Tuz Mağarası turizme açılıyor!
Hititler dönemden kalan 5 bin yıllık Tuz Mağarası, astım ve bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının tedavisi amacıyla turizme açılıyor. Tuz Mağarası, Polonya, Romanya ve Nahcivan'daki örnekleri gibi dizayn edilecek...
Turizme kazandırılması için başlatılan çalışmaların ardından 30 yıllığına özel şirket tarafından kiralanan mağaranın bazı bölümleri protokolle valiliğin kullanımına sunuldu. Tuz Mağarası, Polonya, Romanya ve Nahcivan'daki örnekleri gibi dizayn edilerek yerli ve yabancı turistlerin gezebileceği turistik mekana dönüştürülecek.
Vali Vahdettin Özcan, imza töreninde yaptığı konuşmada, göreve geldikleri günden itibaren Tuz Mağarası'yla ilgili çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ve yolunu "turistik yol" statüsüne dahil ettiklerini söyledi.
Mağaranın turizme açılması için Tuz Çalışma Grubu kurduklarını ifade eden Özcan, şöyle konuştu:
"Bu grup dünyadaki tuz mağaralarında incelemelerde bulundu. Bu aşamadan sonra çalışmalar daha hızlanacak. Tuz Mağarası'nda özel şirket halen tuz üretimi yapıyor. Aynı zamanda Tuz Mağarası bizim turizm gemimiz. İnsanlar merak ettikleri için buraya geliyor. Burayı işleten firmayla uzun süredir görüşüyoruz. Kullanmadıkları galerileri bu protokolle bize devrediyorlar. Bugün Çankırı turizmi için milattır. Göreve geldiğimde Çankırı ile Tuz Mağarası'nın bir bağlantısı yoktu. Biz dersimize iyi çalıştık ve Türkiye'de eşi benzeri olmayan projeyi hayata geçiriyoruz."
Tuz Mağarası için dev proje hazırladıklarını anlatan Özcan, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Yerin 150 metre altında, 1,5 kilometre uzunluğa ve 20'ye yakın galeriye sahip mağarada ilk etapta 4 milyonluk yatırım yapılacak. Mağarada konferans salonu, kafe ve lokanta gibi sosyal donatılar da bulunacak. Mağara, sağlık turizmi açısından da önemli. Aldığım bilgi ve yurt dışında incelediğim örnekler eşliğinde mağarada 15-20 dakikalık seanslar, astım ve bronşit rahatsızlıklarına iyi geliyor. Bu çalışmaların ardından bazı galerilerde bunu da düşünebiliriz. Arkadaşlarla değerlendireceğiz. Ayrıca Tuz Mağarası'nda belediye ve üniversite için de ayrı galeriler olacak."
Tuz Komitesi Başkanı Nail Altıparmak ise tasarladıkları projenin kente büyük fayda sağlayacağını ve galerilerin ziyaretçilerin ilgisini çekeceğini belirtti.
Mağarada tuz üretimi yapan firma yetkilisi Mustafa Yavuz da kent turizmine katkı sağlayacak proje için mağarada bulunan ve kendileri tarafından kullanılmayan galerileri valiliğe teslim ettiklerini kaydetti.
AA