06 / 05 / 2024

Kredi kartlarıyla ilgili alınacak önlemler belli oldu! Detaylar peş peşe açıklandı! İşte atılacak adımlar...

Kredi kartlarıyla ilgili alınacak önlemler belli oldu! Detaylar peş peşe açıklandı! İşte atılacak adımlar...

2024-2026 senelerini kapsayan OVP’de ilk sinyalleri verilen kredi kartı harcamaları ile kredilere sınırlama, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklandı. Bakan Şimşek’in açıklamalarından anlaşılan hem kredi kartlarında hem de kredilerde yeni sınırlayıcı düzenlemeler gelecek.



Bakan Şimşek önceki gün katıldığı programda, kredi kartı üzerinden kredi hacminin yüzde 140 oranında arttığını ifade ederek, bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle enflasyonun ve cari açığın kontrol altına alınamayacağını söyledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 1 Eylül tarihi itibarıyla yıllık dönemde kredi kartı harcamalarındaki artış yüzde 139.85 olarak gerçekleşti. Market ve AVM’lerdeki harcama artışı ise yüzde 101.75 oldu. Kredi kartının ödenmeyen bakiyesinin azaltılmasının hedeflendiği de öngörülüyor. Taksit sayıları sınırlandırılabilir. Bunun yanı sıra, bankaların kredi kartına yönelik limit artışına sınır getirilmesi de bekleniyor.

 Kredi kartlarıyla ilgili alınacak önlemler belli oldu! Detaylar peş peşe açıklandı! İşte atılacak adımlar...

Ekonomi yönetiminin nakit kullanıma ilişkin Kedili Mevduat Hesabı (KMH) ile ilgili yeni tedbir alınması bekleniyor. KMH ve kredi kartlarına uygulanan faiz, politika faizine paralel bir şekilde artıyor. Fakat temmuzda alınan bir önlemle KMH hesaplamasındaki formül güncellenmişti. KMH için yeniden bir puan artışı da geleceği tahmin ediliyor.

Geçen ay Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) konut kredilerinde ikinci ve sonrası konut için sınırlama getirmişti. Bakan Şimşek’in açıklamalarının ardından kredilere miktarsal bazda da sınırlama gelebileceği öngörülüyor.

ŞİMŞEK’TEN KREDİLER VE KUR MESAJLARI: ‘KREDİYİ SINIRLAYACAĞIZ’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek krediler, kur ve Kır Korumalı Mevduat (KKM) çıkışlara yönelik önemli açıklamalarda bulundu. “Yüksek izleyen kredi hacmiyle enflasyonu düşüremezsiniz” şeklinde konuşan Şimşek, ikinci ev, yazlık gibi alanlarda kredilerin hem fiyatlama hem de miktar olarak sınırlanacağına vurgu yaptı.

 Kredi kartlarıyla ilgili alınacak önlemler belli oldu! Detaylar peş peşe açıklandı! İşte atılacak adımlar...

Sınırlama adına ilk adımı attıklarını kaydeden Bakan Şimşek, şunları söyledi: Taşıt kredilerinde çok net olarak sınırlayıcı bir perspektife sahibiz. Birinci evi kredilendirme konusunda herhangi bir düzenlemeye gitmeyeceğiz. Yani birinci ev için insanların konut edinmesini destekliyoruz. Fakat ikinci, üçüncü ev veya tatil yerlerine yönelik insanların imkânı varsa alır. Biz bunu kredi ile birlikte desteklemeyeceğiz. Krediyi bu alan kişilerde ciddi şekilde bir yandan fiyatlama olarak ve bir yandan da miktar olarak sınırlayacağız. Bankalarda bu tür kredilerin risk ağırlığını artırdık. Artırmaya da devam edeceğiz. Fiyatlamasını daha doğru gerçekleştireceğiz. Gerekirse miktarsal sınırlama yoluna gideceğiz. Zira cari açığı kontrol altına almamız ve enflasyonu düşürmemiz gerek.”

Son dakika! iPhone 12’nin satışı yasaklandı! İşte nedeni...

Borsada yeni rekor! Yatırımcı sayısı 7 milyonu geçti!

Bakanlık harekete geçti! Piyasa bozucu faaliyetler konusunda şok denetim!  


Geri Dön