29 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu: Balon riski yok ucuz konuta dikkat!

Ali Ağaoğlu: Balon riski yok ucuz konuta dikkat!

Ünlü inşaatçı Ali Ağaoğlu, dünyada küresel krizin başlamasına neden olan ABD konut piyasasında yaşanan balon tehlikesinin Türkiye'de olmadığını savundu  



Ünlü inşaatçı Ali Ağaoğlu, dünyada küresel krizin başlamasına neden olan ABD konut piyasasında yaşanan balon tehlikesinin Türkiye'de olmadığını savundu. "Sektörde balon oluştuğunu söyleyenleri ibretle izliyorum" diyen Ağaoğlu, konut kredilerinde sorunlu kredi oranının çok düşük olduğunu ve bindelerle ifade edildiğini belirterek "Dünyada ise ortalama oran yüzde 2'dir" dedi. Ayrıca Türkiye'de 3 milyon civarında konut stoku bulunduğunu ve her yıl 300-400 bin daha konuta ihtiyaç olduğunu da anlatan Ağaoğlu, 55 milyar lira seviyesindeki konut kredilerinin de GSMH'nın sadece yüzde 4'üne tekabül ettiğini, Batılı ülkelerde ise bu oranın yüzde 60-70'lerde olduğunu anlattı. Ekonomilerde balon riski, aşırı iyimserlik ortamlarında mal fiyatlarıın gerçek değerinin üzerine çıkması ve üretimin talebin üstünde olması durumuna deniliyor.

Hizmetlime al diyemedim
Bununla birlikte Ağaoğlu, Türkiye piyasası için asıl riskin ucuz konut üretiminde olduğunu öne sürdü. 2011 yılına inşaat maliyetlerindeki yüksek artışla girildiğini, demirin tonunun 800 liradan 1400 liraya çıktığını, çimentoda yüzde 30 artış olduğunu anlatan Ağaoğlu şu uyarıda bulundu:
"Artan maliyetlere rağmen ucuz konut yaparım' diyenleri dikkatle izliyorum. Herkes de dikkatle takip etmeli. Çünkü konutun teslim tarihinden kalitesine kadar çeşitli tehlikeler bekliyor. Kadın hizmetlim, '30 - 40 bin liraya ev alabilir miyim' diye sordu. Ona 'al ya da alma' diyemedim."
Bugün/Bugün İnşaat Dekorasyon

 


Geri Dön