29 / 04 / 2024

Mayıs 2020'de 16 bin kişi ilk defa konut kredisi kullandı!

Mayıs 2020'de 16 bin kişi ilk defa konut kredisi kullandı!

Mayıs ayında 16 bin kişi ilk defa konut kredisi kullanırken, bankaların kullandırdığı bireysel kredi hacmi de Mayıs sonu itibarıyla 658 milyar TL oldu...



Karantinada geçen Nisan'da 920 bin, Mayıs'ta 699 bin kişi ilk kez ihtiyaç kredisi çekti. Normalleşme sürecinde ‘ucuz kredi’ ile gaza basılınca vatandaşın borçları 720 milyar TL'ye yükseldi.

Google Arama Trendleri raporu, koronavirüsten dolayı evde kaldığımız günlerde Türkiye'de ‘ihtiyaç kredisi', ‘kredi başvurusu' ve ‘enflasyon' aramalarının yükselişe geçtiğini orataya çıkarmıştı. 

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre; Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin aylık raporu bu aramaların hiç de boşa çıkmadığını belirtti. Nisan'da ilk kez ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı 920 bin kişi ile rekor kırdı, Mayıs'ta bu sayı 699 bin kişi daha arttı. 1.6 milyon kişi karantinada geçen iki ayda resmen bankalara akın etti.

Haziran'da da hız kesmeden devam eden ucuz kredi politikasıyla 720 milyar TL'ye ulaşan hane halkı borçlarında, tehlikenin boyutu arttı. Hane halkının bankalara olan borcu sene başında 580 milyar TL'ydi.

İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Günçavdı, geri ödenemeyen kredilerin yaratacağı finansman sorununun artık bir olasılık olmaktan çıktığını dile getirerek eylül, ekim aylarından sonra ciddi bir problem olarak ortaya çıkabileceğini söyledi.

RİSK YARATIYOR

Günçavdı, devletin bugün uygulanan politikaların maliyetlerini ödemeye başladığında, bu süreçten uzun dönem çıkmayacağını belirtti ve “TBB'nin ortaya koyduğu rakamalar durumun daha vahim olduğunu gösteriyor” diye konuştu. 

Krediye erişimin herkes için eşit olmadığını da kaydeden Günçavdı, bu durumun refahın dağılımı açısından da problem yaratacağını ve mevcut gelir eşitsizliğini artıracağını belirtti. Günçavdı, konut kredilerinden örnek vererek, “Herkes konut kredisi alamıyor, gelir istikrarı gerekli.

Böyle bir dönemde istihdam açısından problem yaşamayanlar konut kredisine kolay erişebiliyor ve servet birikimi yapıyorlar. Erişemeyen ise hiçbir şey alamıyor. Bu da gelir dağılımın bozucu bir etki yaratıyor” diye konuştu. 

Günçavdı'ya göre, ucuz kredi politikası zaten kötü olan gelir dağılımının daha da kötüleşmesine sebep olabilir, bunun maliyeti de krediye erişimi olmayanların üzerine yüklenebilir. 

KİŞİ BAŞI DÜŞEN BORÇ 21 BİN LİRAYA ÇIKTI

TBB Risk Merkezi Mayıs ayı raporuna göre, bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda 900 bin kişi arttı ve 32.8 milyon kişi oldu, kişi başı bireysel kredi borcu 21 bin TL'ye yükseldi. Bu tutar bir yıl önce 17 bin TL civarındaydı. 

Mayıs'ta 699 bin kişi ilk defa ihtiyaç kredisi, 43 bin kişi ilk defa kredi kartı kullanırken, ilk defa kredili mevduat hesabı kullanan kişi sayısı da 25 bin olarak kaydedildi. 16 bin kişi ilk defa konut kredisi kullanırken, bankaların kullandırdığı bireysel kredi hacmi de Mayıs sonu itibarıyla 658 milyar TL'ye yükseldi. 

BDDK'nın haftalık verileri dikkate alındığında Haziran'da da kredi kullanımı hız kesmedi ve 10 Temmuz itibarıyla 720 milyar liraya ualştı. Bu tutar Haziran'da kredi kullananların sayısının daha da arttığını ortaya koyuyur. Bu arada, son bir yılda bireysel kredi bakiyesi en çok artan iller ise sırasıyla Hakkari, Şırnak ve Siirt olarak kaydedildi. 

Tüketici kredilerinin 246 milyar 288 milyon lirası konut!

Günde 1.1 milyar TL konut kredisi kullanıldı!


Geri Dön