11 / 05 / 2024

Aksaray Güzelyurt'taki tarihi taş konaklar turizme açılıyor!

Aksaray Güzelyurt'taki tarihi taş konaklar turizme açılıyor!

Aksaray'ın Güzelyurt ilçe Kaymakamı Mustafa Duruk, "İlçemizde 100'ün üzerinde konağımız, otel haline gelebilecek durumda. Şu anda sadece 17'sini turizme kazandırdık. Yatırımcıların buraya gelip ev ve konaklarımızı görmelerini istiyoruz" dedi.



Kapadokya bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden olan Güzelyurt ilçesinde 1924 yılında mübadele nedeniyle Yunanistan'a giden Rumlardan kalan, bir kısmı da göç nedeniyle boşaltılan ev ve konaklar restore ediliyor. Ihlara'yla Manastır Vadisi, Selime Katedrali ve Kilise Camisi'nin yer aldığı ilçedeki 100 konaktan 17'si turizme kazandırıldı. Butik otel olabilecek diğer konaklar da yatırımcıları bekliyor. 



En eskisi 200 yıllık 


Güzelyurt Kaymakamı Mustafa Duruk, Güzelyurt'un 1924 yılma kadar Müslüman ve Hristiyanlarm kardeşçe yaşadıkları bir ilçe olduğunu söyledi. Mübadeleyle Yunanistan'daki Türklerin Güzelyurt'a, Güzelyurt'taki Rumların da Yunanistan'a gönderildiğini belirten Duruk, her yıl ilçeie Türk-Yunan Dostluk Kültür ve Turizm Festivali'nin düzenlendiğini belirtti. 


Duruk, Güzelyurt'ta 1800'lü yıllara ait taş konakların yer aldığını belirterek, şöyle devam etti: "Buradaki en yeni konağımız 200 yıllık ve sadece 5'te birini turizme kazandırdık. Bu konaklarda 400- 500 turisti ağırlayabiliyoruz. En az 5 bin turiste hizmet edebiliriz." 



Önemli bir konumdayız 


İlçenin turistik açıdan son derece önemli bir konumda bulunduğuna işaret eden Mustafa Duruk, şunları kaydetti: "Hemen yanı başımızda misafirlerimizin kolayca ulaşabileceği Ihlara'yla Manastır Vadisi, Selime Katedrali ve Kilise Camisi var. Kapadokya'nm büyük bir bölümünü oluşturan Güzelyurt'ta, işletmecilerimiz çeşitli tur olanakları da sağlıyor. Turistler, Ürgüp ve Göreme'de balon turlarına da katılabilir. Kapadokya bölgesinin en yoğun ilgi gören yerlerinden birindeyiz diyebiliriz." 


'Yeterli konaklama yok' 


Kaymakam Duruk, restorasyonu yapılan konaklarda 2014 yılında yaklaşık 17 bin yerli ve yabancı turisti ağırladıklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Turistlerin önemli bir bölümü, Güzelyurt'u çok beğenmelerine rağmen bu bölgeye yeteri kadar yatırımcı girmediğinden dolayı yeterli konaklama imkânı olmadığından geri dönüyorlar. İlçemizde 100'ün üzerinde konağımız, otel haline gelebilecek durumda. Şu anda sadece 17'sini turizme kazandırdık. Yatırımcıların buraya gelip ev ve konaklarımızı görmelerini istiyoruz. Üzerimize düşen ne varsa işletmecilerimize gereken yardımı sağlayacağız." 


Milliyet Orta Anadolu


Geri Dön