29 / 04 / 2024

Resmi Gazete'de yayımlandı: Kamu alacaklarında gecikme zammı oranı yüzde 3,5'e çıktı!

Resmi Gazete'de yayımlandı: Kamu alacaklarında gecikme zammı oranı yüzde 3,5'e çıktı!

Resmi Gazete'de yayımlanan kara göre, kamu alacaklarında gecikme zammı oranı yüzde 3,5'e çıktı. Tecil faiz oranı ise yıllık yüzde 36 olarak belirlendi.



Kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı yüzde 3,5' yükseldi. Ayrıca tecil faiz oranı ise senelik yüzde 36 olarak belirlendi.

Amme Alacakları İçin Uygulanan Gecikme Zammı Oranının Yeniden Belirlenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de resmen yayımlandı.

Söz konusu karara göre, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da bulunan gecikme zammı oranı, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 3,5'e çıkarıldı.

Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Tahsilat Genel Tebliği de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Böylece, amme alacaklarında senelik yüzde 24 olarak uygulanan tecil faizi oranı bu tarihten itibaren yüzde 36 olarak belirlendi.

14 Kasım tarihinden itibaren yapılacak müracaatlara dayanılarak tecil edilen amme alacaklarına senelik yüzde 36 tecil faizi uygulanacak.

Tebliğin yayımı tarihinden önce gerçekleştirilen müracaatlara dayanılarak tecil edilecek olan amme alacakları ile tebliğin yayımı tarihinden önce tecil edilmiş ve tecil koşullarına uygun olarak ödenen amme alacaklarına tecil koşullarına uygun olarak ödendikleri müddetçe müracaat tarihlerinden itibaren eski tecil faizi oranının uygulanması gerekecek.

Bu tarihten önce tecil talebi yapılmış ve talep kabul edilerek tecil edilmiş amme alacaklarına dair tecilin ihlal edilmiş olması fakat yeni talepler üzerine yeniden tecil yapılması durumunda, bu zamana kadar eski tecil faizi oranı, bu tarihten sonra ödenmesi gereken taksit bedellerinde ise yüzde 36 tecil faizi geçerli olacak.

Ayrıca, Resmi Gazete'de yayımlanan 'Tahsilat Genel Tebliği' kapsamında, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48'inci maddesince, senelik yüzde 24 olarak uygulanmakta olan tecil faizi oranı da senelik yüzde 36 olarak kaydedildi. Senelik gecikme faizi artışını çerçeveleyen Tebliğ, yayımıyla beraber yürürlüğe girdi.

GECİKME ZAMMI NEDİR, NASIL UYGULANIR?

Gecikme Zammı : Amme alacağının ödeme müttedi içinde ödenmeyen kısmına her ay için yüzde oranı, ay kesrine ise günlük uygulanan zam olarak tanımlanıyor. Gecikme zammında günlük oran Aylık Oran / 30 şeklinde bulunuyor. Burada virgülden sonra 6 hane dikkate alınıyor.

Dolarda yeni rekor! Dolar ve euro bugün ne kadar? 14 Kasım Salı döviz kurları

Konya Meram'da 2 iş yeri ile 1 arsa satılıyor! 6 ve 8 ay taksit fırsatı! 

Belediye kentsel dönüşümü duyurdu, eski konutlarda satış patladı! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön