurulu olan kutup vinci yardımıyla çok önemli bir teknolojik işlem yaptık. Akkuyu Nükleer AŞ ve diğer paydaşların kalifiye elemanları, reaktör içi cihazların ve kapağının test kurulumunu yaptı. Kurulumunu yaptıktan sonra tekrar demonte ettiler. Bu işlemle reaktör, iç cihazlar ve diğer bütün elemanların tasarım dokümantasyonuna uygunluğu tespit edilmiş oldu. Böylece reaktörün bir sonraki aşamaya, yakıt yüklemeye hazır olduğu tespit edildi." dedi. Akkuyu NGS'nin, dünyanın en büyük nükleer inşaat sahası olduğuna dikkati çeken Sezemin, diğer ünitelerindeki çalışmaların da planlamaya uygun ilerlediğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN ELEKTRİK TALEBİNİN YÜZDE 10'UNU KARŞILAYACAK

Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010'da imzalanan hükümetler arası anlaşma kapsamında Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde yapımı sürdürülen Akkuyu NGS, her biri 1200 megavatlık VVER-1200 tipi "III+" nesil reaktörlü ile dört  üniteden oluşacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacağı kaydedildi.  Buna göre, Türkiye'nin en büyük yatırımları arasında yer alan  santralin, tam kapasite devreye girdiğinde ise  Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu tek başına karşılaması hedeflenmektedir.

Türk şirketleri Akkuyu’dan 4,3 milyar dolarlık işi üstlendi!

Akkuyu Nükleer Santrali'nde geri sayım başladı;  Bakan Bayraktar tarih verdi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali açılıyor! İlk yakıt getirildi

Karadeniz gazını bekleyenler müjde! Bakan tarih verdi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön