27 / 04 / 2024

Evlerin artık en büyük sorunlarından biri. Vatandaşın ödeyemeyeceği seviyede zam geliyordu. Bakanlık harekete geçti

 Evlerin artık en büyük sorunlarından biri. Vatandaşın ödeyemeyeceği seviyede zam geliyordu. Bakanlık harekete geçti

Evlerin artık en büyük sorunlarından biri site aidatları. Aidatlara öyle zamlar geliyor ki vatandaşların ödeyemeyeceği seviyelere çıkarılıyordu. 3 Bakanlık konuyu çözmek için harekete geçti.



Son dönemde benzine gelen zamlar nedeniyle vatandaşların en temel ihtiyaçlarına peş peşe zam gelmeye başladı. Bir yandan kira sorunu devam ederken, diğer yandan da site aidatları vatandaşın cebini yakıyordu. Bakanlık artık ciddileşen bu sorun hakkında harekete geçti. 
Son dönemde gündem en çok konuşulan konulardan biri de site aidatları. Fahiş kira ücretlerinin yanı sıra şikayetçi olunan site aidatları öyle bir hal aldı ki bazı bölgelerde kira artış oranlarından bile fazla. Binlerce vatandaşın şikayetçi olduğu bu konuya ilişkin yetkililerden bir adım geldi. Üç bakanlık yeni bir çalışma başlattı.

BAKANLIKLAR ÇÖZÜM İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Site aidatlarının, kira artış oranlarından bile fazla olmaya başladığı bu günlerde vatandaşlar konuya ilişkin şikayetlerini dile getirirken üç bakanlık bu durumu ciddiye aldı ve konuya ilişkin yeni bir çalışma başlattı.
Konuya ilişkin yasa hazırlığı içine giren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ile İçişleri bakanlıkları, Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik üzerinde çalışıyor. Hazırlanan yasanın 1 Ekim tarihinde Meclis’in açıldığı gün gündeme getirilmesi bekleniyor.

Yeni yasa kapsamında aidatlara sınırlama getirilebilecekken, site yönetimleri ise gözlem altına alınacak.

Şuan ki durumda aidat artışları için oy çokluğu ile karar alınması gerekiyor. Öte yandan binada yapılacak herhangi bir tadilat, tamirat işlemi için 4’te 3 oy çokluğu gerekiyor. Yeni yasa ile beraber Aidatların artırılması için de nitelikli çoğunlukla karar alınması söz konusu olabilecek.

YENİ DÜZENLEME GELİYOR

Önümüzdeki aylarda yapılması planlanan bir diğer düzenleme ise site yönetimi konusunda olacak. Yeni düzenleme kapsamında beklenen değişiklikler ise şunlar:

-Herkes site yönetemeyecek.

-Sertifika almış tesis yönetim şirketleri, site yönetimlerine talip olabilecek.

-Bu kapsamdaki şirketlere mesleki standart getirilecek.

-Sektörün meslek tanımı yapılacak.
 


Geri Dön