28 / 04 / 2024

Kart borcu kredi borcunu ilk kez solladı! Temmuz ayında 180 bin kişi takibe düştü!

Kart borcu kredi borcunu ilk kez solladı! Temmuz ayında 180 bin kişi takibe düştü!

İnsanların geçinebilmek için kredi ve kredi kartı kullanımına ihtiyacı arttıkça geri ödenemeyen borçlarda da resmen patlama yaşanıyor. Bu kapsamda, temmuz ayında 180 bin kişi kart borcu nedeniyle takibe düştü.



Hükümet, kredi kullanımı ve kredi kartı harcamalarını sınırlayıcı yeni düzenlemelere hazırlanıyor. Diğer taraftan, artan enflasyon ve eriyen alım gücü sonrası borçlanmaya yönelen insanların başı ödeyemediği borçlarla dertte. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, ‘Negatif nitelikli bireysel kredi ve kredi kartı, Temmuz 2023' verilerini kamuoyuyla paylaştı. Risk Merkezi’nin paylaştığı verilerine göre, bireysel kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı temmuz ayında yıllık yüzde 23'lük artışla beraber 96 bin kişi olarak gerçekleşti. Bireysel kredi borcu nedeniyle yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı süreçte yıllık yüzde 14'lük artışla beraber 114 bine tırmandı. Bireysel kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı da bu süreçte yüzde 15'lik artışla birlikte 156 binden 180 bin kişiye yükseldi.

 Kart borcu kredi borcunu ilk kez solladı! Temmuz ayında 180 bin kişi takibe düştü!

40 MİLYAR TL ÖDENEMİYOR

Sözcü gazetesinden Mehtap Can Öztürk’ün haberine göre, Risk Merkezi verileri kapsamında, temmuz itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar, 2022’ye kıyasla yüzde 26 artış ile 40 milyar TL oldu. Bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş gerçek kişilerden borcu sürmekte olan kişi sayısı temmuz ayı itibarıyla 3 milyon 834 bin 908 olarak kayıtlara geçti. Temmuz ayında hem kredi ve kredi kartı borçlarında takibe düşen kişi sayısı artarken hem de kredi kartlı harcamalardaki sert artış da dikkat çekti. Temmuz ayında kredi kartlarıyla gerçekleşen işlemlerde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 149 büyüme görüldü. Yalnızca temmuzda kartlı ödemelerin 618.4 milyar TL'si kredi kartları ile yapıldı.

 Kart borcu kredi borcunu ilk kez solladı! Temmuz ayında 180 bin kişi takibe düştü!

KART BORCU KREDİ BORCUNU SOLLADI

Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) alınan verilere göre 1 Eylül tarihi itibarıyla bireysel kredi kartlarında biriken toplam borç tutarı ise 922 milyar 296 milyon TL'ye çıktı. Oysa henüz 2022’nin Eylül ayında bireysel kredi kartı borçları 323 milyar 607 milyon TL’ydi. Ekonomi yönetimi kredi kartı borçlarında 1 senede yüzde 185 bandında yükselişi engellemek için harekete geçti. 1 Eylül tarihi itibarıyla ihtiyaç kredilerinin büyüklüğü ise yıllık yüzde 60.6 artışla beraber 903 milyar 404 milyon TL olarak gerçekleşti. Böylece ilk defa insanların kredi kartına olan toplam borcu ihtiyaç kredisi borcunu geçti.

Tam 10 bankadan emekliler için çok konuşulacak karar çıktı! Açıklamalar peş peşe geldi! Ortalık karıştı!

Yeni yılda kim, ne kadar zam alacak? Memur ve emekli maaşı ne kadar olacak? Detaylar arka arkaya açıklandı!

A101’e Orkide sızma zeytinyağı 199 TL’ye, Arzum saç kurutma makinesi 399 TL’ye, cam su ısıtıcı 379 TL’ye düştü!


Geri Dön