28 / 04 / 2024

Akkuyu Nükleer Güç Santrali açılıyor! İlk yakıt getirildi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali açılıyor! İlk yakıt getirildi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni bugün gerçekleşti. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus lider Vilademir Putin uzaktan canlı bağlantı ile katıldı. Cumhurbaşkanı



Erdoğan konuşmasında "Ülkemiz 60 senelik gecikmenin ardından nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir" ifadelerini kullandı. İşte detaylar...


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ilk nükleer yakıt getirme törenine Cumhurbaşkanlığı Kulliyesi'nden canlı bağlantı yoluyla katıldı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üretime geçmesinden bir önceki aşaması olan nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hava ve deniz yoluyla getirilen nükleer yakıtların santralimize teslim edilmesiyle birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis kimliğini kazanmıştır" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'nin 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükseldiğini söylerken, dünyada 422 nükleer reaktörün faal halde olduğunu da sözlerine ekledi. Ayrıca Erdoğan, 57 tane santralin yapımının halen devam ettiğini de belirtti. 

AB'nin elektriğinin yüzde 25’ini nükleerden elde ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz sene AB Komisyonu'nun nükleer enerjiyi yeşil enerji kabul ederek, bu konudaki tereddütleri ortadan kaldırdığını belirtti.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK SANTRALİNİ KURUYORUZ"

Törende konuşma yapan Rus lider Putin de dünyanın en büyük nükleer santralinin kurulduğunu söyleyerek, "Rus ve Türk enerji uzmanları büyük bir azimle ve ahenkle çalışmaları sürdürüyorlar. Reaktörlerin dördünü de aynı anda kuruyoruz. Çalışanın sayısı 20 bini aştı, 30 bine doğru geliyor" dedi.


Geri Dön