11 / 05 / 2024

Çiftçilerden mesaj! 'Destekler artsın, ödemeler nakit yapılsın'

Çiftçilerden mesaj! 'Destekler artsın, ödemeler nakit yapılsın'

Çiftçiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve ekimde ödenmesi öngörülen bu yılın buğday, arpa, yulaf, çavdar ve çeltik için verilecek 11,5 milyar TL değerindeki mazot gübre desteğinin nakit ödenmesini, desteklemenin günün girdi maliyetlerine göre artırılması istiyor.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki hafta 11,5 milyar liralık 2023 yılı buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltik için verilecek mazot gübre desteğinin 5 ay öne alındığını açıkladı. Gübre mazot desteklemesi gelecek senenin mart ayında ödenmesi öngörülüyordu.

Çiftçi temsilcileri, ayni olarak kartlara aktarılacak desteklemenin nakit ve günün girdi maliyetleri dikkate alınarak artırılmasını istiyor. Ayni olarak ‘Başak Kart’a yatırılan desteklemelerin yalnızca ilgili bankanın pos makinesinin olduğu bayilerde geçtiğini söyleyen temsilciler, 2022’de yüzde 1 ile 1,5 bandında kart komisyonu kesildiğini ifade etti.

Çiftçilerden mesaj! Destekler artsın, ödemeler nakit yapılsın

GEÇEN YIL HUBUBATTA DEKARA 121 LİRA VERİLDİ

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre, bu yıl tarım sektörüne verilecek toplam destekleme miktarı 54 milyar lira olacak. 2022’de buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikaleye için dekar başına mazota 75 lira, gübreye ise 46 TL ile toplamda 121 TL destekleme verildi. Çeltik için ise dekara 250 TL mazot ve 21 TL gübre olmak üzere toplamda 271 TL ödeme gerçekleştirildi. 

‘’NAKİT VERİLİRSE DAHA ÇOK İYİ OLUR’’

Desteklemelerin erken ödenmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan  Adana  Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, bu senenin desteklenme kararnamesinin açıklanmadığı için, dekara ne kadar mazot ve gübre desteğinin verileceğinin daha netleşmediğini belirtti.

Çiftçilerden mesaj! Destekler artsın, ödemeler nakit yapılsın

İlgili ürünlere toplamda 11,5 milyar lira ödeneceğini paylaşan Doğru, “2022’de de söz konusu destekleme erken ödenmişti. Anadolu’da, çeltik haricinde destekleme ödenmesi planlanan ürünlerin ekim dönemi ekim-kasım aylarıdır. Çiftçiler gübresini ve mazotunu alsın diye bu şekilde bir uygulama geldi. Bunda da nakdi ödeme değil, ayni ödeme veriliyor. Yani dekar başına belirlenen gübre ve mazot tutarının parası karta aktarılıyor. Yalnızca o parayla gübre ya da mazot alabiliyor.

Bu da Başak Kart’ın geçtiği bayilerde ödeme yapılabiliyor. Bizim isteğimiz, üretim yapan çiftçi bu girdileri almak mecburiyetinde olduğu için nakit verilirse, bu daha çok iyi olur. Nakit olarak ödenirse, belki çiftçi daha yüksek faizli bir borcunu kapatacak. Bunun parasını ayni olarak karta aktarmak yerine, nakit olarak çiftçiye verilmeli. Öte yandan, hangi ürüne ne kadar destek verileceği bir an önce açıklanması gerek” şeklinde konuştu. 

Sanayi üretimi son bir yılın zirvesine çıktı! Yıllık bazda yüzde 7,4 arttı!

İş Bankası az önce açıklandı! Başvuruyu eksiksiz yapana tam bu kadar para hediye!

ŞOK’ta her bütçeye uygun indirim! Asus bilgisayar 10 bin 299 TL’ye, konsol 1.199 TL’ye, TV ünitesi 999 TL’ye düştü!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön