Genel

Alacalı İnşaat'ın Japon sistemi TOKİ'de neden yok

Alacalı İnşaat Türkiye'ye Japonların depreme dayanıklı inşaat sistemlerinden birini getirdi. Japonların inşaat devlerinden Kurosawa'nın sistemiyle yapılan konutlar, büyük KOBE depreminde ayakta kalmıştı

İşte, Yeni Şafak gazetesinde Yılmaz Yıldız'ın "Test edildi onaylandı bu sistem neden yok" başlıklı yazısı;

"17 Ağustos 1999 depreminin yaraları sarılırken, Alacalı İnşaat Türkiye'ye Japonların depreme dayanıklı inşaat sistemlerinden birini getirdi. Japonların inşaat devlerinden Kurosawa'nın sistemiyle yapılan konutlar, büyük KOBE depreminde ayakta kalmıştı. 17 Ocak 1995 tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 6 bin kişi hayatını kaybetmişti.

2004 yılında Türkiye'de uygulanmaya başlayan Ala-Sawa isimli depreme dayanıklı inşaat sistemi, Alacalı inşaatın fabrikası Tekirdağ'da olduğu için daha çok İstanbul ve Trakya bölgesindeki yapılarda kullanılmıştı ve ciddi bir deprem görmemişti.

Fakat Van'da sıradışı bir uygulamayla yapılan 1 bina durumu değiştirdi. 23 Ekim'de meydana gelen depremde bu bina çatlak bile olmadan ayakta kalmıştı.

Alacalı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı M. Zeki Karahan'ı dinledim. Van'dan talep almışlar. Bir müteahhit, 'Bu sistemle bina yapmak istiyorum' demiş. "Tekirdağ'dan Van'a bu betonları taşımak çok maliyetli olur" cevabını almasına rağmen, "Nakliye parası benden" deyip, yaptırmış binasını. İyi de yapmış. Bugün ailesi sağ, binalarında gönül rahatlığıyla oturulabiliyor.

Japonların Kobe depremiyle test ettiği ve güvenirliğini belgelediği inşaat sistemi, Türkiye'de de somut olarak test edilmiş oldu.

Zeki Karahan, bunları anlatırken beni hayrete düşüren nokta, yanındaki binalar yıkılırken, ağır hasar alırken bu binanın ayakta kalması değil, bu inşaat sisteminin, bir deprem ülkesi olan Türkiye'de yeterince tanınmamış, yeterince uygulanmamış olmasıydı.

Karahan'a, "300-400 konut üzerindeki toplu konutlarda inşaat maliyeti daha düşük olan bu sistemi TOKİ'ye tanıttınız mı hiç" diye sordum.

Hiç tanıtmamışlar. Olacak şey değil. TOKİ daha ucuza konut imar etmeye çalışacak ve böyle bir sistem tanıtılmayacak.

Bereket, büyük müteahhitlik firmaları yavaş yavaş bu teknolojiyi kullanma eğilimine girmişler.

Türkiye olarak çok kritik bir dönemden geçiyoruz. Büyük can kaybı ve ekonomik yıkım yaşamamak için Japonların 20 yıl önce yaptığını bizim kısa bir sürede yapmamız lazım.

Bunun yolu da hızlı ve daha uygun inşaat sistemlerini tercih etmekten geçiyor."

Yılmaz Yıldız / YENİ ŞAFAK