Aksaray OSB, yatırımcı akınına uğruyor!
Geçen yıla kadar bilinen en büyük sanayi yatırımı Mercedes'in kamyon fabrikası olan Aksaray, irili ufaklı birçok entegre süt yatırımcısının akınına uğruyor
Buna yol açın en önemli faktör ise Sütaş'ın geçen yıl açtığı 100 milyon dolarlık dev entegre süt fabrikası oidu. Bölgeye yatırım için arazi arayan en ünlü firmalar ise Pınar ve dünya gıda devi Algida
Gecen yaz aylarında Aksaray'da yaptığı 100 milyon dolarlık dev entegre süt yatırımıyla ilgili görkemli bir açılışı yapan Sütaş, bölgeye yeni yatırıcıların adım atmasına ilham kaynağı oldu. Bunlardan en önemlisi ise Sütaş'ın ulusal pazardaki en büyük rakibi Pınar.
Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Kemal Gümüşsoy, süt entegre tesisi kurmak isteyen yaünmcılarm yem üretimi, şeker fabrikası ve süt üretimi konusundaki potansiyeli değerlendirerek, Aksaray'da yatırım yapma potansiyeli gördüklerini, Pınar gibi büyük bir markanın Aksaray'da yatırım araştırması yaptığını açıkladı.
Gümüşsoy'un ismini verdiği diğer isim ise dünya gıda devi Algida. Algida'nın da bölgede süt üretim tesisi kurmak için kentte yer aradığını açıklayan Gümüşsoy, bunların dışında irili ufaklı birçok şirketini özellikle besi ve süt yatınım için araştırma yaptıklannı vurguladı. Bu şirketlerden birinin Uğurtay Süt olduğunu belirten Gümüşsoy, önümüzdeki yıllarda bölgelerinin Türkiye'nin süt entegre tesisleri merkezine dönmesini arzuladıklarını söyledi.
Tarımsal altyapısı güçlü olan, kaliteli süt üretimi ile süt ve süt ürünleri entegre tesisi yatınmları konusunda yatırımlar alan kente ilk olarak Sütaş, yaklaşık 100 milyon dolarlık bir süt entegre tesisi kurmuştu. Aksaray OSB'den iki yeni arazi daha alan Sütaş'ın burada yem ekimi yapacağı ve bunun için yaklaşık 2 milyon liralık yatırım yapacağı da bildiriliyor. Sütaş'ın ardından Pınar ve Algida'nın da bölgede süt entegre tesisi kurma yönünde incelemelerde bulunmaları Aksaray'ın bölgenin süt entegre üssü olma yolunda adımlar attığını ortaya koyuyor.
Kent mercek altında
Kentte Aksaray Ticaret Borsası'na kayıtlı aylık 5 bin tonluk süt üretimi yapıldığına dikkat çeken Gümüşsoy, kente yatırımcıların ilgi göstermesine neden olan süt üretim kapasite ve potansiyeli hakkında şunları söylüyor:
'Kayıt dışı üretimle birlikte bu rakam 10 bin tona ulaşıyor. Yeni yatırımlarla bu rakam önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Aksaray'da 20'ye yakın süt ve süt ürünü üreten tesis ile çiftçilerin sütlerini toplayan 60 tane de süt birliği kooperatifi var. Aralarında Baysallar Tarım, Acarlar gibi şirketlerinde bulunduğu irili ufaklı birçok yatırımcının yeni yatırım planlan var.'
Mersin Limanı'na yakın
5084 sayılı teşvik yasasının etkisi ile yeni yatınmlar alan kent 2009 yılı sonunda yenilenen teşvik kapsamında üçüncü bölgede yerini aldı. Mersin Limanı'na yakınlığı ile Ortadoğu ülkelerine rahatça açılabilen bir konumda yer alan kent ya-tınmcılann ilgisini çekiyor. TÜİK verilerine göre, 2009 yılında 56.6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren kent, 2010 yılında bu rakamı ancak 56.8 milyona getirebildi. Kentten otomotivden gıdaya kadar çok farklı alanlarda ihracat yapıyor. Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Öztürk, Aksaray'a süt entegre tesisi kurmak üzere bir çok yatırımcının kente inceleme yapmaya geldiğini bunların bir kısmının önümüzdeki dönemde hayata geçmesini beklediklerini söylüyor.
