02 / 05 / 2024

Bakanlık harekete geçti! Piyasa bozucu faaliyetler konusunda şok denetim!  

Bakanlık harekete geçti! Piyasa bozucu faaliyetler konusunda şok denetim!  

Piyasa bozucu faaliyetleri yakından izleyen Ticaret Bakanlığı, 2023 başından bu yana 37 bin 307 adet firma nezdinde 1 milyon 29 bin 928 adet ürüne ilişkin fiyat etiketi denetimi yapılarak mevzuata aykırı olduğu belirlenen 23 bin 648 adet ürüne yönelik işlem yaptı. 



Fiyatlarda indirim veya artışların sürekli yaşandığı zamanlardan, satılan ürünlerin raf fiyatı (etiket fiyatı) ile kasa fiyatı arasında fark meydana gelebiliyor. Birçok sayıda ürünün satışa çıktığı büyük perakende mağazaları öncelikli olmak üzere, bazı işletmeler, gerçekleştirdikleri fiyat değişikliklerini (indirim ya da fiyat artışı) etiket veya kasa fiyatlarıyla uyumlu hale getirmiyor. İlgili durum tüketicilerce alışveriş sırasında fark edilmeyince mağduriyetlere neden oluyor.

Bunun özellikle son zamanlarda sıklıkla yaşanması, tüketicilerin hangi haklara sahip olduğunu ve bakanlığın aldığı tedbirleri yeniden gündeme getirdi.

 Bakanlık harekete geçti! Piyasa bozucu faaliyetler konusunda şok denetim!  

BAKANLIK, AYGIN VE YOĞUN ŞEKİLDE DENETİMLER GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Ticaret Bakanlığı kaynaklarından gelen verilere göre, bakanlık yetkilileri perakende ticarette insanları mağdur eden yanıltıcı fiyat gelişimlerini yakından izliyor. Bakanlık, perakende ticarette tüketicilerin gerekli ve doğru bir biçimde bilgilendirilmeleri ile ekonomik çıkarlarının etkin ve maksimum düzeyde korunması için hazırlanan fiyat etiketine ilişkin kanuni düzenlemelere azami ölçüde uygun hareket edilmesinin sağlanmasını amaçlıyor.

 Bakanlık harekete geçti! Piyasa bozucu faaliyetler konusunda şok denetim!  

Perakende ticaret sektöründeki firmaların özellikle 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Fiyat Etiketi Yönetmeliği hükümlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü, Ticaret Bakanlığı, bu çerçevede 2023’ün 9 ayında 37 bin 307 adet firma nezdinde 1 milyon 29 bin 928 adet ürüne ilişkin fiyat etiketi denetimi yapılarak mevzuata aykırı olduğu belirlenen 23 bin 648 adet ürüne yönelik toplam 23 milyon 32 bin 507,25 lira idari para cezası verdi.

Tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması ve muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi için fiyat etiketlerinin güncel ve gerçeği yansıtır bir şekilde düzenlenmesi önem arz ediyor. Fiyat artışları yüzünden fiyat etiketlerinin satıcı firmalarca mevzuata uygun şekilde revize edilip edilmediği, malın fiyat etiketi tutarı ile kasada görünen satış fiyatı tutarı arasında fark meydana gelip gelmediği hususları başta olmak üzere fiyat etiketine yönelik ilgili tüm mevzuat düzenlemeleri doğrultusunda bakanlık ve 81 şehrin Valiliği (Ticaret İl Müdürlükleri) tarafından yaygın ve yoğun bir biçimde denetimler gerçekleştiriliyor.

Kredi kartı kullananlara kara haber! Duyanlar neye uğradığını şaşırdı!

Kira krizi yeniden alevlendi! Onlar da kiralara artış sınırı talep ediyor!

Çiftçilerden mesaj! 'Destekler artsın, ödemeler nakit yapılsın'


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön