28 / 07 / 2024

Algılama ve gerçekler...

Algılama ve gerçekler...

Dikkat edilirse ahşap sistemlerle inşa edilen evlerin genel bir ismi yoktur.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Taşıyıcı sistemi ahşap olduğundan dolayı bir villa bile inşa etseniz tanıtım ve reklam vurgusunu mecburen ahşap sistem olarak yapmak zorundasınızdır.

Yani villa veya ev derken piyasa algılaması  hep betonarme sistemler üzerinedir.

Kimse satın almak istediğiniz evin taşıyıcı sistemini, demirini, çimentosunu, statiğini vs.yi sormaz.

Yani piyasa algılamasında ve değerlemelerde durum genelde teamül isimler olması nedeniyle bir mülkün detay açıklamaları ve teknik özelliklerinden kimse bahsetme gereğini duymaz.

Dikkat edilirse pazarlama süreçinde ki projelerin daire, villa veya diğer sınıflarda ki mülklerin segment detaylarını değil de daha çok proje genelini, konsept ve yeni bir yaşam tarzını veya spor, sağlık vs. gibi argümanlarını ön plana çıkararak müşterilerine sunum yapar.

Hatta çiçek, böcek, basket topu, park-bahçe veya çocuklara yönelik basit illüstrasyonlarla tanıtım yapılmaktadır.

İnşaatta ki demiri, çimentoyu veya harcın nitelik ve özelliğini kimse yazmaz..zaten soranda olmaz, anlatanda!

İstisnai belki 3-5 müşteri lafın gelişi sorar, hepsi odur.

Bu tür projelerde genellikle pazarlama ağırlığını daha çok börtü-böcek..satışın ağırlığını ise ödeme ve vadelendirme taşır.

Şu anda arza sunulan inşa, satış ve pazarlaması devam bir çok projenin ahval ve şeraitinin durumu budur, vesselam.


Dikkat ediyorum en çok ilan veren projelere başlangıçta bir yığılmalar oluyor.

Satın almalarda herkesle beraber hareket etme, herkesin bir bildiği vardır, canım onlar aldı vs.gibi düşünceler veya bu tür çoğunluk psikolojisinin kişileri doğru yatırımlara götüreceği ise tam bir yanılgıdır ve yanlıştır.

Bu yığılmalar tabiatıyla bir cazibe yaratıyor ve insanların üzerinde etkili oluyor. Bu durum tamamen bir pazarlama başarısıdır..tabi takdir etmekte lazım.

Burada dikkat edilirse ;

1-Projenin lokasyonunun şehir merkezine yakın olması,

2-Düşük fiyat ve peşinat+uzun vadeler olması

Pazarlama da satış için genel kabul görüyor.

Çünkü geçerli olan piyasa beklentisi de bu yönde olması nedeniyle söylenecek fazla bir şey yok.

Dikkat ediyorum bu projelerden daha çok lokasyon olarak şehrin ana artelerine yakın bölgelerde inşa edilenler için hem satıcılar hem de alıcılar açısından ciddi avantajlar içerenleri de yok değil.

Tabi bu bölgelerde arsa kalmaması nedeniyle bu tür projelerin satışları her daim mümkündür ve satışlarını maket üzerinden de yapabilirsiniz.

Ancak ana arterlere ve şehre uzak amiyane tabirle dağın başında bir proje için ancak sırf konsept, çiçek ve böceğine bakarak 3-5 yıl sonra teslimat, %1 peşin, ilanihaye vade olduğu için hele birde natamam teslimatla ev satın alırsanız o zaman hesabınızı tekrar yapmanızı tavsiye ediyorum.

Diyelim ki x projesinden düşük peşinat, 120 ay vadeli ev aldınız ve evde size 3 sene sonra teslim edilecek.

Şimdi evi satın alan mutlaka prim yapar, faizleri karşılar..hele uzun vadede bu yatırımın ciddi bir prim yapma ihtimalini düşünerek bu evi aldığını varsayalım.

O zaman satmayı düşündüğü senelere kadar ki faiz yükü+ kira ödemeleri+ %2 erken ödeme cezasını toplayacak ve ondan sonra düşünecek..bu yatırım doğru mu değil mi?

Ancak satın alacağınız mülkü sırf fiyatından daha çok vadesine göre hareket ederek alırsanız doğru bir iş yapmadığınızı anlayın.

Çünkü hayat hep sizin istediğiniz gibi gitmez.

Maazallah işinizi kaybedebilirsiniz, ekonomik bir kriz veya buhran bu hesaplarınızı şaşırtabilir.

Sonuç olarak kumar oynamamak için yatırımlar doğru düşünülmelidir.

Tabi projenin bittikten sonra ki süreçinde satın aldığınız mülkün prim yapma şansı gene de piyasanın genel durumu ile bölgedeki emsal/rakip projelerin emsal değerlerinin yani bölgesel değerlemelerin de etkisinde olacağını unutmayın.

Her halükarda projelerin işletme ve yönetimlerinin o projeler teslim edildikten sonra ki 2.el süreçine olan katkısı ve etkisini de yadsımamak lazım.

Alıcıların mutlaka bu konuları  iyi irdelemesini tavsiye ediyorum.


                              ***


www.emlakkulisi.com un sahibi, sevgili arkadaşım Sayın Tebernüş KİREÇÇİ bizleri zaman zaman ziyarete gelir..inşaat ve gayrimenkul piyasası konusunda fikirlerimizi paylaşırız.

Ne zamandır ahşap sistem konusunda Vatandaş soruyor/soru-cevap bölümüne ihtiyaç olduğu için benden ricada bulunmuştu.

Ancak bu yoğun iş proğramı içerisinde yeterince ilgilenemeyeceği söyleyerek kabul edememiştim.

Dün kendisini aradım ve böyle bir talebin karşılanabilmesi için bende Saral İnşaat Grubunun bünyesinde faaliyet gösteren ALBAHOUSE ta görevli İnşaat Mühendisi arkadaşımız Sayın Osman DALKALI beyi önerdim.

Sağ olsun bizleri kırmadı..Sayın DALKALI'da bundan böyle ahşap sistemle ilgili soru-cevap köşesinde sizlerden gelecek tüm sorularınıza cevap verecek.

Sayın Osman DALKALI arkadaşımız 25 yıldır Saral İnşaat Grubunda çalışıyor.

Ahşap sistemler konusunda da her yıl Kuzey Amerika ve Kanada da eğitim görüyor ve inşaat teknolojilerini takip ediyor.

Teknoloji ve sisteme bağlı, Dünya da kabul gören ve tamamen insan sağlığı ve konforuna göre dizayn edilen ahşap evler konusunda Türkiye'nin en iyi uzmanlarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Bende kendisine destek vereceğim ve sorularınızı cevaplayacağız.

Haydi hayırlısı.

Yeniliklere açık vizyonyla ve sektöre olan katkılarından dolayı Sayın Tebernüş KİREÇÇİ'ye özellikle teşekkür etmek istiyorum.

İyi haftalar. 
 
[email protected]

 


Geri Dön