29 / 04 / 2024

Aleksey Miller: Türk Akımı görüşmeleri durduruldu!

Aleksey Miller: Türk Akımı görüşmeleri durduruldu!

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, bir soru üzerine, "Türk Akımı için ilk önce Türkiye'nin bize başvurması gerek. Tabii eğer bu projeyle ilgileniyorsa. Ancak şu ana kadar bize böyle bir teklifle gelmedi" dedi.



Gazetecilerin sorularına yanıtlayan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, bir soru üzerine, "Türk Akımı için ilk önce Türkiye'nin bize başvurması gerek. Tabii eğer bu projeyle ilgileniyorsa. Ancak şu ana kadar bize böyle bir teklifle gelmedi" dedi.


Miller, Türkiye'nin Rusya'ya başvurması halinde 'Türk Akımı' görüşmelerinin yeniden başlamasının mümkün olup olmadığına dair bir soru karşısında da, "Eğer Türkiye bu projenin kendisi için gerekli olduğunu düşünüyorsa, bize başvurabilir" ifadelerini kullandı. Böylece Miller, 'Türk Akımı' görüşmelerinin durdurulduğunu doğrulamış oldu. 


Radikal



Haber Anadolu Ajansı'nda şu şekilde yer aldı;


Rus enerji şirketi Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller, Türkiye'nin Türk Akımı doğalgaz projesi konusunda kendilerine herhangi bir şekilde başvurmadığını ve görüşmelerin durduğunu belirtti.


Miller, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Türk Akımı projesinde görüşmelere devam etmek istemesi halinde Rusya'ya başvurabileceğini, ancak böyle bir müracaat bugüne kadar gerçekleşmediği için görüşmelerin durduğunu kaydetti. 


Doğalgaz sevkiyatıyla ilgili de konuşan Miller, "Eğer Gazprom Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatını durdurursa, Türkiye'deki itibarı sıfıra iner. Umarız böyle bir durum oluşmak zorunda kalmaz" dedi. 


Miller, Türkiye'deki doğalgaz ithalatçılarının bu konudaki endişelerine dikkati çekerek, Türkiye'nin dün açıkladığı Katar'la doğalgaz anlaşmasının bu endişeyi gidermek için atılan politik bir adım olduğunu da savundu.


Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanan Türk Akımı projesinin ilk etapta yaklaşık 32 milyar metreküp kapasiteye sahip olması, bu miktarın yaklaşık 16 milyar metreküplük kısmının Avrupa'ya iletilmesi, geri kalan kısmının da Türkiye'nin iç piyasasında tüketilmesi hedefleniyor. Projenin 2 hattan oluşması ve kademeli inşa edilmesi bekleniyor.


AA



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusya Enerji Bakanı Türk Akımı Projesi'ni hakkındaki görüşmelerin durduğunu söyledi.


Rusya ile Türkiye arasındaki gerilimin artmasından sonra akıbeti merakla beklenen projelerden Türk Akımı’na yönelik, Rusya Enerji Bakanı’ndan flaş açıklama geldi. Reuters’ın RIA ajansına dayandırdığı habere göre Bakan, Türk Akımı boru hattına yönelik görüşmelerin durdurulduğunu açıkladı.


Rus Bakan, nükleer santral projesi hakkındaki görüşmelerin sürdüğünü söyledi.  Bir süredir görüşmelerin devam etmediği projeye yönelik son olarak Gazprom, görüşmelerin dondurulabileceğini söylemişti. Rusya Ekonomi Bakanı ise “Rus hükümeti Türk Akımı ve nükleer santral projesinin durdurulması ve finansmanın iptal edilmesi gibi bir karar alınmadı” demişti.


Sözcü



Bu haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Rus devlet doğalgaz kurumu Gazprom, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin kaderinin henüz belirsiz olmaya devam ettiğini açıkladı.


Gazprom Başkan Yardımcısı Valeri Golubev, ikili ilişkilerin düzelmesini arzuladıklarına işaret etti. Golubev, “Türk Akımı’nın kaderi eskisi gibi henüz belirsiz. Umarım, aklıselim kazanır, Türk ve Avrupalı ortaklarımızla karşılıklı işbirliğimiz normal olur. Ama neler olacağını şimdilik söylemek zor.” dedi.


3 Aralık’ta Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller, Türk Akımı projesi konusunda Türkiye'nin başvuruda bulunmadığını ve görüşmelerin durduğunu açıklamıştı.


Geri Dön