29 / 04 / 2024

Resmi Gazete'de yayımlandı: Kur Korumalı Mevduat'ta zorunlu karşılık oranı yükseltildi!

Resmi Gazete'de yayımlandı: Kur Korumalı Mevduat'ta zorunlu karşılık oranı yükseltildi!

Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan tebliğe göre, Kur Korumalı Mevduat'ta zorunlu karşılık oranı yükseltildi. 



Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, bugünkü 32309 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ kapsamında Kur Korumalı Mevduatların (KKM) zorunlu karşılık oranları vadeye göre farklılaştı.

Kur Korumalı Mevduatların en çok tercih edildiği vade türü olan ’6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli KKM’lerin yüzde 15 olan vade oranı, yüzde 25’e yükseltildi. Ayrıca yine verilen detaylara göre, 1 seneye kadar vadeli ve 1 sene ve daha uzun vadeli olanlar için yüzde 15 olan zorunlu karşılık oranı da yüzde 5 şeklinde yeniden belirlendi.

Paylaşılan detaylara göre, söz konusu Tebliğ’in hükümleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yürütülecek.

Resmi Gazete de yayımlandı: Kur Korumalı Mevduat ta zorunlu karşılık oranı yükseltildi!

KKM'DEN ÇIKIŞLAR İÇİN FAİZ ATAĞI

Sözcü gazetesinden Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkışa hız vermek isteyen bankalar vites artırdı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, bankalar özellikle dövizden dönüşlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarından yeniden dövize dönüşün önüne geçmek için yoğun mesai harcıyor. Ayrıca, klasik TL mevduat hesabı ve KKM dönüşlü Türk Lirası mevduat hesabı arasındaki faiz makası da git gide açılıyor.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, Türk Lirası mevduatta faiz oranı yüzde 33-39 bandındayken, Türk Lirası dönüşümlü KKM dönüşünde bu oran yüzde 45 seviyelerini, dövizden dönüşlü KKM hesaplarında da yüzde 50'yi geçti. Ayrıca Bankacılık kaynakları dövizden dönüşlü KKM'de 1 milyon Türk Lirası ve üzeri hesaplarda vatandaşlara verilen faizin yüzde 52'ye ulaştığını kaydediyor.

İnsanlar, ortalama yüzde 38 oranında faiz uygulanan 1 milyon liralık bir TL mevduat sahibi 3 aylık vadeyi tercih ettiği zaman vade sonunda 90 bin 991 Türk Lirası para alırken, dolar dönüşümlü KKM'den çıkarak Türk Lirası mevduata parasını yatıran ve 90 günlük vadeyi seçen mudi 1 milyon TL'sine karşılık aylık yaklaşık 124 bin 515 Türk Lirası alacak. 

Doların kaderi 5 gün sonra resmen belli olacak! Elinde avucunda doları olanlar hazır olun!

SSK ve Bağkur emeklisine zam müjdesi! En düşük emekli maaşı 10 bin 350 TL'ye mi yükselecek? Kulislerde ne konuşuluyor? 

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ek ödeme müjdesi! Promosyon tutarları yenilendi! Emekliler bu rakamlara hemen bakın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön