29 / 04 / 2024

Borsada yeni rekor! Yatırımcı sayısı 7 milyonu geçti!

Borsada yeni rekor! Yatırımcı sayısı 7 milyonu geçti!

Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısındaki hızlı yükseliş sürüyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK)  tarafından paylaşılan verilere göre, pay piyasalarındaki bakiyeli yatırımcı sayısı da 7 milyon 140 bin 215 kişiye ulaşarak rekor kırdı.



Pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısındaki yıllık artış, 11 Eylül tarihi itibarıyla 4 milyon 526 bin 761 kişi oldu. Bu gelişme, yüzde 173,21 oranındaki artışa işaret etti.

Aylık bazda bakıldığı zaman da pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısına 1 milyon 978 bin 559 kişi ilave edildi. Bu kapsamda, pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısında aylık bazda yüzde 38,33 artış meydana geldi.

Son zamanlarda uygulanan olumsuz reel faiz politikası ve oluşan yüksek enflasyon, insanların borsaya yönelmesinde etkili oldu.

Borsada yeni rekor! Yatırımcı sayısı 7 milyonu geçti!

HAZİRANDAN BU YANA 17 ŞİRKET HALKA AÇILDI

Öte yandan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), haziran ayı başından bugüne kadar 20 şirketin ilk halka arz izahnamesine onay verdi. 17 şirket halka açılırken, 3 şirketin süreci hâlâ sürüyor.

Halka açılan 17 şirketin piyasadan temin ettiği fon büyüklüğü 22,5 milyar TL olarak kayıtlara geçti.

SPK, 100 günlük süreçte 86 şirketin toplam 5,2 milyar dolar ve 70,3 milyar TL seviyesinde borçlanma aracı ihraç tavana onay verdi. Ayrıca, 19 şirketin 27,3 milyar TL'lik kira sertifikası ihraç tavanı da onaylandı.

Piyasa bozucu gelişmeler yüzünden 39 gerçek ve 9 tüzel kişiye 102 milyon TL idari para cezası verildi.

Borsada yeni rekor! Yatırımcı sayısı 7 milyonu geçti!

BORSA GÜNÜ YÜKSELİŞLE TAMAMLADI

Öte yandan, BIST 100 endeksi, önceki kapanışa kıyasla 13,41 puan artarken, toplam işlem hacmi 146 milyar lira oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 1,85, holding endeksi yüzde 0,38 oranında düştü. Sektör endeksleri arasında en çok kazanç sağlayan yüzde 5,20 ile inşaat, en fazla kaybettiren ise yüzde 5,21 ile finansal kiralama, faktoring olarak kayıtlara geçti.

Analistler, global pay piyasalarında, Amerika’daki teknoloji hisseleri öncülüğünde meydana gelen yükselişin genele yayılmasıyla dün olumlu bir seyir izlendiğini söyleyerek, bugün yatırımcıların nispeten daha temkinli davrandığını ifade etti.

Enerji sektöründe meydana gelen arz kesintilerinin bugün açıklanacak enflasyon verilerinde etkisinin görülebileceğini aktaran analistler, enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2023 sonuna kadar 1 faiz artırımına daha gitme ihtimalinin artabileceğinin altını çizdi.

Son dakika! iPhone 12’nin satışı yasaklandı! İşte nedeni...

Eylül ayı enflasyon beklentisi belli oldu mu? Ne zaman belli olacak?

Bakanlık harekete geçti! Piyasa bozucu faaliyetler konusunda şok denetim!  


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön