24 / 07 / 2024

Ali Ağaoğlu: 2011'de küçük konutlar yapılacak

Ali Ağaoğlu: 2011'de küçük konutlar yapılacak

Arsa maliyetinin artması marka konut şirketlerinin konutlarını küçültecek. Patronlar œUlaşılabilir fiyat için daireler daha ufak olacak dedi...




Kredi faizlerinin düşmesiyle eski hızlı günlerine dönen konut sektörünü 2011"de artan arsa maliyetleri zorlayacak. İstanbul"da 2010"da lansmanı yapılan 49 yeni projeyle 33 bin 962 konutu piyasaya arz eden markalı konut üreticileri, arsa maliyetlerinin artması nedeniyle yüzde 10-15 arasında artması beklenen daire fiyatlarını ulaşılabilir kılmak için metrekareleri düşürmek için plan yapmaya başladı. Konut üreticileri, 130-145 metrekarelik 3+1 konutların büyüklüğünün 120"ye, 110 metrekarelik 2+1 konutların 100 hatta 95 metrekareye, 50-60 metrekarelik 1+1 konutların da 40-45 metrekarelere düşme eğiliminin başladığını söyledi.

Konutlardaki küçülmenin alıcı tarafından ˜daha ucuza ev alırım" beklentisi yarattığını ancak bunun sanıldığı gibi olmayacağını belirten konut sektörünün oyuncuları œMaliyetler arttığı için büyük metrekareli evlerin fiyatları ulaşılamaz konumlara doğru gidecek gibi görünüyor. Bunun önüne geçmek için bu tür önlemler alınıyor. 2011"de çevreye duyarlı, mimari açıdan farklılık yaratan, işletme gideri az daireler üretilecek dedi.  

Arsa fiyatı arttı metrekareler küçülecek

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, arsanın merkezi lokasyonlarda azalmaya başladığını bunun da fiyatları artırdığını söyledi. Dumankaya, arsada maliyet artışının bugün revaçta olan 145 metrekarelik dairelere yansıtılması durumunda fiyatların ulaşılmaz hale geleceğini belirterek, markalı konut yapan firmaların bunun önüne geçmek için daha küçük daireler yapmak için planlamaya girdiğini söyledi. 2011"deki konut projelerinde satış sonrası verilen hizmetlerin de artacağını ve konut sahiplerinin bu tür hizmetleri özellikle istediğini belirten Dumankaya œ2011"de ucuz konut üretimi devam edecek. Ama yatırım maliyetleri de artıyor. Bu artışı doğru yönetebilmek için şirketler evleri küçültme seçeneğine gidecek. Ama tasarım ve mimari kalite daha da artacak. C ve B gelir grubuna hitap eden projelerde de tasarımın ağırlığı artacak. Yani A grubuna hitap eden hizmetler artık C ve B gelir gruplarına verilmeye başlanacak. En yüksek gelire sahip olan A"lar ise şehir merkezlerindeki projelere yönelecekler diye konuştu.  

2011"de ucuz konut modası devam eder

Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye"de çok sayıda konutun yapıldığı projelerin bin ya da bin 500 lira metrekare fiyatlarıyla satılan ucuz konut trendinin devam edeceğini, ancak konut fiyatlarının yukarı doğru çıkacağını söyledi. Doğru yerde, doğru proje yapan şirketlerin kazanacağını belirten Ağaoğlu œ2010 yılında konut alanların önemli bir bölümü oturmak amaçlı olarak projelerimize geldi. Örneğin My Europe projemizin yüzde 90"ı oturmak amaçlı aldı. Oturum amaçlı alan vatandaşlar hele bir de çocukları varsa 3-4 odalı evler istiyorlar. Ancak arsa maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle büyük metrekareli evlerin fiyatlarında artış görünüyor. şžehir merkezlerine yakın yerlerde olmak isteyenler ise küçük evlere talep gösteriyor. Bu nedenle 2011"de şehir merkezlerinde yapılacak projeler ağırlıklı olarak daha küçük olacak diye konuştu.  

İşletme gideri düşük lüks projeye ilgi yoğun

Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, 2011"e damgasını vuracak konutların işletme maliyetleri daha düşük konutlar olacağını söyledi. Düşük aidatlar, ısı yalıtımı yüksek, kuru temizlemesinden housekeeping hizmetine kadar her detayın düşünüldüğü projelerin ağırlık kazanacağını belirten Durbakayım œTürkiye"de 1+1 konseptini ilk uygulayan şirket olarak önümüzdeki dönemde yapacağımız yatırımlarda konutu alan kişinin her hizmeti alabilmesine dikkat edeceğiz dedi. Arsa fiyatlarının artmasının yeni yapılacak konut fiyatlarını yükselteceğini söyleyen Durbakayım œ2011"de konut fiyatları artacak. Ama markalı konutların primi de artacak. Örneğin Ataşehir"de yaptığımız Deluxia projemiz satışa çıktığı 10 ay içinde yüzde 35-40 prim yaptı diye konuştu.
Star/İbrahim Acar


Geri Dön