Sektörel

Ali Ağaoğlu: İnsanların alım gücünün yukarı taşınması lazım

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: `'Önemli olan,insanların bu konutlara erişebilirliğinin sağlanması. Sorun arz fazlasında değil insanların alım gücünün yukarı taşınması lazım''

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu
Başkanı Ali Ağaoğlu, konutta arz fazlası bulunduğu görüşlerine karşılık,insanların konutlara erişebilirliğinin sağlanmasının önemli olduğunu belirterek, "Sorun arz fazlasında değil. İnsanların alım gücünün yukarı
taşınması lazım" dedi.
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından Ağaoğlu Şirketler Grubu ev sahipliğinde düzenlenen arama konferansı öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Ağaoğlu, Seyrantepe'de ofis, otel ve rezidanstan oluşan bir proje yapmayı düşündüklerini belirtti.
Ağaoğlu, tek bir yüksek kule şeklinde planladıkları inşaata bu senenin ikinci yarısında başlayabileceklerini ve inşaatın 2 sene içinde tamamlanabileceğini ifade ederek, İstanbul'un en yüksek binası olacak İstanbul Saphire'den yüksek olup olmayacağı konusunda, projenin henüz belli olmadığını belirtmekle birlikte, "Çıkabildiğimiz kadar çıkacağız" dedi.
Ağaoğlu, şu anda Avrupa Yakası'nda Seyrantepe'yle birlikte 3 projeleri bulunduğunu, 3'ünün toplam yatırımının 1,5-2 milyar dolar düzeyinde olmasının beklendiğini aktardı.
Ağaoğlu, İstanbul'daki metrekare fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine,"İstanbul'daki fiyatların nerelere gideceğini 3-4 sene içinde göreceğiz. Şu anda Avrupa'daki ya da İstanbul'a eşdeğer dünya kentlerindeki fiyatlarla karşılaştırıldığında İstanbul'daki fiyatların hala tabanda olduğunu düşünüyorum" görüşünü savundu.
Sektördeki talebe ilişkin olarak, artık "ne yaparsam satarım" döneminin bittiğini söyleyen Ağaoğlu, "Doğru yerde, doğru projeyle, doğru fiyattan ve doğru ödeme koşullarıyla çıktığınız zaman alıcı her zaman var" dedi.
İstanbul'da konut stokunun yüzde 70'inin oturulabilir koşullarda olmadığını ifade eden Ağaoğlu, konutun dünyanın her yerinde uzun vadeli finansman dalı olduğunu ifade etti.
Ağaoğlu, İstanbul'da sorunsuz arsa bulmanın zor olduğunu, bulunanlarında çok pahalı olduğunu belirterek, konut fiyatlarının yüzde 50'sini arsa maliyetinin oluşturduğunu, bu oranın bazen yüzde 70'e kadar çıkabildiğini söyledi.
 
-EKONOMİ GÜNDEM MADDESİ DEĞİL-
Devlete ait olup üzerinde gecekondular bulunan arsalarda kentsel dönüşümün hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, bunun hem arsa sıkıntısını azaltacağını hem de kaçak ve güvenli olmayan bina
stokunun değişimine katkı sağlayacağını dile getirdi.
Konutta arz fazlası lafına katılmadığını, şu anda yılda 300-400 bin konut arzı olduğunu, nüfus artışı ve güvenli olmayan konut stokunun yenilenmesi ihtiyacı göz önüne alındığında bunun 900 bin-1 milyon seviyesine çıkması gerektiğini, planlı bir şekilde yıkıp yeniden yapmanın hayata geçirilmesi için faiz oranlarının inmesi ve alım gücünün artması gerektiğini belirten Ağaoğlu, "Önemli olan insanların bu konutlara erişebilirliğinin sağlanması. Sorun, arz fazlasında değil. İnsanların alım gücünün yukarı taşınması lazım" diye konuştu.
Ağaoğlu, dünyadaki ekonomik çalkalanmayı Türkiye'nin fırsata çevirebileceğini belirterek, "Fırsatların olduğu ülkelere doğru yatırımlar kayacak diye düşünüyorum. Bunu fırsata çevirip yabancı yatırımcıları Türkiye'ye daha çok çekebilir diye düşünüyorum. Çekersek, faizler yılın ikinci yarısında, çok hızlı olmamakla birlikte, biraz daha aşağıya gelir diye düşünüyorum. Şu anda ekonomiye bakın, gündem maddesi bile değil. Türkiye gibi kırılganlıkların çok olduğu ülkelerde ekonomi hiçbir zaman ihmal edilecek şey değil..."

-YABANCILARA 1 MİLYON KONUT SATIŞIYLA 300 MİLYAR AVRO GELİR-
Hem proje üretebildikleri hem finansmanını sağlayabildikleri için yabancı sermayeye ihtiyaç duymadıklarını söyleyen Ali Ağaoğlu, genel olarak sektöre yabancı sermaye girişini ise desteklediklerini aktardı.
Ağaoğlu, şu anda İstanbul dışında sadece Bodrum'da 10 bin konutluk bir projelerinin devam ettiğini dile getirerek, 4-5 milyar dolarlık bu projenin önümüzdeki sene satışa sunulmasının planlandığını ve hedef kitlelerinin ağırlıklı olarak Kuzey Avrupalılar olduğunu ifade etti.
Sektöre gayrimenkul alarak bireysel yatırımcıların gelmesine önem verdiklerine işaret eden Ağaoğlu, buradan daire alan yabancıların yılın önemli bir kısmını burada geçirerek turizm gelirlerine de ciddi bir katkı sağladığını, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde bu tür projeleri teşvik etmesi gerektiğini kaydetti.