27 / 04 / 2024

İnşaat sektörü Kur Korumalı Mevduat'ın tasfiyesinde can simidi olabilir!

İnşaat sektörü Kur Korumalı Mevduat'ın tasfiyesinde can simidi olabilir!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık yaptığı açıklamada inşaat sektörünün hem büyüme konusunda hem de Kur Korumalı Mevduat'ın tasfiyesinde can simidi olabileceğini söyledi.



Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından her ay açıklanan Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri de ortaya koyuyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, inşaat sektörünün en temel girdileri arasında yer alan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir zaman içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili olan söz konusu bu endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını da ortaya koyuyor.

Merakla beklenen Hazır Beton Endeksi 2023 Ağustos Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi bu yılın Temmuz ayındaki gerilemeden sonra Ağustos ayında yeniden yukarı yönlü hareket etti. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Beklenti Endeksi Temmuz'daki dip değerinden sonra yükseliş gösterse de hâlen eşik değerin altında bir seviyelerde görünüyor. Yine verilen bilgilere göre, Güven Endeksi Temmuz'da eşik değerin altında kaldıktan sonra Ağustos ayında sınırlı bir yükseliş ile eşik değere yakın bir konuma geldi. Söz konusu bu endeks değerlerinin tamamında görülen yükseliş sonrasında Hazır Beton Endeksi eşik değerin üzerine çıktı.

İnşaat sektörü Kur Korumalı Mevduat ın tasfiyesinde can simidi olabilir!

Merakla beklenen raporda yer alan detaylara göre, geride bırakmış olduğumuz Ağustos ayında tüm endeksler geçen senenin aynı ayına göre yükseldi. Yine verilen bilgiye göre, en sınırlı yükseliş Faaliyette, en büyük artış da Güven Endeksi’nde oldu. Söz konusu 3 endeksin durumu da geçen senenin aynı ayına kıyasla pozitif durumda olması, olumlu bir gösterge.

Söz konusu raporun sonuçları ile ilgili olarak verilen detaylara göre,  Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksinin Temmuz'da gerilemeden sonra Ağustos ayında yeniden yukarı yönlü artış gösterdiğini kaydederek “Endeks değerlerinin tamamında görülen yükseliş, inşaat sektöründeki hareketliliği ortaya koymaktadır.” dedi.

İnşaat sektörü Kur Korumalı Mevduat ın tasfiyesinde can simidi olabilir!

Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne yönelik değerlendirmeler yapan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, “Son dönemlerde ekonominin soğutulmasına yönelik alınan tedbirlerden bir bölümünün konut satışlarını da olumsuz etkileyeceğini öngörmekteyiz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yeni düzenlemesiyle 2. ev alacaklara evin değerinin yüzde 22,5'inden fazla konut kredisi verilmesinin önüne geçilmesine yönelik kararı da bu kapsamda alınan tedbirlerden bir tanesi. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kredi faizlerindeki yükselme inşaat maliyetlerindeki artış ile beraber değerlendirildiğinde, alınan bu tedbirlerin konut satışlarını aşağı çekeceği beklenebilir. İşte tam da bu noktada ekonomi yönetimimiz, önümüzdeki dönemde Kur Korumalı Mevduat'ın çıkmasını öngördükleri likiditenin yönelebileceği alternatif yatırım kanalı şeklinde konut sektörünü değerlendirebilecek. Bu şekilde inşaat sektörünün canlandırılması hem geri besleme yoluyla girdi aldığı imalat sanayi kollarını harekete geçirecek ve sanayinin çarklarını döndürecek ve ayrıca Türk Lirası mevduatın yanında 2. bir cazibe alanı oluşturulmuş olacaktır. Dövize olası talebi azaltmanın bir diğer yolu konut sektörünün cazibesinin artırılması.

Henüz inşaat sektöründe yavaşlamanın emareleri ortaya çıkmamış olmakla birlikte alınan makro ekonomik tedbirlerin inşaat sektörünü de etkilemesi kaçınılmaz. Senenin geri kalan kısmında iç tüketimin aşağı çekilmesi sonrasında 2. çeyrekteki büyüme rakamlarının yakalanması mümkün görünmüyor. İşte tam da bu noktada inşaat sektörü hem büyüme konusunda hem de Kur Korumalı Mevduat'ın tasfiyesinde can simidi olabilecek. Bunun için ekonomi yönetimimizin selektif (seçici) kredi politikası başta olmak üzere konut sektörünü canlı tutacak OLAN tedbirleri alması ve konut satışlarını destekleyecek politikaları hayata geçirmesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

KKM’den çıkana bankalardan yüzde 52 faiz! KKM’de parası olanlar hemen baksın!

Resmi Gazete'de yayımlandı: Kur Korumalı Mevduat'ta zorunlu karşılık oranı yükseltildi!

KKM’de parası olanlara müjde! KKM’den çıkarken de kazanacaksınız!


Geri Dön