02 / 05 / 2024

Akkuyu Nükleer Santrali'ne ortak olmak için 5 yerli talip var!

Akkuyu Nükleer Santrali'ne ortak olmak için 5 yerli talip var!

4 bin 800 megavat gücündeki Akkuyu Nükleer Güç Santralı'nın (NGS) Genel Müdürü Alexander Superfin, santrale ortak olmak için Türkiye'den değerlendirdikleri 4-5 ciddi teklif olduğunu belirtti..



2020 yılında devreye girecek 4 bin 800 megavat gücündeki Akkuyu Nükleer Güç Santralı'nın (NGS) Genel Müdürü Alexander Superfin, santrale ortak olmak için Türkiye'den değerlendirdikleri 4-5 ciddi teklif olduğunu belirterek, "Teklifleri değerlendirip en iyisini seçmek üzere ön görüşmeler yapıyoruz. Önümüzdeki yılın ilk yarısıyla birlikte artık somut adımlar atılacağını düşünüyorum. Beklediğimiz teklifler alınmış olup, belki sözleşme aşamasına varılmış olacak" diye konuştu. 


Superfin, Türkiye dışından ortaklık için bir talep olup olmadığı konusunda, "Şu an itibarıyla Türkiye dışından yatırımcı olarak bu işin içine dahil olmak isteyen, en azından ciddi ve değerlendirmeye alınabilecek tekliflerde bulunan kimse yok" dedi. 


Bunun yanında yurtdışında bazı temasları olduğunu anlatan Superfin, şöyle devam etti: "Krediyi sağlayabilecek finansman kuruluşlarıyla görüşmelerimiz var, Avrupa ülkeleri ve Amerika olmak üzere. Orada faaliyet gösteren ve finansman sağlayan kuruluşlar bunlar. 


Yurtdışından gelen bazı talepler var, onlarla şimdiye kadar görüşme yapılmadı fakat bu yılın sonu itibarıyla bu görüşmeler de yapılmış olacaktır." Mersin'e Türkiye'nin ilk nükleer santralını inşa edecek NGS, Akkuyu'da hisselerin yüzde 49'unu Türk şirketlere verebileceklerini belirtmişti. 


Akkuyu en şiddetli depreme dayanıklı 

AKDENİZ'DE 23 Ekim'de meydana gelen ve Mersin'de de hissedilen 4.5 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alexander Superfin, bölgede bir dizi araştırma ve hesaplama yaptıklarını söyledi. Araştırmalarda, en fazla kac büyüklükte deprem olabileceği üzerinde de durulduğunu dile getiren Superfin, "Projemiz bölgede olabilecek en şiddetli depreme dayanıklı ve güvenli şekilde tasarlandı. 

Yapılan tasarımlar meydana gelebilecek en büyük depreme dayanıklı" dedi. 


4 öğrenci disiplinden atıldı



ALEXANDER Superfin, nükleer eğitim için Rusya'ya giden 190 öğrenciden 4'ünün ilişiğinin kesildiğini söyledi. 

Superfin, "Bunun nedeni oradaki disipline uymamak" dedi. Öğrencilerin performansını da değerlendiren Superfin, "Dünyanın her yerindeki öğrenciler gibi bazıları başarılı, bazıları başarısız olacak" diye konuştu. 


Vatan


Geri Dön