04 / 05 / 2024

Aksa Eneji'nin Antalya santrali gecekondu statüsünde!

Aksa Eneji'nin Antalya santrali gecekondu statüsünde!

Aksa Enerji'nin en büyük değeri olarak elinde tuttuğu Aksa Doğalgaz Santralı'nın ruhsatı yeniden tartışma konusu oldu



Hisselerinin yüzde 13.5'ini 13-14 Mayıs tarihleri arasında halka arz edecek olan Aksa Enerji'nin en büyük aktifi Antalya'daki doğalgaz santralı aslında gecekonduymuş. Antalya İl Genel Meclisi Üyesi ve aynı zamanda CHP Grup Sözcüsü olan İlhan Buğdaycı, "Doğalgaz santralinin imar planı ile ilgili açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verdi. Şu anda bu santral gecekondu durumundadır" dedi.
Kazancı Holding'in patronu Mehmet Kazancı, Aksa Enerji'yi halka hazırlarken, 850 mw kurulu gücü olan Aksa Doğalgaz'a açılan davalardan bunalmış durumda. Şirketin halka arz için hazırladığı bilanço dip notlarında da Antalya'da devam eden davalar göze çarpıyor. Aksa yetkilileri davaların sorun olmayacağını ve 'Antalya'daki santralın ruhsatı bulunduğunu' dile getirirken Antalya'dan 'ruhsat yok' haberi geldi.

İMAR PLANI YOK
Aynı zamanda Antalya İl Genel Meclis Üyesi olan CHP Grup Sözcüsü İlhan Buğdaycı, "Aksa Santrali imar planı yapılmadan başlamış. Ancak bu sırada Selimiye Köyü muhtarının da aralarında bulunduğu bir grup vatandaş bunu mahkemeye taşıdı. Antalya 2. İdare Mahkemesi santralle ilgili yürütmenin durdurulması ve dava konusu işlemin iptali kararı verdi. Biz de yargı kararına uyduk. Şu anda oranın imar planı yok ve dolayısıyla ruhsatı da yok ve bir gecekondudan farksız" diye konuştu.

1/1.000 ölçekli imar planını yargıya taşıyan Avukat Abit Küçükarslan da şu anda Danıştay'ın kararını beklediklerini dile getirerek, "Santralın bulunduğu arazi tarımsal nitelikli toprak. Antalya 2. İdare Mahkemesi 2009/849 sayılı karar numarası ile dava konusu işlemin iptaline oy birliği ile karar verdi. Şu anda burada üretimin olmaması gerek. Ancak devam ediyor. Mahkeme kararına uymayanlar şu anda suçludur. Danıştay da bizim lehimize karar verirse ne yapacaklar merak ediyoruz" dedi.

Devam eden davalar da yabancıyı ürküttü
TEMA, Şehir Plancıları Odası, TMMOB gibi kurumlar tarafından açılan davalar ve Aksa'nın kendi raporlarında yer verdiği gibi süreçleri:
TEMA, Antalya 2. İdare Mahkemesi'ne Antalya'daki doğalgaz santralinin ÇED raporu ile ilgili raporu veren Çevre Bakanlığı'na dava açtı. Mahkeme, Çevre Bakanlığı'nın vermiş olduğu ÇED olumlu kararının iptaline karar verdi.
TMMOB, Antalya 2. idare Mahkemesi'ne Toprak Koruma Kurulu'nun vermiş olduğu tarım dışı amaçlı kullanma kararının iptali hakkında bir dava açtı. Mahkeme davanın reddine karar verdi. Danıştay kararı onadı ancak davacı yani TMMOB karar düzeltme talebinde bulundu.
Selimiye Köyü Muh. Metin Yaraşçı, Antalya Barosu Başkanı ve İnşaat Mühendisleri Odası, 2. İdare Mahkemesi'ne dava açarak 1/1000 ölçekli plan değişikliğine ilişkin 287 sayılı il Genel Meclisi Kararı'nın iptalini istedi. Mahkeme davacının lehine karar verdi. Dava temyiz aşamasında ve sonucu bekleniyor.
Şehir Plancıları Odası Burdur Antalya Planlama Bölgesi 1/100000 ölçekli çevre düzeni imar planının iptali ve yeniden değerleme istemi ile dava açtı. Davada YD'ye karar verildi. Danıştay'dan sonuç bekleniyor.
Selimiye Köyü Muhtarı Metin Yaraşçı il Genel Meclisi'nin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı yapılması hakkındaki kararlarının iptali için dava açtı. Davalı tarafın savunması bekleniyor.
Habertürk


Geri Dön