19 / 11 / 2024

Alanya'da ticaret yapan yabancılar emlağa yoğunlaşıyor!

Alanya'da ticaret yapan yabancılar emlağa yoğunlaşıyor!

Alanya'da 2010 yılı Ocak ayı itibariyle 39 farklı ülkeden 919 yabancı, ticaret yaparak ilçe ekonomisine katkıda bulunuyor. Alanya, bu potansiyeliyle uluslararası sermayeli şirketlerin dağılımına göre




Alanya'da 2010 yılı Ocak ayı itibariyle 39 farklı ülkeden 919 yabancı, ticaret yaparak ilçe ekonomisine katkıda bulunuyor. Alanya, bu potansiyeliyle uluslararası sermayeli şirketlerin dağılımına göre İstanbul, Antalya, Ankara,  İzmir  ve Muğla gibi illerin ardından 6'ncı sırada yer alıyor. Alanya Ticaret ve

Sanayi Odası (ALTSO) üyelerinin yüzde 10'unu da yabancı sermayeli firmalar oluşturuyor. ALTSO verilerine göre, Alanya'da kurulan yabancı firmaların kuruluş türlerine bakıldığında yüzde 95.21'lik oranla ilk sırada limited şirketler, ikinci sırada yüzde 2.72 ile anonim şirketler, üçüncü sırada ise yüzde 2.07 oranla şahıs firmaları geliyor.Odaya kayıtlı yabancı firmaların 264'ünü Danimarkalı girişimciler oluştururken, 142'si Almanlar ve 124'ü ise Hollandalılardan oluşuyor. Diğer firmalar ise farklı ülke mensuplarına ait. Avrupa ülkelerinin yanı sıra Amerika, İran, Kazakistan ve Ürdün gibi değişik ülkelerden çok sayıda yatırımcı da şirket kurmak için Alanya'yı tercih ediyor.

İNŞAAT VE EMLAKLA UĞRAŞIYORLAR

Alanya'daki 919 yabancı firmanın 504'ü ilçe merkezinde yer alırken, 140'ı Mahmutlar Beldesi'nde, 86'sı ise Oba Beldesi'nde faaliyet gösteriyor. Yabancı firmalar, ağırlıklı olarak ilçe merkezinde faaliyet gösterirken, İrlandalılar ve Ruslar ise daha çok Mahmutlar ve Oba beldelerini tercih ediyor.Alanya ticaretine yön veren yabancı firmaların çoğunluğu emlak ve inşaat sektöründe faaliyet gösterirken, geriye kalanlar ise konaklama, yiyecek ve içecek sektörüyle uğraşıyor.

TATİLE GELİP PATRON OLDULAR

Alanya'da motosiklet ve bisiklet kiralama servisi bulunan ve 18 yıldır ilçede yaşayan Alman Martin Bernhart, "Alanya'ya tatile gelmiştim. Bu şirin yeri çok sevdim ve yerleşmek istedim. İlk yıllarda biraz zorlandım fakat daha sonraları buraya alıştım. Bu sıralar işler pek iyi değil. Ama yine de hayatımı burada devam ettirmek istiyorum" diye konuştu.Kadın kuaförü ve masaj salonu işletmecisi Alman Angelika Aslantaş da, Alanya aşığı olduğunu belirterek, ilçeye ilk defa 20 yıl önce tatil için geldiğini anlattı. Yaklaşık 2 yıl önce Alanya'da bu kuaför ve masaj salonunu açtığını belirten Aslantaş, işlerinin iyi olduğunu ve Alanya'da yaşamaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.
Milliyet Emlak


Geri Dön