Genel

AKM'nin akıbeti belli oldu! Aslına uygun restore edilecek!

Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM), kapsamlı bir restorasyondan geçirilmesi için düğmeye basıldı. Ekim ayında başlaması planlanan restorasyon çalışmaları 2013’ün Cumhuriyet Bayramı’na yetiştirilecek

Daha önce yıkılması gündeme gelen İstanbul Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM), kapsamlı bir restorasyondan geçirilmesi için çalışmalara yeniden başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu ay içerisinde ihaleye gideceğini açıkladı. Bu çerçevede AKM’de tadilat, tamirat ve deprem güçlendirmesi yapılacak. Tüm faaliyetler binanın orijinal dokusu korunarak ve bir değişiklik yapılmayarak gerçekleştirilecek.

2013’de açılacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AKM’nin sponsorlar aracılığıyla restore edileceğini belirterek, “Yargı kararı nedeniyle buraya kaynak aktaramamıştık. Şimdi yeni baştan kaynak üretiyoruz. Ciddi sponsorluk girişimi var. Onunla ilgili gerekli açıklamalar önümüzdeki günlerde yapılacak. Sponsorlar desteğiyle AKM sanatçılarımızın hizmetinde olacak” dedi. Sponsor protokolü imzalandıktan sonra çalışmalara başlanacak. Ekim ayında başlanması planlanan çalışmaların 2013 yılı Cumhuriyet Bayramı’na kadar yetiştirilmesi düşünülüyor.

Mahkemeden dönmüştü

Tadilata ilişkin ilk girişimler 8 Ekim 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti arasında imzalanan ve AKM’yi ileri düzeyde bir kültür-sanat merkezine dönüştürülmesini amaçlayan bir protokol imzalanmasıyla başlamıştı. Bu çerçevede AKM’nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun mimar oğlu Murat Tabanlıoğlu’nun hazırladığı proje 29 Mayıs 2009 tarihinde Koruma Kurulu’nca onaylanarak 29 Haziran 2009 tarihinde ihale edildi. İhalenin ardından tam çalışmalar başlandı derken bu defa Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası Koruma Kurulu’nun kararının iptaline yönelik bir dava açtı. Mahkeme sonucunda yürütmeyi durdurma kararı alındı ve çalışmalar durdu.

Tam teşekküllü restorasyon

Projenin mimarı olan ve AKM’nin ilk mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın AKM’nin restorasyonuna ilişkin bu ay içerisinde ihale açacak olması dolayısıyla mutlu olduğunu söyledi. Daha önce hazırladıkları proje mahkemelik olan Tabanlıoğlu, “Projemiz değiştirilmeden önceki haliyle mahkemelik olmuştu ancak biz projemizi yeniledik ve Anıtlar Kurulu’ndan geçen yeni projemizle tüm tarafların onayını aldık. AKM’de sadece tadilat, tamirat ve güçlendirme çalışmaları değil tam teşekküllü bir restorasyon çalışması yürütülecek ve teknik anlamda neye ihtiyaç varsa yapılacak” dedi.

Emre Öztürk / VATAN