28 / 04 / 2024

AKM için uzlaşma yapıldı

AKM için uzlaşma yapıldı

Milliyet'in İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) içler acısı halini ortaya koyan haberi, yenileme çalışmalarına açtığı davayla itiraz eden Kültür Sanat-Sen üyeleri ile 2010 Ajansı yetkililerini bir araya getirdi



Kültür Sanat-Sen'in projeyle ilgili açmış olduğu davada itiraz ettiği konuların masaya yatırıldığı toplantının ardından AKM'nin tadilat projesinde revizyona gidilmesi yönünde görüş birliğine varıldığı, ancak hangi konularda revizyona gidileceğinin önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan nihai toplantıda karara bağlanacağı öğrenildi. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda taraflar beraber çalışma kararı da aldı.
Ömer Erbil/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'AKM'nin vebali, mahkemeye başvuranlarındır'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AKM'nin restarosyonu konusunda İstanbul 9. İdre Mahkemesi'nin verdiği karar üzerine, "Bu karar için başvuranar vebal taşıyor," diyerek, Kültür Sanat Sen'i suçladı.
Kültür Sanat Sen, `tadilat bahanesiyle AKM'nin yok edilmek istendiğini' savunarak mahkemeye başvurmuş, İstanbul 9. İdare Mankemesi de yürümenin durdurulması kararı vermişti. Bu karar üzerine Radikal'in sorularını yanıtlayan Günay, ihale aşamasına `ite kaka' geldikerini söyleyerek, AKM'nin yenilenmesi işini 65 milyon TL'ye ihale ettiklerini ve şimdi yargı tarafından engellendiğini söyledi. Karara itiraz ettiklerini söyleyen Günay, "Şimdi ne olacağını mahkeme söylesin," dedi.
"Kültür Sanat Sen, yargıya başvurarak, restorasyonun tamamlanmamasını mı isyor, yoksa AK Parti iktidarı yapamadı diye yine sokakta gösteri mi yapmak istiyorlar," diye soran Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum tamamen iktidara karşı yapılmış bir şeydir. Çünkü bu mahkemeyi açan arkadaşlar geldi, anlattım; bu işi Kazancıoğlu firması yapıyor. Bu firma, ana projenin sahibi. Bunlar `biz bu işin sahibiyiz' diye geldiler. Onlar yapıyorlar, işin özünün bozmuyorlar. `Dışarıda cam olmasın, alüminyum olmasın, eski taş düzen olsun' dediler, düzelttik. `Ama izin verin burada, yani İstanbul'un en güzel mekanının çatı katında, tepesinden su akan prova salonu yerine çok şık bir kafeterya olsun' dedik. `Tamam efendim, anladık' dediler ve gittiler.
Yargı kararı devam etti, geldiler. Ben artık birşey söylemekten çekiniyorum, çünkü ne söylesem bir yerlere çekiliyor. Ama şunu söylemek istiyorum, bu kadar kriz döneminde, bu kadar paraya ihtiyacımız varken 65 milyon TL'ye yapılmış bir ihale, herkes içeri girecekken kapıda bekliyorlar. Bunun vebali artık bu yola başvuranlarındır. Bu gecikirse, bu yetişmez ve durursa bunun vebalini mahkemeyi açanlar çekecektir.

Projeyi ben yapmadım
Ne söylesek çıkıp eleştiriyorlar, o projeyi ben yapmadım. Proje, binanın mimarı Kazancıoğlu'nun projesi, sahibi yani. Koruma Kurullarından geçti. Koruma Kurulları, fevkalede sanat insanlarından, bilim insanlarından, hocalardan oluşuyor. Hepsinden geçti, yargı almış bir bilirkişi raporu; ona göre karar vermiş. Şu anda yargıda, biz de itiraz ettik. Bu iş yetişsin istiyoruz. Eğer yetişsin isteniyorsa herkes bize yardımcı olsun. Zaten biz geç kaldık diye panikliyorduk, iki ay da buradan kaybettik."
Radikal


Geri Dön