27 / 04 / 2024

Alanya'da karayolu çökünce tarihi av köşkü ortaya çıktı!

Alanya'da karayolu çökünce tarihi av köşkü ortaya çıktı!

Antalya'nın Alanya ilçesinde karayolunun çökmesi sonucu Selçuklu dönemine ait bir av köşkünün duvarına rastlandı...




Alanya ilçesinde karayolunun çökmesi sonucu Selçuklu dönemine ait bir av köşkünün duvarına rastlandı. 

Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Alanya Kalesi'nin kuzeyinde bulunan Hasbahçe Mahallesi'ndeki karayolunda yaklaşık 1 ay önce çökme meydana geldiğini, ardından burada tarihi bir duvara rastlandığını söyledi. 


Bölgenin 1993 yılında Selçuklu dönemine ait av köşkleri bulunması nedeniyle tescillendiğini anlatan Türkmen, ''Yapılan incelemede duvarın Selçuklu dönemine ait av köşküne ait olduğu tespit edildi. Bölgede arkeoloji kazı çalışması için gerekli izinleri aldık. Şu anda keşif çalışması yapıyoruz. Daha sonra bölgeye ilişkin bir plan hazırlanacak'' dedi.


Keşif sonrası önce alandaki asfaltın kaldırılacağını, sonra yolun altında neler bulunduğunu tam olarak tespit edeceklerini bildiren Türkmen, çalışmayı Alanya Belediyesi ile yürüteceklerini kaydetti. 


Bölgenin planlama dahilinde ele alınması gerektiğini vurgulayan Türkmen, ''Bölge imar planı ve çevre düzenlemesi açısından ele alınmalı. Amacımız alt tarafta bulunan evlerin üzerine bir çökme tehlikesi olmadan yolun bir çözüme kavuşmasını sağlamak'' diye konuştu. 


Türkmen, bölgenin Selçuklu av köşkleri açısından zengin olduğunu dile getirerek, ''İlçede Sedre Köşkü, Gülefşen Köşkü, Hasbahçe Köşkü, Hacıbaba Köşkü, Sugözü Köşkü gibi köşkler bulunuyor. Bu köşklerin Alaaddin Keykubad dönemine ait olduğu düşünülüyor. Av köşkleri sadece Alanya sınırları içinde yok. Gazipaşa'da sonradan av köşküne çevrilmiş Roma dönemi yapısı da var'' diye konuştu. 


AA


Geri Dön