İnşaat Malzemeleri

İnşaat alanlarındaki atık betonlara çözüm getirildi! Beton geri dönüşüm sistemi ile hem yatırımcı hem de firma kazanacak

İnşaat alanlarındaki atık betonlar için yeni çözüm getirildi. Beton geri dönüşüm sistemi sayesinde hem firmalar hem de yatırımcı kazanmış olacak. İşte beton geri dönüşümü ile ilgili detaylar...

Türkiye’de yılda ortalama 100 milyon metreküpün üzerinde beton üretimi yapılıyor. Avrupa Hazır Beton Birliğinin (ERMCO) 2021 verilerine göre AB üyesi ülkelerin toplam üretim miktarı 272,5 milyon metreküp iken, Türkiye tek başına 105 milyon metreküp beton üreterek AB ülkeleri arasında birinci ülke oldu. Hazır beton üretimi ve inşaat sektöründeki büyümeyle birlikte bu faaliyetler sırasında açığa çıkan atık betonun geri dönüştürülmesinin önemine dikkat çeken Umman Beton Santralleri Genel Müdürü Ahmet Bağcı; atık konusunun çözümü için Beton Geri Dönüşüm Sistemleri geliştirdiklerini açıkladı.

BETON GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMİ!

Umman Makine tarafından geliştirilen beton geri dönüşüm sistemleri taze beton üretimi sırasında açığa çıkan atık betonun içindeki agrega ve çimentonun yıkanarak ayrıştırılmasını ve beton santrallerinde yeniden kullanılacak hale getirilmesini sağlıyor.

Umman Beton Genel Müdürü Ahmet Bağcı, ürettikleri beton geri dönüşüm üniteleri ile atık betonu geri kazandıracaklarını, bu sistemin proje yatırımcısına verimlilik ve maliyet performans açısından değer katacağını, çevre kirliliğinin önüne geçilerek kaynakların ve ülke ekonomisinin korunmasına da katkı sağlanacağını  söyledi.

Beton geri dönüşümünün, atık beton miktarını azaltarak çevresel etkinin düşürülmesine ve sürdürülebilir inşaat uygulamalarının teşvik edilmesine yardımcı olduğunu da belirten Ahmet Bağcı, ‘’Beton üretimi sırasında açığa çıkan atık betonun işlenilerek yeniden kullanılabilir duruma getirilmesi sürecine beton geri dönüşüm süreci diyoruz.'' dedi.
Ahmet Bağcı beton geri dönüşüm ünitesinin saatte 30 ton atık betonu ayrıştıracak kapasitede olduğunu belirterek, bu işlemle atık beton agregalar kum, çakıl taşı vb olarak ayrıştırılacağından bahsetti.

Ahmet Bağcı, bunlar ile yeniden beton üretiminde veya temel dolgu malzemesi olarak yol yapımı vb inşaat projelerinde kullanılabileceğine işaret etti.

Ahmet Bağcı ''Beton geri dönüşüm sistemini, beton santrallerindeki üretim süreçlerine entegre edebildiğimiz gibi mobil veya sabit tesisler olarak da tasarlayabiliyoruz. Bu sistemler, kullanılmış betonun kırılması ve öğütülmesi için özel ekipmanlar içeriyor. Geri dönüşüm süreci, atık betonun kırılarak tekrar beton karışımlarında kullanılabilir hale getirilmesini sağlıyor’’ dedi.

SEKTÖRE YÜZDE 5 KATKI SAĞLAYACAK!

Umman Beton Genel Müdürü Ahmet Bağcı, şantiyelerde açığa çıkan atık betonun doğaya bırakıldığında telafisi mümkün olamayacak zararlara neden olabileceğine, geri dönüştürüldüğünde ise beton sektörüne yüzde 5 katkı sağladığına dikkat çekti.

Ahmet Bağcı beton geri dönüşüm üretim sistemlerinin önemini şöyle anlattı: ‘’Atık betonun geri dönüşümü, çevre ve ekosistemlerin korunmasına yardımcı olur.

Atık betonlar geri dönüştürüldüğünde, yeni beton üretimi için kullanılan doğal kaynakların tüketimi de azalmış olur. Bildiğiniz gibi beton kaplamalarda kullanılan kum ve çakıl, genellikle nehirlerden, göllerden ve deniz tabanından çıkarılıyor.

Bu doğal kaynakların aşırı ve kontrolsüz çıkarılması, su ekosistemlerinin depolama ve yaşam süreçlerinin etkilenmesine yol açar. Geri dönüşüm, bu kaynakların daha kontrollü ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasına katkı sağlar.'' dedi.

Ahmet Bağcı, beton geri dönüşümü, inşaat sektöründe giderek daha yaygın hale geldiğini ama yeterli olmadığına dikkat çekti.

İnşaat sektörü Kur Korumalı Mevduat'ın tasfiyesinde can simidi olabilir!

Beton fiyatlarına rekor zam geldi! Fiyatlar neredeyse 2 katına çıktı! 13 Eylül 2023 beton fiyatları