02 / 05 / 2024

Alaaddin Yüksel: Türkiye mermerde önemli bir pazardır

Alaaddin Yüksel: Türkiye mermerde önemli bir pazardır

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, mermercilik sektörünün dünyaya tanıtımı için en ideal kentin Antalya olduğunu söyledi



Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım AŞ (ANFAŞ) tarafından 12-15 Mayıs 2010 tarihleri arasında düzenlenecek Doğaltaş, Mermer ve Tasarım Teknolojileri Fuarı'nın ticari platform yaratma boyutunu geliştirmek, sektörel gelişmeleri tam olarak yansıtabilmek, fuarın bölge ekonomisine ve sektöre daha faydalı olması için öneriler yaratmak amacıyla tanıtım toplantısı düzenlendi.

Vali Alaaddin Yüksel, yaptığı konuşmada, Antalya'nın fuarlar kenti haline geldiğini ve fuarların uluslararası boyuta ulaştığını belirtti. Nerede medeniyet varsa orada su ve mermer olduğunu kaydeden Vali Yüksel, şöyle konuştu: "Bu yüzyılın Akdeniz çanağında turizm markası Antalya'dır. Uygarlıklara marka olmuş mermer, şimdi dünya ile Antalya'da buluşmalıdır. Bu bir markalar buluşmasıdır. Antalya'da mermer ile ilgili gerçekleştirilecek her türlü etkinlikte desteğim tamdır. Mermer fuarı için en ideal kent Antalya. Dünyada yeni yüzyılın ekonomik bağlamda yeni buluşma noktası fuarlardır ve Türkiye fuarcılığında da son yıllarda hızla gelişim gösteren Antalya Fuarları göğsümüzü kabartmaktadır.

Mermer gibi önemli sektörlerin dünya ile buluşması en ideal platformlarda yapılmalıdır. Antalya da bugün tam bir dünya şehridir. Antalya hava limanından her gün ortalama 50 bin kişi giriş yapıyor ve günde ortalama 500 civarında uçak hareketi oluyor. Ayrıca 35 bin civarında kişi terminal yolu ile Antalya'ya geliyor. Kısaca Antalya'ya her gün ortalama büyüklükteki bir şehir nüfusu giriyor ve çıkıyor." Antalya bölgesinde 640 kilometrelik sahil şeridinde 275 adet beş yıldızlı otel ve tatil köyü olmak üzere yaklaşık 1000'e yakın konaklama tesisi bulunduğunu, bu tesislerin 500 bin civarında yatak kapasitesine sahip olduğunu anımsatan Vali Yüksel, şöyle devam etti: "Mermer sektörünün dünyaya takdimi için en ideal yer Antalya'dır. Yepyeni bir içerikle Antalya Mermer Fuarında buluşalım. Türk mermer sektörü temsilcileri olarak gelin yepyeni bir konsept ile mermere bambaşka bir bakış açısı kazandıralım. Antalya Fuarı'nda mermerimizi ayrı bir pencereden dünya ile
buluşturalım."

ANFAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÇALIK

ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık da, fuarın, Türkiye'de mermer ocaklarına en yakın coğrafyada düzenlenecek tek fuar olma özelliği taşıyacağını, fuar ziyaretçilerinin standlarda kurdukları bağlantılar sonrası, mermer ocaklarını ve tesislerini kolaylıkla ziyaret edebilmesi için imkan sağlanacağını söyledi. Fuarın temasının 'tasarım' olacağını anlatan Çalık, bu tema ile yurt içi ve dışından mimarlar ve proje ofislerinin fuarda sektörle buluşmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Çalık, şöyle devam etti: "Doğal taş sektöründe dünya üretiminin yüzde 70'ini gerçekleştiren ilk 7 ülke arasında olduğumuz bilinmektedir. Antalya sektör için ideal bir buluşma noktası. Anadolu'nun bir çok bölgesindeki mermer ocakları, diğer büyük şehirlerle kıyasla Antalya'ya daha yakındır. Dolayısıyla fuar döneminde veya sonrasında fuara gelecek yabancı misafirleri günübirlik seyahatlerle taş ocaklarına götürmek mümkündür. Bahar aylarında havanın ısınmasından dolayı yabancı misafirlere taş ocaklarını aktif halde göstermek mümkün olabilir. Özellikle projeleri için ürün arayan ve ocakları görmek isteyen firmalar açısından bu durum oldukça önemli."
Doğaltaş Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Mermerci de, dünyadaki doğaltaş rezervlerinin yaklaşık yüzde 40'ına sahip Türkiye'nin, mermer imalatı ve ihracatında çok önemli bir pazar olduğunu vurguladı. Mermerci, "Türkiye ayrıca bu sektörde tedarikçi ülke konumundan öte tasarımcı ve uygulamacı ülke olarak da öne çıkmayı hedefliyor" dedi.

Burdur Madenciler ve Mermerciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Gür, fuarın doğaltaşta, özelikle son yıllarda öne çıkan Burdur bölgesi için hayati önem taşıdığını belirterek, bu nedenle bu sektöre destek verilmesini istedi. 12-15 Mayıs 2010 tarihleri arasında Antalya Expo Center'da düzenlenecek Doğaltaş, Mermer ve Tasarım Teknolojileri Fuarı'nda uluslararası aktiviteler ve sektör firmalarını yurt dışından hedef alıcılarla buluşturacak profesyonel ikili iş görüşmeleri programı düzenlenecek. (AA)


Geri Dön