Kentte yatırımı olan Sütaş'ın OSB'den yeni yerler aldığına dikkat çeken Öztürk, Sütaş'ın bölgedeki tesisinin süt ve ürünleri alanında üretim yapan diğer markalann da kente ilgi göstermesini sağladığını söylüyor. Ali Öztürk, 'Gaziantep, Osmaniye gibi kentlerde OSB'lerde yer kalmaması gıdadan otomotive, madenden metal eşyaya kadar farklı sektörlerden yadnmcılann kentimize yatırım yapmasını sağlıyor. Birinci OSB'de yer kalmadı ikinci ve üçüncü OSB'lerde yatınmcılara arazi tahsisi yapıyoruz' diyor.
214 yeni yatırımcı
Bilinen en büyük sanayi yatırımı Mercedes'in kamyon fabrikası olan Aksaray'da Organize Sanayi Bölgesi iki kısımdan oluşuyor. Toplamda 290 hektar alana kurulu olan 155 parselden oluşan birinci kısımda yüzde yüz doluluk oranına ulaşılırken, 373 hektar alan üzerine kurulan 132 parselden oluşan ikinci tev ¬si OSB'nin 13 milyon lira bedelle altyapı ihalesi yapılarak çalışmalarına başlanmış. Faaliyeti süren firmalarda yaklaşık 4 bin 500 kişi istihdam ediliyor.
Aksaray 3'üncü OSB ise toplamda 663 hektar alanda 287 parselden oluşuyor. Teşvikte üçüncü bölgede yer almasının rüzgarı ile son üç yılda üçüncü OSB'de 214 yatırımcıya arazi tahsisi yapılırken bunlardan 125'i üretime geçti, 47'si proje aşamasında iken 42 yatırımın da temeli atıldı. Toplamda 500 milyon lirayı aşması öngörülen bu yatırımların tamamının faaliyete geçmesi ile birlikte 4 bin 500 kişiye istihdam sağlanmış olacak.
Aksaray OSB Müdürü İsmet çağlar da süt entegre tesisi kurmak üzere yatırımcıların bölgelerini mercek altına aldıklarını, bunlardan birinin de Pınar Süt olduğunu söylüyor. Kentin yem üretiminin kolay olması ve kaliteli süt üretimine uygunluğu nedeniyle bu sektör tarafından tercih edildiğine işaret eden çağlar, 'OSB'miz karma bir OSB. Boru sektöründen süt ve süt ürünlerine kadar birçok sektörden yatırım alıyoruz' diyor.
Aksaray OSB'de yer alan firmalar
İnka Metal San.
Ağaçlı Petrol
Selhas Mad. Kim. San. Tic. Ltd. şti.
Uğurtay Süt
Başaranlar Demir çelik
Akbor Boru San.
Tatmak Gıda
Turkuaz Yapı Elemanları
Imer-L&T iş Mak.
Anka Mineral San.
Idris Bayram
Dekozi Inş.
Azim Veterinerlik Hayv.
Dursun çakmak
Güven Mad.
Mercanlar Su Gıda
Adalı Metal Profil
Muradım Oto
Mezgitlioğlu Gıda
Dinç Karo Mermer
Necati Konak
Safir Mad. ve Kimya San.
Ulu Kardeşler San.
Binart Komp. ve çelik Yapı
Tekeli Metal
Akdoğ Tes. Müh.
TAT Ent. Et Ür. Tarım Gıda
Legozemin Kauçuk San.
Termo Form Granül San.
Pırlanta Granit
Dağdaşlar Emin Yapı San.
Tolgahan Müh.
Ermiş Hafr. San.
Flovvtech Mak. San.
Kuzey Tel San.
Tam Yeniden Kaz.
Mas Metal
Kumrular Gıda Barkod Ür.
Kasapoğulları Tarım Ür.
Erkar Mad. Doğalgaz
çeliksa Reklam
Mak Nak Akaryakıt Mad.
SÜTAş-Süt Ürünleri A.ş.*
SÜTAş-Süt Ürünleri A.ş.*
Başay Mak. İmi.San. Tic. Ltd. şti.
Ekonomist/Levent Gökmen