29 / 04 / 2024

KKM’den çıkana bankalardan yüzde 52 faiz! KKM’de parası olanlar hemen baksın!

KKM’den çıkana bankalardan yüzde 52 faiz! KKM’de parası olanlar hemen baksın!

Bankalardan KKM’den çıkışlar için faiz atağı geldi. Yaklaşık 126 milyar dolarlık hacme sahip olan KKM’den çıkışı hızlandırmak isteyen bankalar TL mevduat faizini yüzde 52’ye kadar çıkardı.



Kamuya yüksek maliyet ve enflasyonist baskı oluşturan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkışa hız vermek isteyen bankalar vites artırdı. Bankalar özellikle dövizden dönüşlü KKM hesaplarından tekrar dövize dönüşün önüne geçmek için yoğun mesai harcıyor. Ayrıca, klasik TL mevduat hesabı ve KKM dönüşlü TL mevduat hesabı arasındaki faiz makası da git gide açılıyor.

KKM’den çıkana bankalardan yüzde 52 faiz! KKM’de parası olanlar hemen baksın!

FAİZLER YÜZDE 52’YE ULAŞTI

Sözcü gazetesinden Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, TL mevduatta faiz oranı yüzde 33-39 bandındayken, TL dönüşümlü KKM dönüşünde bu oran yüzde 45 seviyesini, dövizden dönüşlü KKM hesaplarında ise yüzde 50'yi geçti. Bankacılık kaynakları dövizden dönüşlü KKM'de 1 milyon TL ve üzeri hesaplarda vatandaşlara verilen faizin yüzde 52'ye ulaştığını ifade ediyor. İnsanlar, ortalama yüzde 38 oranında faiz uygulanan 1 milyon TL'lik bir TL mevduat sahibi 3 aylık vadeyi tercih ettiği zaman vade sonunda 90 bin 991 TL para alırken, dolar dönüşümlü KKM'den çıkarak TL mevduata parasını yatıran ve 90 günlük vadeyi seçen mudi 1 milyon TL'sine karşılık aylık yaklaşık 124 bin 515 TL alacak. Bu kapsamda, KKM'ye girerken kur artışından kazanç sağlayanlar çıkarken de kazanmayı sürdürüyor. Yaklaşık 126 milyar dolarlık (3 trilyon 348.3 milyar TL) hacme varan KKM'de kabaca yüzde 70 oranla aslan payını oluşturan dövizden dönüşümlü hesaplar ekonomi yönetiminin önündeki en önemli risklerden biri olarak gösteriliyor. Bankacılık kaynaklarından alınan bilgiye göre KKM'den çıkan kişilerin oranı yüzde 20'yi aşarken çıkan paranın büyük bir kısmı döviz, altın ve hisse yatırımına gidiyor.

KKM’den çıkana bankalardan yüzde 52 faiz! KKM’de parası olanlar hemen baksın!

SON 16 YILIN EN KESKİN YÜKSELİŞİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, bankalarca açılan TL mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarında da sert yükselişler görülüyor. Bankaların mevduat faizi için gösterge kabul edilen 90 güne kadar olan TL mevduat faizi, TCMB verilerine göre 1 Eylül 2023 tarihinde sona eren haftada 6.83 puan ile en azından 2007’ye kadar giden uzun bir sürecin en keskin bir yükseliş kaydederek yüzde 37.59'a tırmantı. 1 aylık mevduat faizinde ise 1.9 puan ile daha sınırlı bir artış yaşandı ve yüzde 26.96'ya yükseldi.

Kart borcu kredi borcunu ilk kez solladı! Temmuz ayında 180 bin kişi takibe düştü!

Yeni yılda kim, ne kadar zam alacak? Memur ve emekli maaşı ne kadar olacak? Detaylar arka arkaya açıklandı!

Tam 10 bankadan emekliler için çok konuşulacak karar çıktı! Açıklamalar peş peşe geldi! Ortalık karıştı!

Geri Dön