28 / 04 / 2024

Yeni yılda kim, ne kadar zam alacak? Memur ve emekli maaşı ne kadar olacak? Detaylar arka arkaya açıklandı!

Yeni yılda kim, ne kadar zam alacak? Memur ve emekli maaşı ne kadar olacak? Detaylar arka arkaya açıklandı!

​​​​​​​SGK ile ilgili en düşük emekli aylığı için ara zamlar gelecek. Emekli aylığı düzenlemesi için bütçe çalışmaları devam ediyor. Emekli aylığı zammı için TBMM’nin açılmasıyla birlikte harekete geçilmesi bekleniyor. Peki Ocak 2024’te en düşük memur maaşı ne kadar olacak? Kim ne kadar zam alacak?



Ekim ayında TBMM’nin açılmasıyla birlikte emekliye zam düzenlemesi için ayrıntılar netleşmeye başlayacak. Burada Hazine destekli 7 bin 500 TL olarak minimum emekli aylığı için bütçe çalışmaları devreye girecek. 2023 yıl sonuna kadar emekli aylığı zammı için adım atılması öngörülüyor.

1. Ara zam ile minimum emekli maaşı artacak.

2. Ocak 2024 zammı ile milyonların alım gücü iyileştirilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memurlara verilecek zamların emeklilere de verileceği konusunda mesajı verdi. Yapılan hesaplara göre Ocak 2024’te memurlara, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı ile birlikte 6 aylık enflasyonun yaklaşık 10-12 puan üzerinde maaş zammı verilecek.

Yeni yılda kim, ne kadar zam alacak? Memur ve emekli maaşı ne kadar olacak? Detaylar arka arkaya açıklandı!

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, konuya ilişkin A Haber canlı yayınında açıklamalarda bulundu. İşte Erdem’in açıklamaları...

" Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Bu kapsamda, enflasyon öngörüsü yüzde 65 olarak belirlendi. Biz bunun ardından hesaplar yaptık. Fakat Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Belediye Başkanı Mehmet Şimşek emeklilerle ve ücretliler için birtakım açıklamalar yaptı. Cevdet Yılmaz memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı ödeneceğini SGK ve Bağ-Kur içinde bir denge oluşturulacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği bir talimat bulunuyor. Minimum emekli maaşından başlamak üzere emekli aylıklarıyla ilgili çalışma Hazine ve Maliye Bakanlığında gerçekleştiriliyor. Bizim de bir ara zam beklentimiz bulunuyordu. Taban maaşla ilgili ekimde zam olacağı açıklandı. Bakan Şimşek ücretlere zam yerine enflasyonla mücadele kazanılırsa aslında alım gücünün yükseleceğine işaret etti. Sonuçta da aylıkları artıyorsanız enflasyon yüksek seyrediyorsa yapılan artışlar da enflasyonla gitmiş oluyor. Öncelik enflasyonla mücadele.

7 bin 500 TL olan taban aylığın bunun artırılarak asgari ücrete yaklaştırılması ya da asgari ücretle eşitlenmesi gibi bir çalışma var. Yıl sonu enflasyon öngörüsü yüzde 65, 6 aylık enflasyon yüzde 37,76 bandında çıkıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri bakımından 6 aylık enflasyon onların artışına işaret ediyor. 2 aylık enflasyonu hesaplamıştık. Yüzde 19,44 cepte. Yüzde 37.76 ise yüzde 65 göre yapılmış bir öngörü. Buradan memura enflasyon farkı yüzde 29,96 oluyor Ocak 2024’te memur zammı yüzde 49,46 zam olacak. Cevdet Yılmaz bir denge sağlanacağını ifade etti. Bu noktada emekliye yüzde 37,76 oranında memur ile aynı seviyeye getirilecek. Bunların üzerinde bir de yüzde 10-12 bandında refah payı eklenirse emeklilerin ocak zammının yüzde 50'nin üzerinde olacağını ifade edebiliriz.

Yeni yılda kim, ne kadar zam alacak? Memur ve emekli maaşı ne kadar olacak? Detaylar arka arkaya açıklandı!

İşte bu oluşan rakamlara bakarsak Ocak 2024’te en düşük memur zammı 32 bin 907 TL olacak. Minimum memur emeklisi maaşı da 14 bin 762 TL’ye çıkacak. Tabi bunların içinde refah payı dahil edilmeden yapılmış hesaplar.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 37,76'lı zam oranına göre hesaplanırsa, 7 bin 500 TL olan emekli aylığı 10 bin 332 lira olacak. Mevcut aylığı 8 bin TL olan emekli aylığı yüzde 37,76'lı maaş zammıyla 11 bin 82 TL’ye çıkacak. 9 bin lira olan emekli aylığı ise yüzde 37,76 oranındaki zam ile 13 bin 389 TL’ye yükselecek. Taban aylık ve bunun altında olan kök aylık ile ilgili çalışmada sürüyor. Ekimde TBMM açıldığında gündeme gelecek. Taban aylığın arttırılması söz konusu."

EMEKLİYE VE MEMURA YENİ ZAM

OVP enflasyon tahmini: Yüzde 65

İki aylık enflasyon: Yüzde 19.44

6 aylık enflasyon tahmini: Yüzde 37,76

Memura enflasyon farkı: Yüzde 29.96

Ocak memur zammı: 49,46

En düşük memur maaşı: 32.907 TL

En düşük memur emeklisi: 14.762 TL

İkinci el konut fiyatlarında spekülasyona 349 bin TL ceza!

KKM’de parası olanlara müjde! KKM’den çıkarken de kazanacaksınız!

Kredi kartlarıyla ilgili alınacak önlemler belli oldu! Detaylar peş peşe açıklandı! İşte atılacak adımlar...


Geri Dön