27 / 04 / 2024

Aksaray'da daire fiyatları 300 bin TL'ye çıktı!

Aksaray'da daire fiyatları 300 bin TL'ye çıktı!

Aksaray'da yapılan daire fiyatları tavan yaptı. 2016'da 150 ile 200 bin TL arasında olan fiyatları 2017'de 300 bin TL'ye kadar yükseldi.



Şehrin tüm noktalarının şantiye alanına döndüğü Aksaray'da yapılan daire sayısının fazlalığı nedeniyle geçen yıla göre fiyatlardaki artışın sebebi konusunda açıklama bekleyen vatandaşlar; "Aksaray son yıllarda Türkiye'nin en çabuk gelişen illerinin başında. Özellikle inşaat alanında atılım içerisinde. Ancak geçen yıla göre artan fiyatların sebebini anlayamıyoruz. Geçtiğimiz yıl ortalama 150 ile 200 bin TL arasında alınabilecek sıfır daire fiyatları bu yıl 250 ile 300 bin TL seviyelerine kadar yükseldi. Bu artışlar ikinci el daire fiyatlarını da aynı oranlarda yükseltmeye başladı. Sıfır daireden geçtik ikinci el daireleri bile soramaz olduk. Artışın sebebinin döviz kurlarındaki yükselmeden artan maliyetler olduğu iddiası var. Döviz kuru düştüğünde daire fiyatları da paralel olarak düşecek mi? Hükümetimiz son aylarda inşaat sektörünün ayakta kalması ve vatandaşların kendi evlerini alabilmeleri için çalışmalar başlattı. Ancak başlatılan bu çalışmalar her ne hikmetse vatandaşa ulaşmadan inşaat sahipleri tarafından eritildi. Yapılmakta olan desteklemeler hiçbir zaman bizlere ulaşmıyor. Şimdilerde konutlarda KDV'nin kaldırılması talebi varmış. Bu talep gerçekleşirse daire fiyatlarından o oranları aşağı çekecekler mi? Bu oranlar yerinde kalacak ve bu insanlar kazançlarını ikiye atlayacaklar. Bu daire fiyatlarının artmasının nedenleri konusunda makul bir açıklama yapılması gerekiyor. Şehrin en ücra köşesinde yapılan bir inşaatta bile daire fiyatları 200 bin lira seviyelerinde geziyor. 25-30 yıllık binalardaki dairelerden ev sahipleri 150 bin liralara kadar daire fiyatı istemeye başladılar. Alınacak bu eski dairelerin her birinin en az 30 bin lira kadar masrafı var. Artık daire sahiplerine ve bu inşaatları yapanlara Allah vicdan versin eliyoruz" derken artan fiyatlar konusunda açıklama yapan inşaatçılar yaptıkları açıklamalarda; 


"Artışların sebebi son dönemde artan döviz kuru nedeniyle inşat malzemelerine yapılan zamlar ve sürekli artan işçilik giderlerinden kaynaklanıyor. Sıfır dairelerdeki artışların sebepleri artan maliyetlerden ancak ikinci eldeki artışların sebebi emlakçılardan kaynaklanıyor. Emlakçılar komisyonlarını daha yukarı çekebilmek adına daire sahiplerini fiyatlar konusunda yanlış yönlendiriyorlar, kinci el bir daire fiyatı eğer işçiliği az ise bu fiyatların çok altında. Daire alacak vatandaşların daha çok ev sahipleri ile irtibata geçmelerini tavsiye ediyoruz" dediler. 


68 Haber


Geri Dön